Canon 5D - AF - Kompendium
Zwiń
X
-
40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole. -
Na początek pochwalę się, że stałem się posiadaczem EOS 5D, co prawda w wersji I ale jednak.
Po przesiadce z 40D nie mogłem uwierzyć jak bardzo ostre stały się moje szkła ([email protected] i [email protected]) które na 40D były tylko przyzwoite. To co zobaczyłem na 5D dla szkieł od pełnej dziury było dla mnie szokiem.
Postanowiłem napisać w tym wątku aby podzielić się wrażeniami odnośnie AF w 40D vs. 5D.
Tak jak pisali poprzednicy centralny punkt pod względem szybkości porównywalny z 40D, ale pewniejszy. Boczne gorsze niż w 40D.
Podczas krótkiego użytkowania pojawiły się problemy takie jakie opisywał BeatX w poście nr 75.
Z racji używania centralnego punku pomiaru ostrości zachodzi konieczność przekadrowania co w przypadku ujęć pionowych jest szczególnie trudne ponieważ płaszczyzna ostrości znacznie się przesuwa.
Czy mógłbyś napisać coś więcej na temat przekadrowywania? Jak należy to robić aby tak jak w poście nr 75 głowę pięknej Pani utrzymać w głębi ostrości? Na co ostrzyć, jak przestawić aparat itp.?No właśnie ja cały czas używam centralnego + przekadrowanie i nawet przy [email protected] nie mam problemów z wypadaniem poza GO. Trzeba tylko wiedzieć że punkt ostrości przesuwa się minimalnie na BF ale ja sobie tym nie zaprzątam głowy, po prostu przekadrowuję i jest zawsze ok, naprawdę :-).Komentarz
-
Ja również od niedawna mam 5d II, wcześniej miałem 40d. Przy pierwszych zrobionych zdjęciach (przy sztucznym świetle) 5d II stwierdziłem, że boczne punkty af "nie działają". Przepaść w stosunku do 40d. Centralny jaki, piszą inni, działa podobnie. Postanowiłem dać puszcze drugą szansę i na spacerze okazało się, że boczne działają nie najgorzej. Nawet je polubiłem, bo są zdecydowanie celniejsze niż te z 40d. Np. z 85/1.8 na 5d II ostrość zawsze w punkt, a na 40d różnie z tym było - podobno dlatego, że punkty af w 40d mają większą powierzchnię od tych w 5d.
Co do przekadrowywania po wyostrzeniu na bocznych, nie mam żadnych problemów z ostrością (zarówno na 50/1.4 jak i 85/1.8). Ale i tak przy tak płytkiej GO najlepiej sprawdziłby się EVF i wykrywanie twarzy
Komentarz
-
W srode biore po raz pierwszy 5D2+400L w teren na caly dzien zamiast 20D
Bede mial okazje w koncu w pelni zweryfikowac roznice AF 20 vs 5d2 w temacie przyrodniczym.
Napisalem przeciez wczesniej:
Ostatnio edytowany przez siudym; 7602.Komentarz
-
Ostatnio edytowany przez Ernest_DLRS; 14281.FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8Komentarz
-
-
Komentarz
-
powaznie pytasz, czy serio nie wiesz?
zalozylem watek u zoltych, bo tutaj nie doczekalem sie zadnych sensownych odpowiedzi.
To moj pierwszy post tutaj i chcialbym sie od razu przywitac :) 2 tyg. temu kupilem EOS 5D mkII (posiadam obiektywy EF 50/1.4 oraz EF 85/1.8 ) i caly czas jestem pod wrazeniem jakosci zdjec z tego aparatu, ktora jest po prostu niezwykla. Niestety emocje opadly, gdy zaczalem proby z ustawieniem ostrosci przy pomocy bocznych punktow AF oraz jasnych obiektywow /srodkowy czujnik AF dziala bezblednie/ Generalnie moj problem dobrze ilustruja dwa ponizsze zdjecia, zrobione w weekend podczas
po moim mini-tescie (podstrona 5) na forum nikona troche wyleczylem sie z bocznych punktow AF ;]Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/Komentarz
-
bo trzeba wiedziec na co nastawiac ostrosc wiedzac ze AF boczny jest czuly tylko na linie pionowe. Oj przydalby sie ludziom powrot do analoga
Komentarz
-
cholera ale nowosc
..myslisz, ze nie wiedzialem o tym na jakie linie sa czule boczne punkty w 5D?
z ktorych bym nie korzyslal i w jakiej orientacji nie trzymal aparat - to i tak nie wplynelo na celnosc tych punktow.
sa niecelne i tyle.
dla uspokojenia napisze, ze po testach na D700 stwierdzam, ze z ta puszka rowniez rozowo nie jest, jezeli chodzi o celnosc bocznych punktow ;]Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
-
BeatX - Dzięki za test jaki zrobiłeś na żółtym forum.
Mam podobny dylemat do Twojego, a mianowicie przekadrowywanie z centralnego sprawdza się tylko w zakresie do bocznych punktów ponieważ dalsze przekadrowanie skutkuje wyjście poza zakres GO. Czy w przypadku chęci umieszczenia głównego motywu ujęcia bardziej z boku kadru używasz bocznych punktów i dodatkowo lekko przekadrowujesz?
Chciałoby się mieć ostrość taka jak z punktu centralnego ale boczne nie są już celne.Komentarz
-
Tak jak napisałem, po prostu celuję centralnym, przekadrowuję i nic więcej, wychodzi. Może twój aparat ma minimalny BF, który po przekadrowaniu robi się jeszcze większy na tyle że staje się widoczny?Komentarz
-
nie-e, staram sie pozbyc nawyku korzystania z bocznych punktow w przypadku 5D.BeatX - Dzięki za test jaki zrobiłeś na żółtym forum.
Mam podobny dylemat do Twojego, a mianowicie przekadrowywanie z centralnego sprawdza się tylko w zakresie do bocznych punktów ponieważ dalsze przekadrowanie skutkuje wyjście poza zakres GO. Czy w przypadku chęci umieszczenia głównego motywu ujęcia bardziej z boku kadru używasz bocznych punktów i dodatkowo lekko przekadrowujesz?
Chciałoby się mieć ostrość taka jak z punktu centralnego ale boczne nie są już celne.
jedynie centralny.
niestety na chwile obecna nie mam patentu na tego typu kadry o ktorych piszesz i poki co albo domykam przeslone, albo kadruje centralnie i minimalnie przekadrowuje - tak, zeby nie wyjsc poza "kolko" pomiaru centralnego.
nie wiem dlaczego u MMM dziala przekadrowywanie jeszcze wieksze i na b. duzych przyslonach, a u nas nie - zastanawiajace to jest.
narazie nie ma chyba innej opcji jak LV z face detection
dla pocieszenia napisze, ze w przypadku f2.8 w zasadzie mozna smialo przekadrowywac i nie wyleci sie poza go
(no chyba ze b. ciasne portrety)Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
-
No to coś jest nie tak z moim C5D2. Spokojnie robię bocznymi, potem przekadruje i z 50/1.4 do jednostkowych przypadków należy nietrafienie. Z 85/1.8 z resztą jest podobnie.Komentarz
-
BF nie stwierdziłem. Na centralnym bez przekadrowania ostrość jest w punkt i dodatkowo na [email protected] na 1.4 żyleta o której mogłem tylko pomarzyć na 40D.
Zastanawia mnie, jak to jest możliwe, że Tobie (MMM) wychodzi przekadrowywanie z centralnego. Ja próbowałem już na dziesiątki sposobów i nie udaje się utrzymać w GO jeżeli przekadruję dalej niż poza koło pomiaru centralnego - jak napisał BeatX.
Piszę o przypadku przekadrowania z centralnego dla szkła [email protected] na f=1.4 gdzie postać fotografowana jest do pasa.Komentarz
Komentarz