Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Bardzo dziękuję za instrukcję Na płycie trochę nieporęczna bo wygodniej jest siedzieć w fotelu, czytać i bawić się aparatem niż przed kompem. Tak na marginesie to fajna zabawka, mam go od niedzieli a już mi się bardzo podoba i ładne zdjęcia robi.
Pozdr.
Zakupiłem ten aparacik i jestem zadowolony, mam tylko jeden problem.....
Filmy w HD zapisuje z rozszerzeniem .mov.
Jak przerobić taki filmik ( nie tracąc na jakości) aby móc go oglądać na odtwarzaczu Blu Ray LG BD390? bo tak zapisanych plikow nie odtworzy....
Bardzo proszę o poradę.
Pozdrawiam
korzystam z dysku multimedialnego podłączonego do TV, ale gdybym był na twoim miejscu...
- poszukałbym na forach tematycznych na temat tworzenia płyt DVD z materiału *.mov - np. program DVDlabPro
- podłączałbym aparat pod TV.
Filmiki faktycznie wychodzą rewelacja natomiast z jakości zdjęć nie bardzo jestem zadowolony. Szczególnie na szerokim kącie czyli małej ogniskowej zdjęcia są mało ostre. Miałem poprzednio Canona A60 następnie S3IS i zdjęcia z tych aparatów są o kilka klas lepsze.
Jak u Was z jakością zdjęć chętnie zobaczyłbym kilka bez obróbki - mój aparat jutro wysyłam do serwisu
Witam
To moj pierwszy post wiec na poczatek sie przywitam
Jestem szczesliwa posiadaczką SX 20
Moje poczatki odbywały sie na zapozyczonym aparacie Canon Powershot a 95, ale marzenie o swoim w koncu sie ziscilo.
Dlaczego canon? slabosc do tej firmy. Sprawdzony serwis - reklamacja po okresie gwarancyjnym w/w modelu , darmowa , w mig załatwiona sprawa - to sie ceni.
Zamieszczone przez FunnYBoY!
Bronson, nie do konca zgadzam sie z Twoja wypowiedzia. Masz racje, ze ceny teraz sa wygorowane jesli chodzi o tego typu aparat i faktycznie 1100zl to rozsadna cena za taki sprzet, natomiast teraz 1400zl, to jednak spora roznica, bo za te 300zl mozna dokupic np. ww. przez Ciebie rzeczy.
Powiedzmy, ze jednak ktos sie skusi na zakup tego aparatu (czemu sie nie dziwie) za te cene, dokupi akumulatorki i ladowarke na poczatek, jakas karte i ew. torbe - pewnie wyjdzie cos ok. 1700zl za calosc. Jak powiedziales dokladajac te 200-300zl mozna juz dostac jakas lustrzanke, ale tutaj dopiero pojawia sie problem. Wydajemy, powiedzmy, 2000zl na lustro z obiektywem kitowym, ale co dalej? a jesli ktos interesuje sie fotografia makro? kitowy obiektyw niestety nie za bardzo nadaje sie do tego typu zdjec, wiec tutaj +1000zl na pozadny obiektyw makro, wiec wychodzi jakies 3000zl, fakt, ze wtedy jakoscia zdjec bije na pewno tego Canona na glowe, ale cena juz skoczyla wysoko w gore. SX20 daje dosc dobre mozliwosci makro, z tego co slyszalem na opcji "supermakro" ostrzy na szerokim kacie juz od 0cm, wiec to dobry wynik do tego taka osoba moze zakupic sobie raynoxa 250 i ma rowniez super fotki makro za mniejsza cene Oczywiscie jakosci zdjec nie ma co porownywac do lustra, ale cenowo wyjdzie jakies niecale 1000zl mniej, a fotki spokojnie beda sie nadawac do przegladania na kompie jak i do wydruku (oczywiscie nie o niewiadomo jakich wielkosciach ). Komus moze tez zalezec na zoomie i tutaj znowu pojawia sie problem, bo kitowy obiektyw to najczesciej 18-70, 18-55 etc. etc., wiec znowu koszta w gore. Oczywiscie to zalezy od upodoban danej osoby, ale jesli ktos chce miec wszechstronny aparat z przyzwoita jakoscia zdjec nadajacy sie do zdjec makro, krajobrazow, portretow i dodatkowo jakies spore tele + funkcja nagrywania filmow HD (fakt, ze moze malo uzywana opcja, ale to tez zalezy co kto lubi - Ty mozesz uzywac tego mniej, ktos inny bardziej - no i jeszcze dodatkowo, z tego co wiem matryca nie zostala dostosowana specjalnie pod filmy HD :P) to zapewne zdecyduje sie na tego typu aparat. Oczywiscie jest to tylko moja opinia - nie mowie, ze nie oplaca sie dorzucic do lustra, bo sie oplaca, ale dla osob, ktore juz wiedza co chca cykac, a nie dla poczatkujacych, ktorzy dopiero zaczynaja swoja, jakze wspaniala przygode z fotografia. Wg. mnie ten aparat jednak nadaje sie do prowadzenia do tego swiata, wlasnie przez swoja wszechstronnosc.
Pozdrawiam.
Czytajac temat chcialabym poprzec FunnYBoY - własnie dlatego wybrałam ten model - choc kupilam go za 1100 zł :-P:-P , media market bez vatu 8)8)
Zamieszczone przez Dinar
Każdy posiadacz tego modelu SX20is ma problem z dekielkiem,montuje się go na pasek bo nie ma smyczy tzw. sznurka.Po zamontowaniu adaptera, filtra i nowego 58mm dekielka który nie ma żadnego mocowania byłem zmuszony zastosować inne.Wywierciłem małe otwory w dekielku,kupiłem gumkę okrągłą jak przy smyczach do telefonów [1m 0,80gr] dopasowałem do długości.Gumka dostępna w Pasmanterii.
Już mój mąż właśnie sie do tego przymierzał . można prosic o jakies zdjecia ?
I jeszcze jedna sprawa, podczas krecenia filmow zdarza sie ze aparat gubi ostrosc a po chwili jest ok , czy wy tez tak macie ?
Pozdrawiam
SX 20 + raynox 250 DCR
“Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło.”
Napisz proszę jak u Ciebie z ostrością zdjęć na szerokim kącie? U mnie SX20 często gubi się na małej ogniskowej. Aparat pojechał do serwisu Canona zobaczę co panowie powiedzą
Napisz proszę jak u Ciebie z ostrością zdjęć na szerokim kącie? U mnie SX20 często gubi się na małej ogniskowej. Aparat pojechał do serwisu Canona zobaczę co panowie powiedzą
hm.... jestem laikiem więc nie bardzo Ci odpowiem na to pytanie , ale powoli powoli do wszystkiego dojde
Czy mozecie polecic mi jakis poradnik ale nie dotyczacy fotografowania , ujecia tylko chodzi mi o parametry, jak i co z czym polaczyc , ustawic zeby było ok ?
SX 20 + raynox 250 DCR
“Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło.”
używam dekielka 58mm, ale wg mnie obciachowo wyglądałbym z dyndającym deklem. wole schować go do torby lub kieszeni.
zamiast wiercić w dekielku otworki, możesz też zakupić wynalazek z firmy HAMA, który przyklejasz do dekielka
Komentarz