Uszkodzony 28-70 2.8-4L

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • romciop
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 34

Uszkodzony 28-70 2.8-4L

Niestety w moim zacnym obiektywie padl autofocus. Wysylalem go na Zytnia i niestety nie udalo im sie naprawic sterowania autofocusu z powodu braku czesci. Szkoda mi tego obiektywu Moze ktos zna jakiego magika ktory mialby jakies mozliwosci zeby naprawic ten obiektyw. Pozdrawiam i licze na pomoc
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    oczywiscie chodzi o 28-80 2.8-4L moja pomylka
    Ostatnio edytowany przez romciop; 8422. Powód: Automerged Doublepost
  • gadget_zary
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1046

Na cud bym nie liczył, w końcu to dość leciwy sprzęt.
    Podzwoń po serwisach i popytaj, tu masz kilka przykładowych:
    fototechnik.pl
    Fotografia to nie tylko zawód i pasja wielu ludzi na całym świecie. To także sposób uchwycenia emocji danej chwili.

Profesjonalna naprawa aparatów fotograficznych: Canon, Fuji, Kodak, Nikon, Olympus, Sony, Pentax, Samsung, Fujifilm, i Panasonic. Naprawa obiektywów, lamp błyskowych i kamer video Odwiedź nasz serwis aparatów cyfrowych w mieście Poznań !

Komentarz

• Matt_K-K
      Początki nałogu
      • 2008
      • 322

Tak swoja droga, to troche przykro ze sprzet ktory niby ma byc na lata - gdy tylko staje sie stary, to nagle w pewnej chwili gdy cos zawiedzie - nie mozna go naprawic. Mnostwo tu watkow z uszkodzonymi 80-200L, 17-35L.. a mialy sluzyc dziesiatki lat.

Komentarz

• lukaszlada
        Coś już napisał
        • 2008
        • 71

Zamieszczone przez Matt_K-K Zobacz wpis
        Tak swoja droga, to troche przykro ze sprzet ktory niby ma byc na lata - gdy tylko staje sie stary, to nagle w pewnej chwili gdy cos zawiedzie - nie mozna go naprawic. Mnostwo tu watkow z uszkodzonymi 80-200L, 17-35L.. a mialy sluzyc dziesiatki lat.
        No i służył 2 dziesiątki lat? Nie sądzisz że jak na obiektyw gdzie jest elektronika, części mechaniczne to wszystko się starzeje a szczególnie że to nie jest jakaś kosmicznie nowa technologia.
        I chyba nie przyniose Ci dobrych wiadomości, dzowniłem do serwisu tokiny w krakowie w sprawie naprawy obiektywu tokiny 80-200 nie wiem który to rocznik ale sądze że lata 90 i też części do tego nie ma... ;( Także nie spodziewałbym się cudu w przypadku twojego szkiełka!

Komentarz

• RomanS
          Uzależniony
          • 2007
          • 830

Sprobuj od czasu do czasu poszukac taka czesc na ebay-u , lub taki obiektyw na czesci gdzie AF sprawny. Niech Ci go jakis foto fachowiec rozkreci aby sie dowiedziec co dokladnie sie zepsulo. Moze tylko jakas tasm przewodzaca sie przetarla.

Komentarz

• Ernest_DLRS
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1216

Taśmy to myślę że na Żytniej mają na metry...
            FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
            APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• RomanS
              Uzależniony
              • 2007
              • 830

Owszem, pewnie maja ale z mojego doswiadczenia wynika, ze jak element jest z nia polaczony na stale to wymieniaja calosc. Prosciej, bardziej sie oplaci ale mysle tez ze wynik takiej naprawy daje lepsze rezultaty dzialania sprzetu.

Komentarz

• Matt_K-K
                Początki nałogu
                • 2008
                • 322

Zamieszczone przez lukaszlada Zobacz wpis
                No i służył 2 dziesiątki lat? Nie sądzisz że jak na obiektyw gdzie jest elektronika, części mechaniczne to wszystko się starzeje a szczególnie że to nie jest jakaś kosmicznie nowa technologia.
                I chyba nie przyniose Ci dobrych wiadomości, dzowniłem do serwisu tokiny w krakowie w sprawie naprawy obiektywu tokiny 80-200 nie wiem który to rocznik ale sądze że lata 90 i też części do tego nie ma... ;( Także nie spodziewałbym się cudu w przypadku twojego szkiełka!
                Jasne, tylko ze tak jak sam piszesz - to nie jest technologia kosmiczna. Prosty silniczek nie-USM, w elektronice poza zawilgoceniem, wymiana kondensatorow - jesli cos takiego w ogole moze w obiektywach wystepowac, naprawieniem tasiemek nic wiecej dziac sie nie powinno. Przeslona moze wymagac przesmarowania. Fakt, ktos bez wiedzy sobie nie poradzi, ale nie powinni od razu z gory odsylac kogos z kwitkiem, gdy przychodzi z ICH uszkodzonym obiektywem. Moze sie okazac, ze problem jest blahy i nawet bez czesci zamiennych mozliwy do naprawienia.

Komentarz

• lynx
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 127

Zamieszczone przez Matt_K-K Zobacz wpis
                  Prosty silniczek nie-USM.
                  Właśnie, że już USM. Jeden z pierwszych, ale USM.

Z tego, co mi wiadomo, największe szanse na naprawienie są w serwisach w USA, oni zdaje się mają tam jeszcze zapasy starych części.
                  Ostatnio edytowany przez lynx; 3360.

Komentarz

• romciop
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 34

Co do mojego 28-80L mechanicznie dziala bez zarzutu niestety padlo sterowanie (elektroniczne) autofocusu. Dzwonilem do kilku innych serwisow niz Zytnia i tylko potwierdzili ze nie ma szans juz naprawic tej usterki Strasznie szkoda mi tego obiektywu bo do tej pory nigdy mnie nie zawiodl a foty robil przednie

Komentarz

• MacGyver
                      Cenzor
                      • 2006
                      • 7043

Zamieszczone przez lukaszlada Zobacz wpis
                      ... dzowniłem do serwisu tokiny w krakowie w sprawie naprawy obiektywu tokiny 80-200 nie wiem który to rocznik ale sądze że lata 90 i też części do tego nie ma... ;( Także nie spodziewałbym się cudu w przypadku twojego szkiełka!
                      Tokina ma dość paskudny zwyczaj dostarczać serwisom (z autoryzowanymi na czele) części wyłącznie do obiektywów znajdujących się wciąż w produkcji. Mają też inne nieciekawe pomysły, np dekla, który jest "akcesorium" znajdującym się w katalogu umieszczonym na ich www też nie można sobie w Polsce zamówić i nawet krajowy dystrybutor, "Migomex", jest tu całkiem bezradny.
                      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Goomis
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1893

zadzwoń tutaj:

facet też naprawia sprzęt foto, często sam dorabia części jak trzeba, ma też dużo różnych części zamiennych w zakładzie. Może da się uratować obiektyw.
                        5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• romciop
                          Dopiero zaczyna
                          • 2006
                          • 34

Obdzwonilem chyba wszystkie serwisy w Polsce i niestety nie naprawia mi tego obiektywu Wyslalem jeszcze maila do canona w Berlinie i do Czech zobaczymy czy sie odezwa Jakby ktos slyszal jeszcze o jakiejs nadziei dla tego obiektywu prosze o informacje

Komentarz

Pracuję...
                          X