Kubaman....to dobre wieści. Obrazowanie na poziomie najnowszego ddeesa. Nieźle
Kubaman....to dobre wieści. Obrazowanie na poziomie najnowszego ddeesa. Nieźle
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Na razie to widzimy tylko że oprogramowanie aparatu usuwa szum razem z detalami. Jak zobaczę nieodszumianego przez puszkę RAWa to Ci powiem czy i o ile nowe 5D jest lepsze od starego. Wielkość elementu światłoczułego wskazywałaby na to że powinno być lepiej. Dla odmiany upakowanie pikseli to więcej ciepła i większy szum. Więc na razie nie ma się czym podniecać, póki co to są z nowej puszki wygładzone i nieostre zdjęcia na wysokim ISO.
Ten sampel z ISO6400 pokazuje że mimo odszumienia (kolorowe placki są widoczne) jakość obrazu z nowego 5D Mk II na wysokim ISO jest słabiutka gdy tylko brakuje światła i stare 5D zdecydowanie nie jest gorsze.
Ostatnio edytowane przez pst ; 21-09-2008 o 10:27 Powód: Automerged Doublepost
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...
Juza pracował na RAW (lub jpg z wyłączoną odszumiaczką) więc nie mam podstaw żeby mu nie wierzyć. I jednocześnie pisał o odszumianiu w puszce raczej powściągliwie, odradzając używanie wartości medium i strong jako dających efekt akwareli. I mimo to twierdzi o wyraźnej przewadze nad 5D i Ds3.
P.S> proroctwo końca dslr przeniesione do wątku o G1 jako że do tego modelu najczęściej się odwoływało http://www.canon-board.info/showthread.php?t=36996
Tak, numerek się na końcu nie zgadza. Tutaj właściwy plik.
no właśnie tego się obawiałem - że przy słabym świetle te wysokie ISO będą słabe....
chyba cudów nie ma ? słabe światło słaby obraz.
albo odszumiaczka w puszce i efekt AKFARELI
:-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
poza tym po co mieć złudzenia.
gdyby technika była wystarczająco zaawansowana (mówię o tych szumach)
to np. w branży filmowej już dawno przestali by się wygłupiać z tymi dziesiątkami tysięcy watów na planie filmowym. A oni jednak dalej mocno świecą żeby obraz i kolory były OK.
a branża filmowa to jednak "nieco" większe pieniądze niż fotograficzna.
Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 21-09-2008 o 14:03 Powód: Automerged Doublepost
Myślę sobie , że plan filmowy to troszkę tak jak studio, gdzie 10-15kWs nikogo nie dziwi. Reportaż foto to być może jak film reporterski - dokumentalny, gdzie akcesoria są podobne do reportażu foto - blenda, halogenik...
Ja jednak wierze w postęp, i jestem przekonany, że do fizycznej granicy czułości matryc jeszcze nie doszliśmy, a nawet jak dojdziemy, to na pewno skonstruowane zostanie kolejne 'coś' typu wzmacniacze obrazu itp. co czułość jeszcze bardziej podniesie (być może nawet bez istotnej utraty jakości). Może i cudów rzeczywiście nie ma (choć ja osobiście w nie wierzę) ale to nie cuda - mamy jeszcze troszkę fizyki, nim będą nam cuda potrzebne
![]()
Ostatnio edytowane przez myst ; 21-09-2008 o 14:31
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
^^^^^
^^^^^
nie wiem co to jest AKFARELA ale zdajesz się nie czytać ze zrozumieniem. Człowiek który robił zdjęcia bez odszumiania twierdzi publicznie, że ten aparat jest o 1EV lepszy od Smarka i o 2EV lepszy od starego 5D. Jak jest w rzeczywistości nie wiem dopóki nie zobaczę sam, ale Juza jest na tyle znanym i szanowanym fotografem, że nie ma podstaw aby jego opinię poddawać w wątpliwość. Zauważ również, że o efekcie "akwareli" pisał w kontekście najmocniejszych wartości wbudowanego odszumiania, które można zmniejszyć a nawet wyłaczyć.
Ja rozumiem, że MMM bardzo się cieszy, że jego puszka generuje świetny obraz, który można podciągać wysoko w górę. Tylko, ze jak pisałem to o niczym na razie nie świadczy w kontekście nowego aparatu. Aby porównywać cokolwiek trzeba identyczne zabiegi magika powtórzyć na drugiej puszce w RAW i porównywać obrazy tej samej wielkości. Tego typu wypowiedzi jak powyżej tylko bałaganią.
Ale tu nie ma żadnych zabiegów magika. Praktycznie z każdym zdjęciem da się to zrobić bez problemu.
ISO 8000 25% sample 1
ISO 8000 25% sample 2
ISO 8000 sample 2, pełny rozmiar
Jak znajdę sposób na zautomatyzowanie NeatImage to wystarczy jedno kliknięcie. Problem jest taki że bez względu na wyciąganie na + w RAWie, zdjęcie zawsze ma wpisane ISO3200 i NI nie potrafi automatycznie dobrać odpowiedniego profilu.