Canon 24mm f/1.4 L II USM lens

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szwayko
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2085

Zamieszczone przez BeatX
    szwayko a sprawdzales moze, do ktorego futerala lowepro wchodzi 24LII wraz z dedykowana oslona przeciwsloneczna?
    Następny po 1W to 4S. 1W to 10x12,5cm, 4S to 11x15 cm, więc akurat. Nie sprawdzałem fizycznie. Chyba 1W czy 4S już nie produkują i są jakieś inne oznaczenia tych nowych. 4S to już odstające pudło - naprawdę lepiej kup osłonę od 24-105 jest też węższa i w miarę bezsiły wchodzi do 1S.
    frickr FB
    www.szwajkowski.pl

Komentarz

• lazy13bones
      Coś już napisał
      • 2012
      • 62

Tak się zastanawiam czy używa ktoś może 24 L II na cropie (1.6), np 7D
      Wtedy robi się ekwiwalent 38mm. Sytuacja jest o tyle fajna, że jak ktoś ma pełną klatkę, cropa i ten obiektyw to tak jakby miał 24 L na FF oraz "35 L" na cropie
      Z plusów używania tego obiektywu na cropie to pozbycie się dużej winiety oraz możliwe, że mniejsze zniekształcenia po bokach.
      Minusy to wiadomo większa głębia ostrości oraz ogólnie nieco gorsze obrazowanie.
      Niestety na photozone.de nie znalazłem testu tego obiektywu pod aps-c. Jest tam tylko pierwsza wersja 24 L w tym dziale ??:
      Jakby ktoś miał doświadczenie w tej sprawie to proszony jest o udzielenie info :grin:

Komentarz

• koraf
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1748

Zamieszczone przez lazy13bones
        Tak się zastanawiam czy używa ktoś może 24 L II na cropie (1.6), np 7D
        Wtedy robi się ekwiwalent 38mm. Sytuacja jest o tyle fajna, że jak ktoś ma pełną klatkę, cropa i ten obiektyw to tak jakby miał 24 L na FF oraz "35 L" na cropie
        Z plusów używania tego obiektywu na cropie to pozbycie się dużej winiety oraz możliwe, że mniejsze zniekształcenia po bokach.
        Minusy to wiadomo większa głębia ostrości oraz ogólnie nieco gorsze obrazowanie.
        Niestety na photozone.de nie znalazłem testu tego obiektywu pod aps-c. Jest tam tylko pierwsza wersja 24 L w tym dziale ??:
        Jakby ktoś miał doświadczenie w tej sprawie to proszony jest o udzielenie info :grin:
        Do tego co napisałeś, uzupełnię - gorsze obrazowanie- mniej przyjemny, bardziej nerwowy bokeh na 7d, lepsza praca AF niż na 5dII. Pozostałe w pełni się zgadzam, zdecydowanie wolę jednak to szkło na pełnej klatce :-D.

Komentarz

• lazy13bones
          Coś już napisał
          • 2012
          • 62

Zamieszczone przez koraf
          Do tego co napisałeś, uzupełnię - gorsze obrazowanie- mniej przyjemny, bardziej nerwowy bokeh na 7d, lepsza praca AF niż na 5dII. Pozostałe w pełni się zgadzam, zdecydowanie wolę jednak to szkło na pełnej klatce :-D.
          Ok, thx za info :grin:
          Czyli w sumie wolałbyś na bank używać 2x FF i mieć osobno 24 L II oraz 35 L ?
          Potrzebowałeś dokonywać mikroregulacji AF z tym szkłem na 7D?
          Ja jak zrobiłem kilka testowych fotek tym szkłem na 7D to za bardzo mi nie trafiał w obiekt. Może to była wina tego, że testowałem w pośpiechu :-|
          Co do bokehu to się zgodzę - też mnie nie urzekł... No i kolorki prosto z aparatu też już nie te...
          Ale np. już z 85 L bokeh jest bardzo przyjemny nawet na cropie

Komentarz

• koraf
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1748

Zamieszczone przez lazy13bones
            Ok, thx za info :grin:
            Czyli w sumie wolałbyś na bank używać 2x FF i mieć osobno 24 L II oraz 35 L ?
            Potrzebowałeś dokonywać mikroregulacji AF z tym szkłem na 7D?
            Ja jak zrobiłem kilka testowych fotek tym szkłem na 7D to za bardzo mi nie trafiał w obiekt. Może to była wina tego, że testowałem w pośpiechu :-|
            Co do bokehu to się zgodzę - też mnie nie urzekł... No i kolorki prosto z aparatu też już nie te...
            Ale np. już z 85 L bokeh jest bardzo przyjemny nawet na cropie
            Mam szczęście ;-), gdyż posiadam jeden z pierwszych egzemplarzy tego szkła i nie ma generalnie problemu z AF :-D. Mój egzemplarz nie wymagał mikroregulacji z 7d, za to z 5dII owszem tak. 85LII ma również lepszą rozdzileczość na APS-C. Bokeh owszem bardzo fajny ale i tak bardziej wolę ten z CZ 100/2 macro .

Komentarz

• rkonca
              • 2010
              • 5

Ja używam tego obiektywu z canonem 60d, po zakupie aparat i obiektyw zostały oddane do regulacji w ramach gwarancji i od tej pory nie ma żadnych problemów. Uwielbiam ten obiektyw w sumie 90 % zdjęć robię właśnie nim, do kompletu mam 70-200 ale niezbyt często go wyciągam. Mi bardzo odpowiada ogniskowa na cropie te 38 mm. W sumie sprzedałem 17-40 i 28 po to żeby kupić 24 i nie żałuje i jakoś specjalnie nie tęsknie za zomem, może poza sytuacjami gdy robiąć zdjęcia jestem uziemiony w jednym miejscu.

Komentarz

• BeatX
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1751

Zamieszczone przez szwayko
                24L wchodzi z osłoną (24-105) do LensCase 1W, a z oryginalną już nie.
                potwierdzam.
                dzisiaj przyjechala do mnie oryginalna, uzywana EW-83H kupiona na allegro.
                pasuje idealnie do Lowepro Lens Case 1W.
                wsadzanie i wyciaganie 24LII z zalozona EW-83H z pokrowca Lens Case 1W bez problemu.
                nie wiem jak tam z jej glownym przeznaczeniem - czyli oslanianiem przed promieniami slonecznymi, ale podejrzewam ze tragedii nie bedzie ;]
                no i tak jak pisal szwayko - mozna postawic obiektyw na czyms plaskim z zalozona oslona EW-83H
                fajna sprawa (dinderi, tak tak - wiem.. )
                Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
                Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• lazy13bones
                  Coś już napisał
                  • 2012
                  • 62

Odp: Canon 24mm f/1.4 L II USM lens

24L II BOKEH @ f/1.4 :-D

Komentarz

• pawelo1
                    Początki nałogu
                    • 2012
                    • 408

fajny bokeh tylko że pewnie zdjęcie robione z 0,5 m bo dłoń zniekształcona, nienaturalna. Mógłbyś zrobić zdjęcie z przysłoną 1.8 i z odległości 1,5 metra byłbym wdzięczny. Takim obiektywem nie powinno się robić zdjęć blisko tylko od 1-1,5 m. bo wychodzą wtedy przerysowania. A nie masz problemów jak robisz zdjęcia 5DIII i obiektywem 24 f/1.4 L II usm na przysłonie 1.4 w warunkach słabego oświetlenia to nie pudłuje Ci wogóle af czy może musisz wtedy przymknąc przysłone. Jak się sprawuje ten zestawik?
                    Ostatnio edytowany przez pawelo1; 45437.

Komentarz

• lazy13bones
                      Coś już napisał
                      • 2012
                      • 62

Zamieszczone przez pawelo1
                      fajny bokeh tylko że pewnie zdjęcie robione z 0,5 m bo dłoń zniekształcona, nienaturalna. Mógłbyś zrobić zdjęcie z przysłoną 1.8 i z odległości 1,5 metra byłbym wdzięczny. Takim obiektywem nie powinno się robić zdjęć blisko tylko od 1-1,5 m. bo wychodzą wtedy przerysowania.
                      Ok, poszukam czegos z 1,5 metra i wrzuce. Co do przerysowan to bez przesady, to tylko reka i biedronka, jesli bedzie chodzilo mi o poprawny srodowiskowy portret to wrzuce z odpowiedniej odleglosci, chociaz jak obiekt bedzie z brzegu to minimalne zniekszyalcenia tez beda, aczkolwiek katy widzenia tego obiektywu sa tego warte IMHO

Komentarz

• pawelo1
                        Początki nałogu
                        • 2012
                        • 408

Spoko jeśli to było twoim zamierzeniem to oki. Ja tylko odniosłem się do tego zdjęcia. Mógłbyś odpisać czy nie masz problemów jak robisz zdjęcia 5DIII i obiektywem 24 f/1.4 L II usm na przysłonie 1.4 w warunkach słabego oświetlenia bez użycia lampy to nie pudłuje Ci wogóle af nawet na bocznych punktach w al servo, trafia w punkt czy może musisz wtedy przymknąc przysłone. Dzięki wielkie z góry
                        Ostatnio edytowany przez pawelo1; 45437.

Komentarz

• lazy13bones
                          Coś już napisał
                          • 2012
                          • 62

Wstawiam zdjęcie z 1 - 1,5m, ale też na f/1.4 bo nie korzystam raczej z f/1.8 - chyba że są dwie osoby w kadrze to wtedy f/2.0. Ostrość na dziewczynkę. Foto prosto z aparatu.

Dobrze się fotografuje dzieci i nie widzę znaczących zniekształceń w ich przypadku. Gorzej kobitki, które mają długie nogi - wtedy robią im się jeszcze dłuższe!

Generalnie na one shot nie ma problemu na f/1.4 w każdych warunkach. Może nie jest taka żyleta jak z 85L na f/1.4 albo jakiegoś makro, ale nie o to chodzi przecież w tak szybkich szkłach; no chyba że się przymknie do f/2.0 czy 2.8 to już ostrzej być nie może..
                          Co prawda musiałem dokonać mikroregulacji +10 w body z tym obiektywem i od tamtej pory jest bajka; bardzo lubię to szkło i chociaż nie powaliło mnie na początku to teraz zaczyna pokazywać pazur jak już je wyczułem. :-D

Jesli chodzi o AI Servo na f/1.4 to chyba nie najlepszy pomysł... Korzystałem z ciągłego ustawiania ostrości, ale na f/2.0 w słabszych warunkach oświetleniowych (mocno zacienione miejsce) i nie było problemu. Aczkolwiek niedługo sprawdzę też f/1.4 z ciekawości i dam znać.

Komentarz

• welury
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 171

Nie mogę w pełni ocenić bo nie wiem na jakim sensorze robione, FF czy APS-C.
                            Pozdrawiam

Komentarz

• michael_key
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 2129

Zamieszczone przez welury
                              Nie mogę w pełni ocenić bo nie wiem na jakim sensorze robione, FF czy APS-C.
                              5D mark III

Komentarz

• pawelo1
                                Początki nałogu
                                • 2012
                                • 408

hehe dobre z tymi kobitkami. Dzięki wielkie fajny piesek i zdjęcie To jak porobisz zdjęcia w słabszych warunkach oświetleniowych na al servo na 1.4-1.8 na iso 6400 czy większym to wrzuć od razu oczywiście bez użycia lampy. Kurcze a ja myślałem że na 5DIII to mikroregulacji nie będzie trzeba używać a jednak, ale dobrze że po niej jest oki co widać na zdjęciu. Pozdro

Komentarz

Pracuję...