Samsung NX

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jotes25
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3609

Zamieszczone przez jacek_73
    Tak subiektywnie to nie ustępuje Canonowi xxxD z kitem.
    Moim zdaniem ma lag bardziej na poziomie kompaktów, niż xxxD i to raczej nie tych najszybszych. Takie odniosłem wrażenie, może błędne. Mam oba, ale Samsunga rzadko używam, szczerze powiedziawszy nie bardzo mam pomysł jak to obiektywnie sprawdzić/porównać.

Komentarz

• zanussi
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1696

Mnie tam lagi mało interesują. Samsunga używam raczej do tych bardziej statecznych obiektów
      Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• jotes25
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3609

Zamieszczone przez zanussi
        Mnie tam lagi mało interesują. Samsunga używam raczej do tych bardziej statecznych obiektów
        Ano właśnie, do tego się bardziej nadaje. Zwłaszcza, że pomijając lagi, to AF nie jest również zbyt szybki...

Komentarz

• Mad_Mac
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 1458

Jeszcze dwa pytanka.
          Zakres tonalny - na paru stronach czytalem ze jest strasznie slaby jak na ta wielkosc sensora. Jak to sie ma w praktyce?
          AF - jak dziala manualny wybor punktow AF? Czy dziala to jak w canonie ze wybierasz sobie jeden z punktow i tam ostrzy czy jest to jakies uporczywe w dzialaniu?

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
          Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• zanussi
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1696

Wybierasz bezstopniowo obszar ostrzenia - z całego obszaru kadru. Zakres tonalny? Nigdy nie zauważyłem tu problemu...

Komentarz

• jotes25
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3609

Wybór punktu AF jest zrobiony dość dobrze, ale w praktyce jest oczywiście wolniejszy niż wybór jednego ze stałych punktów AF w lustrzance.

Komentarz

• Mad_Mac
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 1458

W jaki sposob poruszasz sie po ekranie? Hmm troszke nie fajnie ze nie pa predefiniowanych punktow przez ktore mozna szybko przeleciec.
                Jesli wybierzemy jakis punkt to czy pozostaje on w pamieci i wszystkie nastepne beda uzywac tego punktu czy trzeba go definiowac dla kazdej nowej fotki?
                Jesli zostaje to czy jest on jakos ciagle zaznaczony na ekranie?
                Czy ktos z was uzywa wizjera?

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200

Komentarz

• jotes25
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3609

Używam wizjera, ale w NX10. Taki sobie.
                  Nie ma predefiniowanych punktów AF. Natomiast jak wybierzesz konkretny, to oczywiście używasz go tak długo, dopóki tego sam nie zmienisz. Punkt AF jest zaznaczony na ekranie.

Komentarz

• Mad_Mac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 1458

Dzieki za odpowiedzi.
                    Czy ktos zna jakas galerie z portretami calej osoby z 30mm na f2?

Komentarz

• Mad_Mac
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 1458

No i zamowilem aparacik z kitem i zestawem startowym. Kit pojdzie odrazu na sprzedaz i kupuje 16mm i 30mm. Troche zmartwila mnie dystorsja 16mm jak czytalem test na photozone. Jak sobie z tym radzicie przy rawach?

Komentarz

• rycerz
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 227

gdzie można kupić tani 30/2 ?
                        nx100

Komentarz

• Mad_Mac
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 1458

Wczoraj dostalem nx100 z zestawem startowym.
                          Pierwsze wrazenie... CO ON TAKI DUZY
                          Jednak po 15 minutach zabawy rozmiar nabral sensu w moich duzych lapskach. Problem w tym ze to byl pierwszy raz kiedy widzialem aparat na zywo a na zdjeciach wyglada jak kompakt.
                          Po dniu uzytkowania glownie w domu mam mieszkane uczucia choc z przewaga na +.
                          Jakos obrazu jest zadowalajaca choc przyznam ze szum powyzej ISO 400 jest mocno widoczny i bez odszumiania nie bede wychodzil powyzej ISO 1000-1250. Powyzej to juz moim zdanie totalna porazka. Powyzej ISO 1000 wyraznie traca sie detale.
                          AF jak na tego typu aparat jest caliem sprawny choc duze pole punktu ostrzenia objawia sie tym ze strzaly w oko z mala glebia raczej nie beda trafne bo np w przypadku dziecka ostrosc idzie na smoczek.
                          Z kitem 20-50 ktorego narazie mam trafia calkiem calkiem.
                          To co cieszy to przedewszystkim to ze majad do dyspozycji sensor formatu DX nawet z kita da sie juz osiagnac rozmycie tla z blizyszch odleglosci.
                          Juz nie moge sie doczekac na 30 f2
                          WB dziala calkiem poprawnie. Nie zanotowalem wiekszych wpadek.
                          Z punktu widzenia uzytkownika dwuch piatek nareszcie mam cos co moge wsadzic w kieszen kurtki na spacer bez potrzeby noszenia torby i 1.5kg aparatu.
                          Jasne to nie ta sama jakosc ale biorac pod uwage gabaryty i cene, to z pancakeiem taki NX100 jest strzealem w dziesiatke. Idelny na rower, spacer i plac zabaw gdzie wreszcie ludzie przestana sie na mnie gapic.

Komentarz

• gietrzy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 5727

Zamieszczone przez Mad_Mac
                            AF jak na tego typu aparat jest caliem sprawny choc duze pole punktu ostrzenia objawia sie tym ze strzaly w oko z mala glebia raczej nie beda trafne bo np w przypadku dziecka ostrosc idzie na smoczek.
                            O! Już nie muszę tłumaczyć w wątku "nex czy pen" co lepsze.
                            Gratuluję zakupu, to po pierwsze. Skoro wspominasz o wypadzie na miasto ze sprzętem w kieszeni to sądząc po samplach w sieci śmiało można ci polecić (obok 30/2) WA 16/2.4, też w naleśniku.
                            the silence is deafening

Komentarz

• zanussi
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1696

Pole ostrości możesz sobie zawęzić do małego kwadracika a wtedy będzie Ci ostrzył dokładnie na to na co chcesz

Komentarz

• Mad_Mac
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 1458

Zamieszczone przez gietrzy
                                O! Już nie muszę tłumaczyć w wątku "nex czy pen" co lepsze.
                                Gratuluję zakupu, to po pierwsze. Skoro wspominasz o wypadzie na miasto ze sprzętem w kieszeni to sądząc po samplach w sieci śmiało można ci polecić (obok 30/2) WA 16/2.4, też w naleśniku.
                                Hehe no trafiles dokladnie w moje gusta. Od samego poczatku padlo wlasnie na taki zestaw. Zoom idzie na ebaya.

Zamieszczone przez zanussi
                                Pole ostrości możesz sobie zawęzić do małego kwadracika a wtedy będzie Ci ostrzył dokładnie na to na co chcesz
                                Dzieki za tipa. Chyba musze sie zaglebic w instrukcje. Pewnie jeszcze sporo o nim nie wiem.
                                Dzis bylem na spacerze z synkiem i musze powiedziec ze im wiecej go uzywam tym bardziej go lubie. Jedynie ten wystajacy zoom i jego ciemnosc mnie wkurza. 16 i 30 bedzie tu perfect!

Szkoda ze samsung nie postaral sie troche bardziej jesli chodzi o te szumy bo byl by aparacik idealny. Ubolewam jeszcze nad tym ze nie mozna sobie zdefiniowac punktow af i przelacza sie pomiedzy nimi poprzes scrool kolka np no ale wszyskim pewnie nie da sie dogodzic
                                Ostatnio edytowany przez Mad_Mac; 23262.

Komentarz

Pracuję...