5DmkIII w praktyce

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Raideur
    Początki nałogu
    • 2011
    • 265

Zamieszczone przez lazy13bones
    Jest już dostępne jakieś szkło ochronne na oba ekrany 5D III? Czego używacie, co możecie polecić i jak z dostępnością? Na allegro nic nie ma póki co :-?
    Z tego co sie dowiadywalem to najwczesniej bedzie za tydzien ?
    Mozesz tymczasowo nakleic folie ochronna.

Komentarz

• PioterD
      Początki nałogu
      • 2010
      • 270

Jest już dostępne jakieś szkło ochronne na oba ekrany 5D III? Czego używacie, co możecie polecić i jak z dostępnością? Na allegro nic nie ma póki co
      A że tak się lekko prowokacyjnie spytam - po co przyklejać szkło ochronne do szkła/tworzywa ochronnego które w razie jakiejś strasznie olbrzymiej rysy można wymienić w serwisie? Bo taniej i do tego podwójne zabezpieczenie?
      5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Komentarz

• lazy13bones
        Coś już napisał
        • 2012
        • 62

Zamieszczone przez PioterD
        A że tak się lekko prowokacyjnie spytam - po co przyklejać szkło ochronne do szkła/tworzywa ochronnego które w razie jakiejś strasznie olbrzymiej rysy można wymienić w serwisie? Bo taniej i do tego podwójne zabezpieczenie?
        Np po to, żeby później jakiś kupujący się nie przyczepił jak będę chciał sprzedać body. Teraz takie czasy, że potencjalny kupiec woli wybrać body w tzw. mint condition niż z porysowanym wyświetlaczem.

Jak miałem 7D to w pierwszym tygodniu tak niefortunnie nosiłem aparat przez godzinę, że porysowałby się cały ekranik od drucika paska z plecaka gdyby nie szkło ochronne jakie założyłem w 1 dzień użytkowania I mam na myśli głębokie rysy, które przeszkadzałyby w przeglądaniu i ocenie zdjęć.

A jak chcesz wymieniać wyświetlacz to wiąże się to z rozkręcaniem puszki. Wtedy śrubki są już naruszone i potencjalny kupiec może mieć kolejny powód by kupić od kogoś innego.

Oczywiście nie sprzedaje się takiego body szybko, ale nigdy nie wiesz co się może jutro wydarzyć a możliwe, że akurat będziesz potrzebował gotówki

Komentarz

• Merde
          Grzeczny i układny podpis
          • 2008
          • 7756

Zamieszczone przez lazy13bones
          Np po to, żeby później jakiś kupujący się nie przyczepił jak będę chciał sprzedać body. Teraz takie czasy, że potencjalny kupiec woli wybrać body w tzw. mint condition niż z porysowanym wyświetlaczem.
          Ale to półśrodek jest. Przecież sam korpus też się porysować może (u mnie w 2-3 miejscach prześwituje magnezowy szkielet - przy przebiegu <15 tysięcy klapnięć). Gumowy Camera Armor? Jakaś taśma ochronna?
          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• luc_october
            Początki nałogu
            • 2009
            • 447

Zamieszczone przez Merde
            Ale to półśrodek jest. Przecież sam korpus też się porysować może (u mnie w 2-3 miejscach prześwituje magnezowy szkielet - przy przebiegu <15 tysięcy klapnięć). Gumowy Camera Armor? Jakaś taśma ochronna?
            U mnie w 5d2 to samo ekran nie tknięty, a lakier pod ekranem wytarty od normalnego noszenia na szyi przez tarcie o ubranie.
            http://500px.com/luc_october

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

Chodzi o drobne ryski - niektórzy po prostu wypożyczają sprzęt, a nie kupują :wink:.
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• Raideur
                Początki nałogu
                • 2011
                • 265

Nie kazdy ma serwis w sasiedztwie i kilka body by pozwolic sobie na odstawianie jednego na dluzszy czas,latwiej w kilka sekund przykleic ochronna szybke i po klopocie.

Komentarz

• madc0w
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 370

kupujesz aparat z myślą o tym żeby go sprzedać?
                  W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Komentarz

• Fly
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 58

cześć,

Zamieszczone przez madc0w
                    kupujesz aparat z myślą o tym żeby go sprzedać?
                    zakładam, że kiedyś go sprzedam, nie kupuję go po to żeby sprzedać.
                    ale nie chodzi o sprzedaż, po prostu dbam o niego.
                    pierwsze co zrobiłem to wyciąłem kawałem folii i nakleiłem.
                    10 min i tyle...
                    nie ma sensu dalej ciągnąć tego wątku, bo dyskusje o tym, czy naklejać, co naklejać jest sporo na tym forum.

jeżeli ktoś znajdzie porządną dedykowaną folie, szkło na wyświetlacz proszę, niech da znać.
                    Fly

5D MkIII | 50D | 17-40/4L | 24-70/2.8L | 24-105/4L IS | 70-200/4L IS | 35/2 | 50/1.4 | 17-55/2.8 IS | Metz 58 AF-1

Komentarz

• CC2
                      Coś już napisał
                      • 2012
                      • 84

Zamieszczone przez Jerzy
                      Nareszcie!!Jest SDK do 5DMkIII.Teraz twórcy oprogramowania a w szczególności Phase One będą mogli udoskonalać swoje programy.Czekam z niecierpliwością.

http://www.didp.canon-europa.com/
                      Przepraszam. Co to jest SDK?

Komentarz

• latant
                        Początki nałogu
                        • 2009
                        • 410

Zamieszczone przez CC2
                        to jest to
                        CMEHA - reszta to upgrade

Komentarz

• Docsbo
                          Coś już napisał
                          • 2012
                          • 73

Zamieszczone przez CC2
                          Software Development Kit - onarzędziowanie pomagające pisać oprogramowanie pod określony Hardware lub pod określonym środowisku...

...tu chodzi o to że to pozwala programistów rozwinąć oprogramowanie uwzdlędniające 5D Mark III....

Doc
                          Canon 1D IV i 5DSR| szkła EF | Olympus OMD E-M1 + szkła |Canon S95 |  | PC
                          Pentax MX | Takumar 50/1.4 |

Komentarz

• krzysztofwer
                            • 2012
                            • 1

Pytanko do posiadaczy puszek nowej trojki.
                            Zastanawiam się nad zakupem od zera sprzętu - nowa piątka kosztuje podobnie jak D800.
                            Wcześniej miałem Canona 40D, dlatego skłaniam się do C.
                            Czy nowa piątka ma podobne możliwości zakresu dynamiki ton. do Nikona d800.
                            Poniżej przykład z jakiegoś forum
                            Explore Wedding Photographer photography discussions. Share your photos, discuss gear and techniques, and buy or sell equipment in our marketplace.

Pozdrawiam

Komentarz

• epicure
                              Uzależniony
                              • 2010
                              • 676

Zamieszczone przez krzysztofwer
                              Niestety nie, Canon jest pod tym względem w ciemnej d... w porównaniu do Nikona.
                              Ostatnio edytowany przez epicure; 36019.
                              nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Komentarz

• Thomason2005
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 507

Zamieszczone przez krzysztofwer
                                Pytanko do posiadaczy puszek nowej trojki.
                                Zastanawiam się nad zakupem od zera sprzętu - nowa piątka kosztuje podobnie jak D800.
                                Wcześniej miałem Canona 40D, dlatego skłaniam się do C.
                                Poniżej przykład z jakiegoś forum
                                Explore Wedding Photographer photography discussions. Share your photos, discuss gear and techniques, and buy or sell equipment in our marketplace.

Pozdrawiam
                                Zastanów się do czego będziesz używał puszki.
                                Jeśli w studiu będziesz operował i zależy Ci na szczegółach, to wybierz Nikona D800. Dodatkowo przy przyrodzie (możliwość ustawienia cropa), krajobrazach też spiszę się lepiej
                                Jeśli będziesz pracował w reporterce, gdzie liczy się szybkość, większy bufor pamięci i mniej pracy przy obróbce (przy dużej ilości RAWów z d800 zamulisz sobie komputer), to wybierz 5D mrkIII

Komentarz

Pracuję...