[Fotograf1995]Cykl w przygotowaniu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jacek_73
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 2587

Szkoda to jak krowa narobi do studni. Bo ani gnoju, ani wody.
    W arcie brakuje myśli przewodniej, a w zdjęciach spójności - popraw te dwie rzeczy to może ktoś coś dobrego powie. A ja chętnie będę jako pierwszy :cool:
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• Fotograf1995
      Bywalec
      • 2008
      • 210

A jesli chodzi o pojedyncze zdjecia i aspekt techniczny to co nie gra ?
      Fotoreporter

"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."

Komentarz

• rog
        Bywalec
        • 2008
        • 144

Większość kolegów napisała, że ostrość. Moim zdaniem ostrość nie jest najważniejsza, jeśli kadry się bronią. Niestety u Ciebie pod tym względem podoba mi się tylko 1, 5 po przycięciu. Reszta wygląda mocno przypadkowo, popraw to.

Ogólnie nie wiem o czym jest ten materiał. 5 pierwszych zdjęć sugeruje że o pracy w rzeźni, a dwa kolejne są zupełnie odklejone.

Chciałeś pokazać zjawisko, a dotarłeś tylko do 3 osób – to trochę za mało.

Myślę, że ze zdjęć z zakładu mięsnego mógłbyś spróbować złożyć samodzielny zestaw, jeżeli jesteś do nich przywiązany, a nad projektem który miałeś w założeniach przydałoby się jeszcze sporo popracować. Dotrzeć do większej ilości ludzi, rozmawiać i fotografować. Temat naprawdę jest ciekawy i warto poświęcić mu czas.

No to się powymądrzałem. ;-)

Powodzenia.
        5d2, 33, X100, 35 f/1.4, 85 f/1.8, 17-40 f/4

Komentarz

• trothlik
          Uzależniony
          • 2004
          • 782

Zamieszczone przez Fotograf1995
          Szkoda, ze nikt na tym forum nie potrafi powiedzieć czegoś dobrego o tych zdjeciach
          Zerknij na te fotki jeszcze raz i zmiarkujesz dlaczego...
          trothlik
          "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Komentarz

• Fotograf1995
            Bywalec
            • 2008
            • 210

Rog dzięki za pomoc !
            Throtlik mam 17 lat, to moja pierwsza próba reportażu, trochę wyrozumiałości, mniej arogancji i jadu. Będzie dobrze, pozdro !
            Fotoreporter

"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."

Komentarz

• trothlik
              Uzależniony
              • 2004
              • 782

Szanowny Kolego
              Po pierwsze to Trothlik a nie Throtlik, ale zakładam że to literówka
              po drugie twój wiek nie ma tu nic do rzeczy.
              możesz mieć i 90 lat i robić gnioty a możesz mieć 15 i mieć oko jak diabeł.
              Zamieściłeś tu swoje zdjęcia z prośbą o komentarz i nie możesz oczekiwać że wszyscy będą piali z zachwytu.
              Nie miałem najmniejszego zamiaru cie urazić, ale skoro boisz się odpowiedzi to nie powinieneś zadawać pytań.
              trothlik
              "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Komentarz

• Goomis
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1893

Chaos i nic więcej, niestety.
                Reportaż jest o ludziach, ale w gruncie rzeczy praktycznie bez ludzi.
                1 i 2 - to reportaż o ludziach, ludziach przy pracy czy o indykach czy o czym?
                3. Co pokazuje to zdjęcie? O czym ma mówić?
                4 i 5 - materiał zaczyna być o ludziach i ich pracy, czyli zaczynamy wchodzić w temat który miał być od początku.
                6 i 7 no i ledwo po wstępie jest już brutalne zakończenie w ogóle nie pokrywające się z materiałem, tematem. Chcesz fotografować ludzi przy pracy czy w domu? Albo to, albo to. Albo połączyć to w dyptyki i zrobić tak cały materiał. Albo robisz materiał o jednym człowieku.

Poczytaj może co to jest reportaż bo w tych zdjęciach nie ma go ani trochę. Na 7 zdjęć mamy 3grupy tematyczne i w sumie tylko jedna jako tako pokrywa się z założonym tematem.
                5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• Fotograf1995
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 210

@trothlik Literówka oczywiście, sory. Nie boję się odpowiedzi, ale oczekuję takiej, która pokaże mi co poprawić, wytknie błędy, a nie powie mi "spójrz na zdjęcia jeszcze raz i zrozumiesz co popsułeś". Stary, gdybym to wiedział nie potrzebowałbym opinii nikogo z forum, bo byłbym ponad to wszystko. Przepraszam za kwachy.|
                  @Goomis Dzięki za jasną odpowiedź.

Chyba odłożę reportaż na jakiś czas i zacznę tworzyć zdjęcia na dany temat luźno ze sobą powiązane. Reportaż mnie przerósł.
                  Fotoreporter

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

@trothlik Literówka oczywiście, sory. Nie boję się odpowiedzi, ale oczekuję takiej, która pokaże mi co poprawić, wytknie błędy, a nie powie mi "spójrz na zdjęcia jeszcze raz i zrozumiesz co popsułeś". Stary, gdybym to wiedział nie potrzebowałbym opinii nikogo z forum, bo byłbym ponad to wszystko. Przepraszam za kwachy.|
                    Nie przepraszaj, bo masz rację. Też nie wiem jak mają pomóc takie "mądrości"?
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• Goomis
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1893

Chyba odłożę reportaż na jakiś czas i zacznę tworzyć zdjęcia na dany temat luźno ze sobą powiązane. Reportaż mnie przerósł.
                      Nie chodzi o to żeby się zniechęcać, tylko żeby odrobić lekcje i następnym razem poprawić błędy...
                      5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• Fotograf1995
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 210

Street-pierwsze próby

1.
                        2.
                        3.
                        4.
                        5.
                        6.
                        7.
                        8.
                        Fotoreporter

Komentarz

• BRS
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 116

dla mnie bardzo nieczytelne, nie widze tematu zdjec
                          nieczym zdjecia nie przyciagaja uwagi a wiekszosc wrecz odwrotnie - odrzuca
                          czy zbytnia nieostroscia, czy wypraniem barw czy chocby samym kadrem..
                          nie powiem ci co jest zle, bo kazdy ma inny odbior i w fotografii reportazowej
                          nie chodzi o to by przypodobac sie innym tylko by ze zdjecia czy cylku mozna
                          bylo odczytac to co chciales przekazac... (tutaj bez opisu nie wiedzialbym ocb
                          i jaki jest temat przewodni)
                          rob swoje, pokazuj swiat jakim ty go widzisz i licz na to ze inni beda to umieli
                          odczytac bezblednie
                          Zapraszam do oddania glosu na najlepsze zdjecie 2012 roku, bo kilka jest ciekawych
                          http://www.canon-board.info/konkursy...oll-596-a.html

Komentarz

• Goomis
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1893

Zamieszczone przez BRS
                            rob swoje, pokazuj swiat jakim ty go widzisz i licz na to ze inni beda to umieli
                            odczytac bezblednie
                            a to nie właśnie to jest pięknem sztuki - do której fotografia się również zalicza - że każdy może ją odczytać tak jak mu "w duszy gra"??

co prawda dla mnie z ostatniego wrzutu to te zdjęcia za wiele nie mówią. Niektóre zaczynają intrygować, ale potem nie znajduję zakończenia co mnie bardziej frustruje niż oglądanie zdjęć nijakich (które niestety też w tym wrzucie są). Jedynie 1 i 2 coś w sobie mają. Na 2 tylko szkoda, że pan nie ma niebieskiej koszuli, wtedy byłby jak to opakowanie popcornu

Komentarz

• tomfoot
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 2362

katastrofa

Komentarz

• mruk16
                                • 2009
                                • 7

Zdjęcia wyglądają jak byś aparat trzymał pod kurtką i pstrykał reportaż z ukrycia.

Komentarz

Pracuję...