Fujifilm FinePix X100

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kwscore
    Coś już napisał
    • 2011
    • 62

Takie tam dwa szoty ode mnie

Flickr
    5D II |14 2.8 |Σ 35 1.4|
    You Dont Need Telescope

Komentarz

• szwayko
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2085

Konwerter FUJI WCL-X100 (28mm naX100)

Fuji wypuściło szerszy kąt do X100 z 35mm mamy 28mm. Na tele będzie trzeba dłużej poczekać bo pozycja X-Pro1 byłaby zagrożona bardziej.

Do tego nowy firmware 1.30 który daje ramki w wizjerze optycznym pod nowy szerszy kąt widzenia.
      frickr FB
      www.szwajkowski.pl

Komentarz

• tomdz
        Uzależniony
        • 2007
        • 637

Szybkie pytanie - ilu z forumowych użytkowników miało problem z SAB? Jak wygląda serwisowanie w PL w takim przypadku? Od dłuższego czasu kusi mnie to cacko jako aparat do codziennego noszenia, ale ten problem jak i wycieranie się uchwytów do paska powstrzymują mnie za każdym razem, gdy już chcę go kupić.
        Body, stałki, zoomik

Komentarz

• szwayko
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2085

Zamieszczone przez tomdz
          Szybkie pytanie - ilu z forumowych użytkowników miało problem z SAB? Jak wygląda serwisowanie w PL w takim przypadku? Od dłuższego czasu kusi mnie to cacko jako aparat do codziennego noszenia, ale ten problem jak i wycieranie się uchwytów do paska powstrzymują mnie za każdym razem, gdy już chcę go kupić.
          Ja miałem. Wymiana na gwarancji. Problem znany. W serwisie w PL mówili że ilościowo to margines. W kilku europejskich serwisach naprawiają po gwarancji, ale nie wiem czy nie wszędzie już. Mi uchwyty jeszcze nie siadają, ale od starego Pentaxa mam takie trapezowe zawieszki zamiast oryginalnych trójkątnych.
          frickr FB
          www.szwajkowski.pl

Komentarz

• grzeSiuu
            Początki nałogu
            • 2008
            • 283

konwerter fajna sprawa
            tym bardziej, ze preferuję szerokie spojrzenie.
            mam tylko pytanie... czy aby nie zaniera światła i rozdzielczości. hmm oto jest pytanie?
            było ustro jest panasonic lumix x3

Komentarz

• kwscore
              Coś już napisał
              • 2011
              • 62

Zamieszczone przez tomdz
              jak i wycieranie się uchwytów do paska powstrzymują mnie za każdym razem, gdy już chcę go kupić.
              W tym to raczej nie widział bym problemu bo w swojej sztuce nie zauważyłem tego problemu,tym bardziej można to bez problemu zabezpieczyć prze ewentualnym wycieraniem

Piszą że Cena konwertera to coś koło 350$ czy prawda tego nie wiem
              opcja ciekawa,
              Flickr
              5D II |14 2.8 |Σ 35 1.4|
              You Dont Need Telescope

Komentarz

• _igi
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2035

Z tym konwerterem super sprawa. Mam nadzieję, że ceny nie dowalą zaporowej. Jak dla mnie, koniec z wzdychaniem do X1 Pro :-) Zdecydowanie zamawiam!

Z tego co widziałem po samplach, jakość jest w porządku (i tak się to później wyostrza), rozmiary koszmarne nie są, średnica filtra ta sama co w standardzie, no i puścili nowy firmware z opcją ramek do 28mm. Szkoda tylko, że nie mieści się korekcja paralaksy :-)
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                Zamieszczone przez kwscore
                Piszą że Cena konwertera to coś koło 350$ czy prawda tego nie wiem
                opcja ciekawa,
                Liczyłem na coś w cenie do tysiąca. No ale jeżeli za tulejkę do mocowania filtrów i osłonę przeciwsłoneczną liczą 5 stówek, to chyba nic dziwnego. :-)
                Ostatnio edytowany przez _igi; 15112. Powód: Automerged Doublepost
                5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• kwscore
                  Coś już napisał
                  • 2011
                  • 62

Podobno przy nowym Firmware można ostrzyć do 40cm bez przełączania w tryb Macro nie wiem czy to prawda,będę w domu to sprawdzę
                  Flickr
                  5D II |14 2.8 |Σ 35 1.4|
                  You Dont Need Telescope

Komentarz

• _igi
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2035

Zamieszczone przez kwscore
                    Podobno przy nowym Firmware można ostrzyć do 40cm bez przełączania w tryb Macro nie wiem czy to prawda,będę w domu to sprawdzę
                    Poprawili to nieco, ale mój najniżej schodzi do ~60cm. I tak całkiem nieźle
                    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• Joshec
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 167

Zamieszczone przez szwayko
                      Fuji wypuściło szerszy kąt do X100 z 35mm mamy 28mm. Na tele będzie trzeba dłużej poczekać bo pozycja X-Pro1 byłaby zagrożona bardziej.
                      Dobra wiadomość! Ostatnio robiłem na wycieczce duże miasto i nader często brakowało mi tych kilku mm, 28mm to trochę mało ale... i tak fajna opcja. Pożyjemy, zobaczymy (zakupimy?) :-)
                      PS. dla tych co jeszcze nie próbowali X100... obrazek zacny, a i frajda robienia zdjęć przednia!

Komentarz

• takisefotograf

Cieszy mnie "rozwój" tego aparatu do tego stopnia,że postanowiłem go kupić

Komentarz

• kwscore
                          Coś już napisał
                          • 2011
                          • 62

mnie cieszy że Fuji o nim nie zapomina i w dalszym ciągu coś tam robią
                          od nowych Firmware po akcesoria
                          Flickr
                          5D II |14 2.8 |Σ 35 1.4|
                          You Dont Need Telescope

Komentarz

• ptrk
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 116

X100 urzeka mnie swoim obrazkiem lecz jest dla mnie po primo za drogi jak na 2 aparat,
                            i po drugie primo ze względu na jedną ogniskową zbyt mało uniwersalny jak na 1 aparat.

Czy wśród bezlusterkowców/kompaktów jest coś, do daje obrazek choć zbliżony do X100
                            ( chodzi mi o miękkość, plastykę, kolory) ?

Komentarz

• _igi
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2035

Zamieszczone przez ptrk
                              X100 urzeka mnie swoim obrazkiem lecz jest dla mnie po primo za drogi jak na 2 aparat,
                              i po drugie primo ze względu na jedną ogniskową zbyt mało uniwersalny jak na 1 aparat.

Czy wśród bezlusterkowców/kompaktów jest coś, do daje obrazek choć zbliżony do X100
                              ( chodzi mi o miękkość, plastykę, kolory) ?
                              X1 Pro :-)

Cena faktycznie nieco boli, ale zupełnie szczerze mówiąc - za tyle samo można kupić Canona 60D z prostym obiektywem. Miałem taki zestaw, i pomimo oczywistych zalet, X100 jest o wiele bardziej praktycznym i poręcznym tworem. Ogniskowa 35mm nie przeszkadza, za jakiś czas kupuję adapter do 28mm, jednak głównie dla innej perspektywy.

Mając do wyboru X100 i 5D1 z 35/2 wybrałbym bez wahania X100. Nadal mnie dziwi skąd w tym aparacie TYLE informacji w światłach, nawet na wysokich ISO. Jeszcze mi się chyba nie zdarzyło przepalić nieba, nawet w beznadziejną pogodę

Pstryk z wczoraj (ISO800, f/2,8):

PS. Po nowym update firmware mogę spokojnie powiedzieć, że autofokus nie jest już słabą stroną tego aparatu :-)

Komentarz

• merida
                                Początki nałogu
                                • 2010
                                • 416

Mogę się podpisać o tym,że af to jego słaba strona. tam gdzie 5d nie ma szans trafić, tutaj spokojnie, jeśli nie to dioda pomoże. To wszystko odbywa się bardzo żwawo. Przynajmniej u mnie tryb af-c radzi sobie dużo lepiej niż af-s.
                                Instagram

Komentarz

Pracuję...