Fujifilm FinePix X100
Zwiń
X
-
-
Konwerter FUJI WCL-X100 (28mm naX100)
Fuji wypuściło szerszy kąt do X100 z 35mm mamy 28mm. Na tele będzie trzeba dłużej poczekać bo pozycja X-Pro1 byłaby zagrożona bardziej.
Do tego nowy firmware 1.30 który daje ramki w wizjerze optycznym pod nowy szerszy kąt widzenia.
Komentarz
-
Szybkie pytanie - ilu z forumowych użytkowników miało problem z SAB? Jak wygląda serwisowanie w PL w takim przypadku? Od dłuższego czasu kusi mnie to cacko jako aparat do codziennego noszenia, ale ten problem jak i wycieranie się uchwytów do paska powstrzymują mnie za każdym razem, gdy już chcę go kupić.Body, stałki, zoomikKomentarz
-
Ja miałem. Wymiana na gwarancji. Problem znany. W serwisie w PL mówili że ilościowo to margines. W kilku europejskich serwisach naprawiają po gwarancji, ale nie wiem czy nie wszędzie już. Mi uchwyty jeszcze nie siadają, ale od starego Pentaxa mam takie trapezowe zawieszki zamiast oryginalnych trójkątnych.Szybkie pytanie - ilu z forumowych użytkowników miało problem z SAB? Jak wygląda serwisowanie w PL w takim przypadku? Od dłuższego czasu kusi mnie to cacko jako aparat do codziennego noszenia, ale ten problem jak i wycieranie się uchwytów do paska powstrzymują mnie za każdym razem, gdy już chcę go kupić.Komentarz
-
konwerter fajna sprawa
tym bardziej, ze preferuję szerokie spojrzenie.
mam tylko pytanie... czy aby nie zaniera światła i rozdzielczości. hmm oto jest pytanie?było ustro jest panasonic lumix x3Komentarz
-
W tym to raczej nie widział bym problemu bo w swojej sztuce nie zauważyłem tego problemu,tym bardziej można to bez problemu zabezpieczyć prze ewentualnym wycieraniem
Piszą że Cena konwertera to coś koło 350$ czy prawda tego nie wiem
opcja ciekawa,Komentarz
-
Z tym konwerterem super sprawa. Mam nadzieję, że ceny nie dowalą zaporowej. Jak dla mnie, koniec z wzdychaniem do X1 Pro :-) Zdecydowanie zamawiam!
Z tego co widziałem po samplach, jakość jest w porządku (i tak się to później wyostrza), rozmiary koszmarne nie są, średnica filtra ta sama co w standardzie, no i puścili nowy firmware z opcją ramek do 28mm. Szkoda tylko, że nie mieści się korekcja paralaksy :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Liczyłem na coś w cenie do tysiąca. No ale jeżeli za tulejkę do mocowania filtrów i osłonę przeciwsłoneczną liczą 5 stówek, to chyba nic dziwnego. :-)5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrottoKomentarz
-
Podobno przy nowym Firmware można ostrzyć do 40cm bez przełączania w tryb Macro nie wiem czy to prawda,będę w domu to sprawdzęKomentarz
-
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrottoKomentarz
-
Dobra wiadomość! Ostatnio robiłem na wycieczce duże miasto i nader często brakowało mi tych kilku mm, 28mm to trochę mało ale... i tak fajna opcja. Pożyjemy, zobaczymy (zakupimy?) :-)
PS. dla tych co jeszcze nie próbowali X100... obrazek zacny, a i frajda robienia zdjęć przednia!Komentarz
-
-
mnie cieszy że Fuji o nim nie zapomina i w dalszym ciągu coś tam robią
od nowych Firmware po akcesoriaKomentarz
-
X100 urzeka mnie swoim obrazkiem lecz jest dla mnie po primo za drogi jak na 2 aparat,
i po drugie primo ze względu na jedną ogniskową zbyt mało uniwersalny jak na 1 aparat.
Czy wśród bezlusterkowców/kompaktów jest coś, do daje obrazek choć zbliżony do X100
( chodzi mi o miękkość, plastykę, kolory) ?Komentarz
-
X1 Pro :-)X100 urzeka mnie swoim obrazkiem lecz jest dla mnie po primo za drogi jak na 2 aparat,
i po drugie primo ze względu na jedną ogniskową zbyt mało uniwersalny jak na 1 aparat.
Czy wśród bezlusterkowców/kompaktów jest coś, do daje obrazek choć zbliżony do X100
( chodzi mi o miękkość, plastykę, kolory) ?
Cena faktycznie nieco boli, ale zupełnie szczerze mówiąc - za tyle samo można kupić Canona 60D z prostym obiektywem. Miałem taki zestaw, i pomimo oczywistych zalet, X100 jest o wiele bardziej praktycznym i poręcznym tworem. Ogniskowa 35mm nie przeszkadza, za jakiś czas kupuję adapter do 28mm, jednak głównie dla innej perspektywy.
Mając do wyboru X100 i 5D1 z 35/2 wybrałbym bez wahania X100. Nadal mnie dziwi skąd w tym aparacie TYLE informacji w światłach, nawet na wysokich ISO. Jeszcze mi się chyba nie zdarzyło przepalić nieba, nawet w beznadziejną pogodę
Pstryk z wczoraj (ISO800, f/2,8):
PS. Po nowym update firmware mogę spokojnie powiedzieć, że autofokus nie jest już słabą stroną tego aparatu :-)5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrottoKomentarz
-

Komentarz