Gorsza ostrość przy pionowym kadrze

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jamajka-81
    Dopiero zaczyna
    • 2012
    • 18

Gorsza ostrość przy pionowym kadrze

Witam, posiadam obiektyw EF 300 f4 IS L, zauważyłem dużą różnicę w ostrości przy fotografowaniu w pozycji horyzontalnej jak i kadrując w pionie. Jeśli są to jakieś elementy optyczne "luźne" w środku czy istnieje możliwość skasowania tych luzów.

Zamieszczam dwa crop-y :

pierwszy aparat w pozycji poziomej
    http://www.flickr.com/photos/jamajka...ream/lightbox/

drugi to samo ujęcie kadr pionowy
    http://www.flickr.com/photos/jamajka...ream/lightbox/
  • siudym
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2249

hmm a zrob ten sam test ale z IS na off.

Komentarz

• jamajka-81
      Dopiero zaczyna
      • 2012
      • 18

Próbowałem z IS włączona lub nie, AF lub manualne ustawienie, czy nawet w trybie LV efekt jest taki sam w każdym przypadku

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

upewnie sie: statyw, obiektyw w obreczy (bardzo wazne!), MLU, odpalanie z wezyka itd. itp.

ewentualnie po prostu testowe zdjecia z fleszem, zeby wykluczyc w ogole mozliwosc poruszenia?
        www albo tez flickr

Komentarz

• jamajka-81
          Dopiero zaczyna
          • 2012
          • 18

Niestety wszystkiego już próbowałem, nawet przy czasach 1/2000 jest to samo, jest idealna powtarzalność , robię fotkę przy danych parametrach aparat w poziomie wszystko idealnie ostre, to samo kadr pionowy i lipa. Te przykłady co podałem w linkach są przy czasach 1/1000, statyw jako podparcie głowica kulowa odblokowana, więc wykluczam że przyczyną jest poruszenie.Zestawem EF 300 f4 LIS + TC 1,4 nie mam problemu nawet by zrobić ostrą fotkę 1/160 (zdjęcie wybrane z krótkiej serii), obawiam się że to jest spowodowane przez jakieś elementy poruszające się w obiektywie , to zachowanie jest całkowicie przewidywalne.

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12226

to rzeczywiscie jest cos mocno dziwnego i najprawdopodobniej rozbija sie o awarie mocowania jakiejs soczewki
            www albo tez flickr

Komentarz

• Tornvald
              Bywalec
              • 2012
              • 209

A probowales obrocic obiektyw w kadrze pionowym o 180° ?
              Sprobuj co wyjdzie w takiej konfiguracji

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Komentarz

• jamajka-81
                Dopiero zaczyna
                • 2012
                • 18

Jakość obrazu jest bez zmian do przechylenia na stronę jakieś 30 stopni, potem się pogarsza, również do góry nogami.

Komentarz

• Tornvald
                  Bywalec
                  • 2012
                  • 209

Nie serwisuje obiektywow ale podejrzewam,ze padlo zawieszenie/stabilizacja w osi poziomej. Podejrzewam,ze jak wlaczysz IS to w poziomie nie bedzie dzialal. A nieostrosc jest spowodowana ta usterka, soczewka przemieszcza sie swobodnie zostaje pewnie tylko serwis. Zawsze mozesz jeszcze przeczyscic styki

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Komentarz

• CSI
                    Bywalec
                    • 2011
                    • 147

W przypadku gdy zdjęcia mają inną ostrość w zależności od pozycji (pion/poziom) może sugerować poluzowanie jednego z elementów optyki lub uszkodzenie stabilizatora. Proszę o dostarczenie sprzętu do serwisu w celu dokładnego sprawdzenia.

Komentarz

• stiach01
                      • 2007
                      • 1

Czy to jest wina obiektywu? Mam podobny przypadek z 30D, tylko że poziome są nieostre, a pionowe ostre. Szkła 17-40 i 70-200 f 2.8. I jest to chyba wina body, bo na 5D mkII wszystko ostrzy w punkt.

Komentarz

• jamajka-81
                        Dopiero zaczyna
                        • 2012
                        • 18

Też zastanawiałem się czy t o nie body , ale 16-35 f2,8 i 50 f1,2 są równie ostre niezależnie od pozycji aparatu, więc wykluczam korpus

Komentarz

• CSI
                          Bywalec
                          • 2011
                          • 147

Zamieszczone przez stiach01
                          Czy to jest wina obiektywu? Mam podobny przypadek z 30D, tylko że poziome są nieostre, a pionowe ostre. Szkła 17-40 i 70-200 f 2.8. I jest to chyba wina body, bo na 5D mkII wszystko ostrzy w punkt.
                          Trudno powiedzieć co może być powodem takiego zachowania sprzętu. Aby to sprawdzić dokładnie konieczne byłoby dostarczenie sprzętu do serwisu.

Komentarz

• jamajka-81
                            Dopiero zaczyna
                            • 2012
                            • 18

Odeślę na pewno i wtedy będzie jasne wszystko, wyślę razem z telekonwerterem by wykluczyć możliwą jego wadę, aktualnie czekam na na silnik AF do EF 16-35 i jak będę go odsyłać do Was to przy okazji przyjedzie EF300 f4 LIS na sprawdzenie

Komentarz

• Pikczer
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2578

Daj znac co wyszlo bo bardzo mnie to ciekawi.

Komentarz

Pracuję...