Dyskusja o zasadach "Szkoła fotografii CB"

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piast9
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3267

Mam pytanie. Gdzie na forum jest miejsce na zaprezentowanie aspektów stricte technicznych robienia zdjęć?

Pod wpływem różnych czynników mam ochotę popełnić elaborat na temat głębi ostrości, perspektywy, co na nie wpływa a co nie i dlaczego ludzie się sprzeczają na ten temat mimo że obaj mają rację. Trochę czasu mi to pewnie zajmie, ale mam zapał.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez piast9
      Mam pytanie. Gdzie na forum jest miejsce na zaprezentowanie aspektów stricte technicznych robienia zdjęć?

Pod wpływem różnych czynników mam ochotę popełnić elaborat na temat głębi ostrości, perspektywy, co na nie wpływa a co nie i dlaczego ludzie się sprzeczają na ten temat mimo że obaj mają rację. Trochę czasu mi to pewnie zajmie, ale mam zapał.
      Wg mnie to wlasnie to podforum powinno sluzyc prezentacji takich elaboratow.

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

Takie elaboraty (są na razie chyba 2 autorstwa Janusza Body) chwilowo trafiły do T&T z braku lepszego miejsca.

BTW. Mi też chodził po głowie pomysł napisania takiego tekstu, ale nie mogłem się zabrać do tego
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
          Takie elaboraty...
          Zamieszczone przez Vitez
          ...takich elaboratow.

Cyt: elaborat opracowanie piśmienne (napisane bezbarwnie, szablonowo, bez inwencji);

Dzięki za prawdziwą ocenę. 8) ;-)

Mi też chodził po głowie pomysł
          No to pisz ten "elaborat" ;-) Poczytałbym. Mam następne dwa gotowe ale nie mogę ich publikować bo wyjdzie na to, że jestem monopolistą.

Właściwie to co Kuchatek już tu na forum napisał na temat lampy też powinno zostać przeniesione do T&T.

Pozdrawiam
          Janusz

Janusz,
          Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

Słownik języka polskiego PWN - znaczenie słów, ich pisownia, odmiana i pochodzenie, frazeologia, porady i ciekawostki językowe. Największe w Polsce wiarygodne źródło informacji poprawnościowych Wydawnictwa Naukowego PWN.

elaborat m IV, D. -u, Ms. ~acie; lm M. -y
            Ťzwykle z odcieniem ironicznym: obszerne i systematyczne opracowanie na piśmie jakiegoś tematu, zagadnieniať
            Hm, dziwny ten język polski. W każdym razie ja byłem bliższy tej definicji A swoje następne teksty wklejaj bez wahania. Będzie można mysleć o nowym dziale.
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• Janusz Body
              Moderator
              • 2004
              • 5757

... Będzie można mysleć o nowym dziale.
              Janusz Body i Adam Słodowy czyli "Zepsuj to sam"

Mam pewien pomysł. Nie wiem czy się przyjmie i może być mały kłopot z realizacją. Problem, który napotkałem pisząc te swoje elaboraty, to definicje pojęć. Musiałem np. wyjaśnic pojęcie clippingu a to trochę odciąga uwage i moze sprawiac wrażenie, że clipping jest najważniejszy.

Może by... stworzyć post z definicjami pojęc. Nie wątek a pojedynczy post w którym byłyby dodawane - w kolejności alfabetycznej - wyjacnienia co oznacza clipping, banding, metameryzm i sporo innych podobnych.

Kłopot w tym, że któryś z Adminów/Moderatorów musiałby to wstawiać. Ja mogę zacząć - clipping juz mam :-)

Janusz

Janusz,

Komentarz

• Broncobilly
                Bywalec
                • 2005
                • 214

Zamieszczone przez Janusz Body
                ,.

Może by... stworzyć post z definicjami pojęc. Nie wątek a pojedynczy post w którym byłyby dodawane - w kolejności alfabetycznej - wyjacnienia co oznacza clipping, banding, metameryzm i sporo innych podobnych.

W pełni popieram - przyda sie wszystkim i młodym i starym (tym którym pamięć już ździebko szwankuje ;-) )

Komentarz

• Jac
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 4813

czesc juz mamy ;-)
                  http://canon-board.info/showthread.php?t=2314
                  Instagram

Komentarz

• Tomasz Golinski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 8623

No, ok. Można zrobić, ale przydałyby się te definicje Clipping jest, ale trochę mało. Da się jeszcze co nieco powybierać z innych wykładów (przestrzeń barw, itd).

Można zacząć wątek (w T&T?) i po kolei dopisywać posty z definicjami. Moderatorzy będą to potem sklejać i porządkować.

Komentarz

• Janusz Body
                      Moderator
                      • 2004
                      • 5757

No, ok. Można zrobić, ale przydałyby się te definicje Clipping jest, ale trochę mało. Da się jeszcze co nieco powybierać z innych wykładów (przestrzeń barw, itd).

Można zacząć wątek (w T&T?) i po kolei dopisywać posty z definicjami. Moderatorzy będą to potem sklejać i porządkować.
                      Mogę zacząć mam jeszcze kilka rzeczy oprócz clippingu i hubris Potrzebne też jest trochę "cenzury" żeby nie było głupot z czym niestety należy się liczyć

Pozdrawiam
                      Janusz

Janusz,

Komentarz

• grissley
                        • 2012
                        • 12

Niby fajny dział, ale większość lekcji poznikała, a w tych, co zostały, w większości nie ma zdjęć.
                        Nie wiem, co się stało z lekcjami "znikniętymi", ale może da się je jakoś przywrócić?
                        No i miło by było, jakby autorzy poaktualizowali martwe linki - o ile jeszcze mogą.
                        PowerShot A720 IS

Komentarz

Pracuję...