Strona 42 z 54 PierwszyPierwszy ... 32404142434452 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 538

Wątek: Ile sprzętu dzwigaleś/laś w górach?

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Szczerze mówiąc po wczorajszych zdjęciach i porównaniu w Kościeliskiej z 5-tką szambonura (te same szkła, praktycznie te same ujęcia) to nic innego jak FF by mi się w góry nie chciało targać po to żeby robić zdjęcia. Jedyne czego byłoby mi brak w 5D to odchylanego ekranu (ale tego póki co też nie mam). Do zdjęć pamiątkowych masz całkowitą rację kompakt w zupełności wystarcza.
    a ja dwie ostatnie noce miałem nieprzespane... cierpię na chroniczny brak 70-200 f.2.8 IS

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    no, mam w zasadzie to co chciałem
    Ustawienia mam takie:
    tryb obrazu - C (natural), kontrast +2, ostrość +1, nasycenie +1, gradacja normalna
    redukcja szumów włączona, filtr szum. - mocno,
    WB: AUTO i Zachmurzenie: A -3, G +2; żarówka A +5, G +3. Jak jutro wyjrzy słońce to ustawię jeszcze WB dla słońca.
    Przestrzeń barw sRGB.

...
    robiłem wg Twoich nastaw w świetle scenicznym z WB na żarówkę jpg'i fajne kolorki jest OK! ale mam pytanie o filtr szum.-mocno? wychodzi jakoś dziwnie jesteś pewny ??
    Ostatnio edytowane przez bris ; 22-02-2012 o 10:51
    opti

Coś już napisał Awatar Inka
    Miasto
    Podhale

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    a ja dwie ostatnie noce miałem nieprzespane... cierpię na chroniczny brak 70-200 f.2.8 IS
    To chyba trzeba iść na jakiś spacer....
    :wink:

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bris Zobacz posta
    robiłem wg Twoich nastaw w świetle scenicznym z WB na żarówkę jpg'i fajne kolorki jest OK! ale mam pytanie o filtr szum.-mocno? wychodzi jakoś dziwnie jesteś pewny ??
    Jeszcze się z tym pobawię, ale to już na wycieczce. Niestety pogoda zapowiada się pod totalnym psem, więc nie wykluczone, że w ogóle nie wyciągnę aparatu
    wczoraj odkryłem te filtry "artystyczne" efekt fotografii otworkowej i filtr ziarnisty są naprawdę niezłe
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jestem w kropce

Nie jestem do końca zadowolony z fotek z wycieczki. Możliwości cropowania na Olympusie są ograniczone z uwagi na szum. Poza tym aby cieszyć się nim naprawdę musiałbym zainwestować ponad 3tys. na panasa 7-14. W rezultacie otrzymam zestaw, który cenowo wyjdzie podobnie do Canona, a obrazek wyraźnie odstaje od FF. Rozmycie tła, stabilizacja, wydajność aku, kolory, dynamika tonalna, szczegóły niezamazane przez szum - 5D bije Olka i tu się nie ma się co czarować... z kolei wygoda obsługi, lekkość, małość, uniwersalny zoom przemawiają za Olkiem...

Nie za bardzo wyobrażam sobie 5D na majówce w Chorwacji na żaglach. Z kolei nie za bardzo widzę Olka w Dolomitach (może ten panas zdziałałby cuda?)... Rozważam jeszcze opcję Olek + panas na szyi, 5D + T 70-300 w plecaku. Ech co za los
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Góry Stołowe (wędrowny) i Sowie (stacjonarny)

1. Program wycieczki (trasy rzeczywiste odbiegały od tych zaznaczonych na mapie)
    2. W skrócie :
      Trzy przejścia 4-6h z całym bagażem
      Jedna półdniowa wycieczka bez bagaży (powinny być 3, ale drużynowa była podatna na marudzenie członkiń drużyny )
      Kilka 2-3godzinnych spacerów
      Dwa wypady nocne (Szczeliniec, Wielka Sowa)
    3. Sprzęt foto :
      5d2, Samyang 14, Sigma 20 1.8, C35L, C70-200 2.8
      580exII
      Velbon DV-6000
      C300V jako wieszak na szkło
      2x Lowepro Lens Case 13x32 na pasie biodrowym od 85L plecaka turystycznego, a jak wycieczki stacjonarne, to przerzucane na pas biodrowy wyciągnięty z CompuTrekkera Plus AW, a na plecy mały cieniutki plecaczek z kurtką, termosem, jedzeniem itp.

Do tego 5x16gb, 3xLP-E6 + ładowarka, 2x4xEneloopy, Yongnuo, zapasowa komórka, ładowarki do obu.

Na Szczelińcu przydały się raki
    4. Organizacja sprzętu :
      W wersji transportowej, do jednego Case'a szedł 300V+70-200 (mieści się nawet z rozłożoną osłoną), a do drugiego pozostałe 2 szkła i 5d2 z zapiętym 35L(tutaj niestety z 35L osłona musiała być odwracana "do tyłu") poprzekładane przekładkami plecakowymi Lowepro (a czasami czapką albo polarem )
      W wersji do fotografowania wszystkie 4 szkła miały swoje miejsce (2 case'y i 2 puchy).
    5. Wnioski :
      1. Cały czas brakuje mi jakiejś 85 1.4.
      2. Żałuję, że nie kupiłem rakiet śnieżnych - na jednej polance regularni uczestnicy obozu wesoło truchtali po zmrożonej warstwie wierzchniej siedemdziesięciocentymetrowego śniegu, gdy ja pomimo dużej stopy i w miarę małej "wagi ciała" się w nim nieszczęśliwie zapadałem i musiałem nieźle gonić
      3. Nie mam pojęcia kto zadecydował, że Góry Sowie i Stołowe będą się nazywać górami. Trochę żal.
    Ostatnio edytowane przez micles ; 28-02-2012 o 17:38

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

więcej, więcej

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Michał, aleś się postarzał chłopaku :neutral:
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    więcej, więcej
    Dokładnie tyle ile trzeba. Wszystko się przydało. 580tkę w nocnych zdjęciach można gdzieniegdzie zastąpić czołówką, ale taka decyzja musi być świadoma, bo inaczej może nagle ograniczyć i już sobie nie poradzisz. Ze szkieł najmniej potrzebna jest 20tka, ale czasami ta ogniskowa była konieczna, bo z 14 cropować nie lubię a i 2.8, a 35tka za wąsko z kolei. Możnaby poradzić sobie bez niej, ale prędzej redukcję wagi będę szukał w statywie, który jest iście niegórski jeżeli chodzi o konstrukcję i wagę, albo w rzeczach niezwiązanych z fotografią (dużo czasu nosiłem zbędnie za dużą ilość picia).

Coś już napisał

Domyślnie

brałeś pod uwagę Samyang m43 7,5mm?
    ma pochlebne opinie test na stronach :http://www.dobas.blogspot.com/2012/0...-test-and.html
    a i cena bardziej przyzwoita niż Pasikonik?
    Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    .... Nie jestem do końca zadowolony z fotek z wycieczki. Możliwości cropowania na Olympusie są ograniczone z uwagi na szum. Poza tym aby cieszyć się nim naprawdę musiałbym zainwestować ponad 3tys. na panasa 7-14. W rezultacie otrzymam zestaw, który cenowo wyjdzie podobnie do Canona, a obrazek wyraźnie odstaje od FF. Rozmycie tła, stabilizacja, wydajność aku, kolory, dynamika tonalna, szczegóły niezamazane przez szum - 5D bije Olka i tu się nie ma się co czarować... z kolei wygoda obsługi, lekkość, małość, uniwersalny zoom przemawiają za Olkiem...

Nie za bardzo wyobrażam sobie 5D na majówce w Chorwacji na żaglach. Z kolei nie za bardzo widzę Olka w Dolomitach (może ten panas zdziałałby cuda?)... Rozważam jeszcze opcję Olek + panas na szyi, 5D + T 70-300 w plecaku. ....
    Ostatnio edytowane przez bris ; 28-02-2012 o 18:55
    opti

Strona 42 z 54 PierwszyPierwszy ... 32404142434452 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów