Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Na Co Zwrócić Uwagę Przy Zakupie

Dopiero zaczyna Awatar mihal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Na Co Zwrócić Uwagę Przy Zakupie

Szanowni,
    rzucam propozycje podzielenia się wiedzą przez bardziej doświadczonych Canonierów - na co nalezy zwrócić uwagę przy zakupie srzetu (body i szkło) , aby ustrzec się przed nieuczciwoscia ze strony nierzetelnych sprzedawców, takie porady pozwolą mniej doswiadczonym zawodnikom na większy komfort zakupu , oczywiście aż do momentu , gdy sami juz nabędą większego doswaidczenia ,
    a więc doświadczeni Canonierzy , klawiatury w ruch i piszcie

mniej doświadczony

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No to ja np. przed zakupem szkła, sprawdzam stan soczewek, obudowy. Czy przysłona chodzi gładko, smar nie wycieka... Kupuję, przykręcam do adaptera m42 i robię zdjęcia

Coś już napisał Awatar kazper
    Miasto
    Poland

Domyślnie

A ja właśnie w środe idę kupić canona 28-135 IS i zrbię kilka zdjęć z różnymi przesłonami. A że akurat jadę do pobliskiej pragi i mam tydzień na podbicie gwarancji więc spróbuję ją sprawdzić na wszelkie możliwe i znane mi sposoby.
    Poza tym wieszośc sklepów chyba daję czas na sprawdzenie i zanim podbiję gwarancję ??
    Chyba że sprzęt używany więc polecałbym jakiegoś eksperta
    kazper

Coś już napisał Awatar jarq.
    Miasto
    Kórnik/Poznań

Domyślnie

właśnie mi zabrakło pod ręką eksperta i ... kupiłem na allegro C 50mm/1.8 FD ... kurcze zanim znalazłem opis, iż mocowanie FD jest niekompatybilne z EF było już za późno - ale cóż człowiek się na swoich błędach uczy najszybciej. A właśnie - małe pytanko przy tej okazji - wiem że to dobre szkielko mimo wszystko - tylko do analogow - czy warto wiec pokusic sie o przejsciowke FD --> EF (170 zl widzialem na allegro) czy lepiej odpuscic i kupic 50/1.8 II? Slyszalem ze przejściówki niestety osłabiają jasność szkła - to prawda?
    "Fotografuję, żeby zobaczyć, jak to będzie wyglądać na zdjęciach" – Garry Winogrand
    flickr

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Najpierw warto wyposażyć się w trochę wiedzy teoretycznej, polecam książkę Canon EOS cyfrowy i analogowy (chyba nie pokręciłem tytułu), wówczas ma się szansę unikniecia wpadki typu szkło FD do EOSa.
    Druga rada to mieć dobry profesjonalny sklep (może być netowy) albo zaufanego sprzedawcę (TIP), który znając nas nie wciśnie nam kitu. Oczywiście sprawdzenie wizualne i praktyczne jest bardzo rekomendowane.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarq. Zobacz posta
    właśnie mi zabrakło pod ręką eksperta i ... kupiłem na allegro C 50mm/1.8 FD ... kurcze zanim znalazłem opis, iż mocowanie FD jest niekompatybilne z EF było już za późno - ale cóż człowiek się na swoich błędach uczy najszybciej.
    Ja tak kiedys kupilem szklo do Nikona bo manualne a myslalem ze to M42 bedzie .
    Na szczescie odbior byl osobisty, dogadalem sie ze sprzedajacym (jak sie okazalo ze nijak go do Praktiki nie moglem wkrecic) o zwrot wszelkich kosztow i anulowalismy transakcje w ten sposob.

Coś już napisał Awatar panek

Domyślnie

hehe- ja jeszcze takich problemów nie mam, ale mam nadzieje będe je miał ( bede miał lustro :P)
    W planach : 350D + Kit +grip + 50mm

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Dobrze też przed zakupem czegokolwiek poczytać dokładnie to forum, bardzo się przydaje.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał Awatar jarq.
    Miasto
    Kórnik/Poznań

Domyślnie

tak tak ... zanim kupilem Tamronka 28-75 przeczytalem o nim całe eseje w sieci - nic tak nie cieszy jak swiadomy i trafny zakup!

Ponowię pytanko - czy warto jest sobie zawracać głowę przejściówkami adoptującymi FD na EF?
    "Fotografuję, żeby zobaczyć, jak to będzie wyglądać na zdjęciach" – Garry Winogrand
    flickr

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarq. Zobacz posta
    zanim kupilem Tamronka 28-75 przeczytalem o nim całe eseje w sieci (...)
    Ponowię pytanko - czy warto jest sobie zawracać głowę przejściówkami adoptującymi FD na EF?
    O tym tez mozesz przeczytac w sieci - http://canon-board.info/showthread.php?t=14398

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów