Małe pytanie bo mam dylemat... jakiej karty używac w S1 do ustawiania balansu bieli w danych warunkach - białej czy szarej? no i najlepiej jeszcze dlaczego![]()
Małe pytanie bo mam dylemat... jakiej karty używac w S1 do ustawiania balansu bieli w danych warunkach - białej czy szarej? no i najlepiej jeszcze dlaczego![]()
A jest jakas roznica miedzy S1 a kazdym innym aparatem, jesli chodzi o temperature bieli?
Ja (jesli potrzebuje) uzywam szarej - w jednej z ksiazek byla dolaczona taka przyzwoita karta referencyjna biel/szarosc/czern. Natomiast nie pamietam ile % tej szarosci jest akurat na niej, musialbym sprawdzic. W kazdym badz razie dziala... podobnie jak AWB, tez nie narzekam ;-)
Nie można gdzieś zassać pliku owej szarej "kartki" ? tak aby można było np ją wywołać i korzystać :P
pozdrawiam
Od biedy utwórz plik, wypełnij go 18% (R 210, G 210, B 210) czerni.Zamieszczone przez kml
Wydrukuj sobie ten plik używając tylko czarnego atramentu - możesz to zrobić z poziomu sterownika drukarki.
W drugim podejściu (dla RAW) możesz spróbować (R, G, B 123)
Napisz jak Ci poszło![]()
Wywolac?Zamieszczone przez kml
![]()
![]()
Hint: wywoluje sie filmy analogowe (slangowo: klisze).
Zdjecia to: odbitki (z filmu) albo wydruki (z plikow cyfrowych). W praktyce i na wszystkich nowoczesnych maszynach - to juz sa tylko wydruki po zeskanowaniu filmu/wgraniu pliku z cyfrowki, "prawdziwe" odbitki robi sie przez naswietlanie.
Chodzi o wywołanie cyfrowego zdjęcia na papier .gietrzy, jak nic nie znajde to chyba spróbuje twojego sposobu.
I jeszcze ni z gruszki ni z pietruszki 8)
Jak robicie tą malutką fote przy każdym poście ? najmniejsza jaką moge zrobić w tych rozmiarach w PS ma 19kilo a tu potrzeba 6 !
I wez tu takiemu tlumacz jak sobie wbije do glowyZamieszczone przez kml
![]()
.
Na papier zdjecia sie DRUKUJE/NASWIETLA.
WYWOLUJE sie tylko film analogowy a nie "zdjecia na papier" - o slownictwo mi chodzi - nie ulega frekwencji ze ja ci tu cos inputuje i mam do ciebie jakies alimenty- po prostu uzywasz slow ktore maja zupelnie inne znaczenie
.
Dlaczego sie czepiasz słówek jeżeli miałem coś zassać z neta i zrzucić na papier to chyba nie klisze prawda ??![]()
[ Dodano: 25-01-2005 ]
wracając do malutkiego zdjęcia (6kilo) jak to zrobić żęby jako tako było coś widać ?
Mi to zrobily krasnoludki z PSa ;-)
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Chodzi mi tylko o fakt ze cokolwiek zrzucasz jakkolwiek na papier to nigdy nie bedzie sie to nazywac WYWOLYWANIE - nie wnikajac czy klisza czy cyfra... zrozum to wreszcieZamieszczone przez kml
.
Nie chodzi o zrodlo zdjecia, chodzi o nazwe procesu jego przerzucenia na papier.
Mowiac "wywolam zdjecie na papierze" wprowadzasz w blad uzywajac niewlasciwego slownictwa do niewlasciwej czynnosci.. tak jakbys zamiast "ide fotografowac" mowil "ide na obiad" - zupelnie inna czynnosc.
A dlaczego sie czepiam? Dlatego by nie bylo niezrozumienia, jak i dla twojego dobra - by sie z ciebie w przyszlosci nie smiali gdy oddasz karte pamieci i powiesz "prosze mi to wywolac"
(chociaz kto tam wie na jakim poziomie stoi inteligencja poszczegolnych laborantow).