Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56

Wątek: Czy działa stabilizacja Canona

Domyślnie Czy działa stabilizacja Canona

Witam.
    Chciałem kolegów zapytać o system stabilizacji – czy to naprawdę działa, jeśli tak to w jakim stopniu, ile ta stabilizacja daje – a właściwie co daje bo podobno funguje tylko przy obiektach nie ruchomych a do focenia ruchu się nie nadaje.
    Oczywiście mam tutaj na myśli Canon EF 70-300mm f/4-5,6 IS USM i Canon EF-S 17-85mm f/4-5,6 IS USM .
    A jeżeli nie warto przepłacać za stabilizację obrazu w tych canonach – jeżeli w praktyce ona tak wiele nie daje to co myślicie o obiektywach :
    Tańsze bez stabilizacji ???

Canon EF 75-300mm f/4-5,6 III USM
    Canon EF 90-300mm f/4,5-5,6 USM
    Canon EF 100-300mm f/4,5-5,6 USM
    Canon EF 24-85mm f/3,5-4,5 USM

O raz tańszy Iny producent

Sigma 28-70mm f/2,8 EX DG Macro
    Sigma 70-200mm f/2,8 EX APO DG IF HSM
    Sigma 70-300mm f/4-5,6 APO DG Macro Super II

Liczę na ciekawą konwersacje

pozdrawiam

Domyślnie

W prostych krótkich słowach czy warto wydać jakieś 1500zł na stabilizację – a jeżeli tak to dlaczego jest warto ???

Dopiero zaczyna Awatar Ciepły
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam!
    Mam co prawda Sigmę 80-400 EX OS więc nie jest to Canon ale jestem bardzo zadowolony z tego obiektywu. Co do stabilizacji to udaje się zrobić zdjęcia nie poruszone przy czasach 1/15s i ogniskowej 200mm więc to naprawdę działa. Przy ogniskowej 400mm można uzyskać czasy rzędu 1/30s i zdjęcia są nieporuszone. Osobiście polecam teleobiektywy ze stabilizacją. Jeżeli kogoś stać to naprawdę warto wydać trochę gotówki więcej.
    Pozdrawiam Paweł

Domyślnie

Ale rozumiem ze odnosi się to do fotografowania obiektów nie ruchomych a jakby ktoś chciał panoramie miasta albo przechadzających się ludzi na ogniskowej powiedzmy 300mm. To czy wtedy ( IS ) jest przydatny ????

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Niestety żaden IS , czy inny system stabilizacji nie zwolni chodzących ludzi czy innych oznak życia :-)

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KOKO74
    Ale rozumiem ze odnosi się to do fotografowania obiektów nie ruchomych a jakby ktoś chciał panoramie miasta albo przechadzających się ludzi na ogniskowej powiedzmy 300mm. To czy wtedy ( IS ) jest przydatny ????
    A w jaki spsób miałoby to działać? Przewidywać/śledzić ruch ludzi? Na mój prosty rozum stabilizuje to ruchy obiektywu a nie rzeczywistości

Domyślnie

no to co daje stabilizacja tak jasno i dokładnie kiedy jest przydatna - bym prosił

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

W prostych krótkich słowach czy warto wydać jakieś 1500zł na stabilizację – a jeżeli tak to dlaczego jest warto ???
    Pytanie delikatnie mówiąc dziwnie.

Znam ludzi, którzy odpowiedzieliby Ci: skoro pytasz to może jednak nie
    Ja może podam link, sam ocenisz
    http://alef.poznan.pl/index.php?par=5
    http://alef.poznan.pl/index.php?par=...dir=MMP2005III
    http://alef.poznan.pl/index.php?par=...edir=MMP2005II
    a i możesz jeszcze zajrzeć do muflona, on też talentem nie grzeszy.

Moje zdanie 1: bierz IS jeśli jest Ci potrzebny.
    Moje zdanie 2: nic nie zastąpi szybszego szkła.

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

no to co daje stabilizacja tak jasno i dokładnie kiedy jest przydatna - bym prosił
    IS daje Ci możliwość wykonania ostrego (chodzi o ostrość dynamiczną) zdjęcia dłuższym czasem przy stosunkowo długiej (bo o to się głównie walczy) ogniskowej. Prosta zależność czasu od ogniskowej ma się tak: obiektyw 100 mm - czas 1/100 sek. Zależy to oczywiście od stabilności ręki fotografa. Innymi słowy IS symuluje nieporuszenie aparatu/obiektywu nawet wtedy gdy on się rusza (nb. zawsze się porusza ale chodzi o wartość i kierunki tego ruchu). A robi to (tak myślę) odpowiednio poruszając soczewkami obiektywu (jeśli inaczej proszę mnie poprawić). Ruch przedmiotu fotografowanego nie daje się korygować/zamrażać w żaden inny sposób jak krótkim czasem migawki/błysku, a czas migawki zależy od prędkości ruchu i jego kierunku względem obiektywu/mocy błysku (bycia przedmiotu w jego efektywnym zasięgu). Uff, chyba w miarę jasno

No to dodam tylko, że takie fajne zdjęcia pędzących motocykli to wynik zsynchronizowania ruchu obiektu i obiektywu - trudna sztuka...
    Ostatnio edytowane przez Raff ; 09-01-2006 o 20:51

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    a i możesz jeszcze zajrzeć do muflona, on też talentem nie grzeszy.
    Ależ cóż za komplement, porównanie mnie do Sławka ;-) No to skoro już zostałem wywołany do tablicy, to podpiszę się pod poniższym:

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    1: bierz IS jeśli jest Ci potrzebny.
    2: nic nie zastąpi szybszego szkła.
    3: A szybkie szkło z IS jest jeszcze lepsze ;-)

Otwarte przestrzenie, raczej dużo światła, cele raczej stabilne? 70-200/4, po co przepłacać (i dźwigać)
    Trochę ciemniej, jakiś ruch (wyścigi) itp. - 70-200/2.8
    Ciemno (koncerty itp.) - 70-200/2.8IS. Nawet jeśli monopod itp. - to czasem ten IS może być nieoceniony.

(wszystko zakładając, że chodzi o 70-200).

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów