Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Stałka do 350D ???

Awatar Karson
    Miasto
    Czarne

Domyślnie Stałka do 350D ???

Witam, jestem posiadaczem Canona 350D, używam obecnie tylko obiektywu kitowego :sad: , przydałaby mi sie reporterska stałka do aparaciku, jasna 35mm w cenie do 2 tyś zł. Bardzo prosiłbym o pomoc a jeśli taki temat już był wystarczy mi link... i przepraszam za brudzenie.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Witam..
    Do 2000 to 35/f.2, a powyżej to 35/1,4L - wyboru dużego nie ma

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

polecam szkło canona 28/1.8-wiem ,ze to nie jest 35 ale do reporterki bedzie ok,albo szkła wyżej wymienione

Awatar Karson
    Miasto
    Czarne

Domyślnie

Dzięki za rady! 35/f.2 nie jest chyba zły i baa...stać mnie na niego, co do 28/1.8 to pewnie jest lepszy (napewno jaśniejszy) ale droższy, moze troche poczekam i wybiore ten drugi?pomyslimy, dzięki

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jak do EF-s to moze warto by sie zastanowic nad Sigma 30 f/1.4. Cena mila i z AF w tym modelu nie ma problemow.

Awatar Karson
    Miasto
    Czarne

Domyślnie

Dziekuje
    Teraz zastanawiam się nad wyborem :

35mm , jasna 2.0
    czy
    28mm, jasnosc 1.8

oczywiscie za 35mm przemawia tez cena poniewaz mozna ja nabyc za tysiąc zlotych, nasotmiast 28mm za 1,700zl.
    Czy ktoś mial juz mozliwosc fotografowania tymi obiektywami? Czy roznica w jasnosci tych obiektywow jest bardzo widoczna?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karson Zobacz posta
    Dziekuje
    Teraz zastanawiam się nad wyborem :

35mm , jasna 2.0
    czy
    28mm, jasnosc 1.8

oczywiscie za 35mm przemawia tez cena poniewaz mozna ja nabyc za tysiąc zlotych, nasotmiast 28mm za 1,700zl.
    Czy ktoś mial juz mozliwosc fotografowania tymi obiektywami? Czy roznica w jasnosci tych obiektywow jest bardzo widoczna?
    28/1.8 ma USM co przy reporterce może mieć spore znaczenie.
    Różnicy w jasności to dużej nie ma. Osobiście do reporterki brałbym szerszy obiektyw.

Awatar Karson
    Miasto
    Czarne

Domyślnie

A jeśli miałbym wybrać pomiędzy 50mm, 1.4f a 28mm 1.8f ? ktory z tych obiektywów daje lepsze efekty? powiedzmy ze cena nie gra roli, chodzi mi o jakość. Czytałem na forum wiele tematów o 28mm i 50mm jednak nigdzie nie porównywano obu. Pracuje w Domu Kultury dlatego czesto fotografuje w ciemnych pomieszczeniach, często niezbyt przestrzennych, czasami koncerty itp. Interesuje mnie wasza opinia...przypuścmy, że mozecie pozwolic sobie na jeden z nich, ktory wybieracie?
    Ostatnio edytowane przez Karson ; 09-11-2007 o 22:20

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karson Zobacz posta
    A jeśli miałbym wybrać pomiędzy 50mm, 1.4f a 28mm 1.8f ? ktory z tych obiektywów daje lepsze efekty? powiedzmy ze cena nie gra roli, chodzi mi o jakość. Czytałem na forum wiele tematów o 28mm i 50mm jednak nigdzie nie porównywano obu. Pracuje w Domu Kultury dlatego czesto fotografuje w ciemnych pomieszczeniach, często niezbyt przestrzennych, czasami koncerty itp. Interesuje mnie wasza opinia...przypuścmy, że mozecie pozwolic sobie na jeden z nich, ktory wybieracie?
    Według mnie masz złe podejście. Szukasz bardziej ostrego obiektywu czy odpowiednej ogniskowej? Szkłem lepszym jest 50/1.4 lecz bardziej uniwersalnym na cropie niewątpliwie 28/1.8

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

aptur ma racje - 28 na cropie bedzie wlasnie jak 50-tka w analogu...

ja to moze tak z innej beczki

bardzo zalezy Ci na AF? czy moze bys wolal kupic cos tanszego?

moze jak masz do wyboru 2 tysiace to kup 50 f 1.4 a do tego poszukaj sobie kilku szkiel na m42
    (przejsciowke mozesz kupic za 30 pln bez elektroniki potwierdzajacej ostrosc (ja takiej uzywam) albo za 150 z elektronika

i do tej 50 z AF bym na Twoim miejscu sobie kupil:

pentacona 29mm f2.8 - mialbys wlasnie 50 -tke na cropie - cena okolo 200 +/- 20 pln
    jupitera 9 85mm f 2.0 bardzo fajny do portretow i jako krotkie tele
    tair 11A 135 mm f2.8 - krotkie tele z super 16 listkowa przyslona dajacy ladny bokeh.

dlaczego moj zestaw? bo masz w zalozonym budzecie - 1 swietny obiektyw z AF (50mm 1.4) do tego kilka jasnych stalek ktore uzupelnia Twoj zestaw -

osobiscie zakupilem taki zestaw i jestem bardzo zadowolony - mam tez zoomy ze swiatlem 4 canona (17-40 l i 70-200 l) bo wiadomo ze manuale nie do wszystkiego sie nadaja (np. sport) ale w kosciele gdzie jest ciemniej i bardziej Ci sie przyda jasnosc obiektywow masz wiecej czasu na spokojne ustawienie

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów