Kupuję nowy obiektyw i chciałem się poradzić na co powinienem zwrócić szczególna uwagę.
Kupuję nowy obiektyw i chciałem się poradzić na co powinienem zwrócić szczególna uwagę.
ciekawy temat , ja też chętnie posłucham bo niby co sprawdzić to wiem , pytanie jest jak to zrobić by poznać stan obiektywu i się nie nabrać na dorażne reperacje...
Mechanika , luzy , kolebania czy są jakieś zakresy normy ile dozwolone ? Optyka czy są metody na inne niż organoleptyczne i wizualne sprawdzanie ????
prosze o metody i porady
pozdrawiam
Według mnie nie za wiele sprawdzisz bez podpinania do body i zrobieniu kilku zdjęć na próbę. Ale to co można:
- czystość / jakość szkieł (zwłaszcza czy nie ma pyłków wewnątrz...)
- luzy (w tym pierścienia ostrzącego, zobacz, jak się zachowuje na AF i MF)
- jeśli obiektyw był używany, to patrzyłbym jeszcze na stan mocowania.
Popatrz na śrubki (na bagnecie, w niektórych szkłach nie tylko). Kupując nowy warto wiedzieć czy nie jest to szkiełko z gwarancyjnego zwrotu, przy używce lepiej mieć pewność że nie był wcześniej nieprofesjonalnie serwisowany.
Warto popatrzeć tez na obudowę, odpryski mogą świadczyć o uprzednim spotkaniu obiektywu z posadzką lub innych chodnikiem :-)
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Dzięki za odzew, ale ja ten wątek napisałem 15-04-2005 r czyli prawie 3 lata temu.
Hehe, ktoś coś dopisał, a ja nie popatrzyłem na datę :-)
Na pełnej dziurze, przy możliwie małym ISO... czyli najlepiej przez otwarte drzwi lub okno.
Fotki Testowe przy nie najlepszym sklepowym oświetleniu, na ISO 1600 niewiele są warte. O ile BF/FF może się udać na takiej podstawie jakoś ocenić, to koloru, kontrastu, plastyki obrazu aberracji itp już raczej nie.
Przeszukałem i nie znalazłem odpowiedzi. Do rzeczy. Mam szczęście (znajomy szef sklepu foto) w sklepie wybrać (i zakupić oczywiście) canona 85/1,8. Właściciel ma na stanie nową partię 10 sztuk. Powiedział, ze zostawi mnie z tymi obiektywami, da dostęp do komputera i będę mógł sobie wybrać "najlepszy". Nie chcę nadużywać jego gościnności dlatego chciałbym, to sprawnie zrobić a z drugiej strony nie zaprzepaścić takiej okazji. Podpowiedzcie mi - laikonikowi - na co mam zwrócić uwagę a najlepiej jakie testy zrobić by nie trafić i nie kupić wadliwego egzemplarza? Mam 20D. Jak go ustawić (ISO, przysłona najbardziej miarodajna itp.) Mam też wydrukowane tablice na BF i FF, ale czy te tablice sprawdzą mi korpus czy właśnie obiektyw? Podpowioedzcie proszę, bo dziś o 12oo PRZEBIERAM.