Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 150

Wątek: Canon 20 D vs 400 D

Coś już napisał Awatar mariuszkom

Domyślnie Canon 20 D vs 400 D

jak w temacie, co warto zakupic, bardzo dobra, sprawdzona 20D czy nowosc 400D z czyszczeniem matrycy.

Początki nałogu Awatar tomaj_2
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariuszkom
    ....nowosc 400D z czyszczeniem matrycy.
    Taaaa - to jest na pewno powod nr 1 aby wlasnie ten aparat kupic
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wybór staje się trudniejszy niż 20D - 350D. 400D, jak się wydaje, ma lepszy AF, zatem ten argument już pada. Ergonomia - w zasadzie bez zmian do 350D, o ile się przezwyczaić do jednego LCD. Myślę, że dystans między trzy i dwucyfrowymi aparatami nieco się zmniejszył.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

jak w temacie, co warto zakupic, bardzo dobra, sprawdzona 20D czy nowosc 400D z czyszczeniem matrycy.
    20D - co sie bede rozpisywal

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Myślę, że dystans między trzy i dwucyfrowymi aparatami nieco się zmniejszył.
    Aha, zwłaszcza pod względem wygody Najpierw ucięli drugie kółko, a teraz górny LCD :-P Ciekawe kiedy zostanie tylko pokrętło programów tematycznych, spust i taaaaaaaki LCD na całą tylną ściankę

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

20D bez dwóch zdań.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Moim zdaniem odpowiedź jest prosta.
    Za 20D w tej chwili przemawia tylko fakt, że ma 5 kl/s. Jeśli ci to nie potrzebne (nie fotografujesz amatorsko głownie sportu) to wybór jest oczywisty.
    Mając stałki nie do przecenienia jest fakt automatycznej sprzątaczki. Teraz się ludzie śmieją a jak spróbują to odszczekają.
    IMO koledzy mający ze dwa zoomy w torbie nie docenią sprzątaczki.

400D ma srg histogram - nie przepalisz czerwonego.
    400D ma picture styles, rewelacja dla kogoś kto nie potrzebuje raw

20D ma kółko, bieda bez niego, to fakt
    20D ma 1/8000 sekundy - przydaje się przy jasnych stałkach ale w dzień starcza tylko do f/2.8; niżej przepali ;-)

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Aha, zwłaszcza pod względem wygody Najpierw ucięli drugie kółko, a teraz górny LCD :-P
    Zamiast tego masz wyświetlane ISO, lepszy ekran (kąty widzenia i jasność), histogram RGB. Moim zdaniem plusy przeważają nad minusami. Stąd dystans się zmniejszył.

Jeśli różnica cen miałaby spowodować jakieś oszczędności na szkle, to 400D bez dwu zdań.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu

Domyślnie

Wydaje mi się ,że sam fakt iż zadałeś takie pytanie świadczy o tym ,że powinieneś wziąść 400d - i z pewnoscią będziesz z niego zadowolony - na poczatek jak znalazł!

Do plusów 400d dodałbym jeszcze wytrzymałość migawki do 100 tysięcy cykli (chociaż to wciąż sprawa dyskusyjna) oraz większy bufor co jest o wiele bardziej istotne niż 2 klatki na sekunde wiecej w 20d...
    Wiekszy lcd jest na pewno nie do przecenienia , tak samo jak czyszczenie matrycy ,stymże należy pamiętać że filtr ultradźwiekowy nie usunie z matrycy wszystkich rodzajów brudów.
    Kolejną zaletą na korzyść 400d jest bardziej precyzyjny i odrobine chyba szybszy autofocus oraz oprogramowanie Picture Style - które zapewni najwyższą jakość zdjeciom zapisanym w jpeg'u.Ogólnie jakość zdjęć też będzie lepsza,na pewno uswiadczysz na nich wiecej szczegółów niż w 20d - przynajmniej przy iso 100-800.
    Plusami nowego aparatu Canona jest także możliwość podglądu histogramu z podziałem na kanały R,G i B.
    Na deser zostawiłem cene ,która będzie oscylować z obiektywem kitowym w granicy 3,400 zł.

Na plus 20d zaliczyłbym ergonomie ale to wciąż sprawa dyskusyjna bo nie każdemu może odpowiadać waga i dośc duże wymiary 20d.Eos 400d jest lekki i mały dzięki czemu zawsze znajdzie sie dla niego miejsce w plecaku na całodzienny wypad =)

Kolejny tym razem bezdyskusyjny plus eosa 20d to wizjer...tyle ,że nie ma on wpływu na jakość zdjęć...

To tyle gdybania - więcej będziemy wszyscy wiedzieć po pierwszych powaznych testach 400d.Faktem jest iż w tak niepozornym korpusie z włókien weglowych kryje się nowa jakość.
    ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Uzależniony Awatar birez
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alien
    Kolejny tym razem bezdyskusyjny plus eosa 20d to wizjer...tyle ,że nie ma on wpływu na jakość zdjęć...
    Niezaleznie od wszystkiego innego i calosci dyskusji, to czy cokolwiek widac ma jednak wplyw na jakosc zdjec
    - Panie Spock, prędkość hiperfokalna !
    - Nie możemy kapitanie, za dużo krążków rozproszenia !

Do galerii nie zapraszam, bo poszła była do /dev/null

Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów