jak w temacie, co warto zakupic, bardzo dobra, sprawdzona 20D czy nowosc 400D z czyszczeniem matrycy.
jak w temacie, co warto zakupic, bardzo dobra, sprawdzona 20D czy nowosc 400D z czyszczeniem matrycy.
Taaaa - to jest na pewno powod nr 1 aby wlasnie ten aparat kupicZamieszczone przez mariuszkom
![]()
Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego+Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
Moje wypociny
Wybór staje się trudniejszy niż 20D - 350D. 400D, jak się wydaje, ma lepszy AF, zatem ten argument już pada. Ergonomia - w zasadzie bez zmian do 350D, o ile się przezwyczaić do jednego LCD. Myślę, że dystans między trzy i dwucyfrowymi aparatami nieco się zmniejszył.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
20D - co sie bede rozpisywalZamieszczone przez mariuszkom
![]()
Aha, zwłaszcza pod względem wygodyZamieszczone przez piast9
Najpierw ucięli drugie kółko, a teraz górny LCD :-P Ciekawe kiedy zostanie tylko pokrętło programów tematycznych, spust i taaaaaaaki LCD na całą tylną ściankę
![]()
Moim zdaniem odpowiedź jest prosta.Zamieszczone przez mariuszkom
Za 20D w tej chwili przemawia tylko fakt, że ma 5 kl/s. Jeśli ci to nie potrzebne (nie fotografujesz amatorsko głownie sportu) to wybór jest oczywisty.
Mając stałki nie do przecenienia jest fakt automatycznej sprzątaczki. Teraz się ludzie śmieją a jak spróbują to odszczekają.
IMO koledzy mający ze dwa zoomy w torbie nie docenią sprzątaczki.
400D ma srg histogram - nie przepalisz czerwonego.
400D ma picture styles, rewelacja dla kogoś kto nie potrzebuje raw
20D ma kółko, bieda bez niego, to fakt
20D ma 1/8000 sekundy - przydaje się przy jasnych stałkach ale w dzień starcza tylko do f/2.8; niżej przepali ;-)
Zamiast tego masz wyświetlane ISO, lepszy ekran (kąty widzenia i jasność), histogram RGB. Moim zdaniem plusy przeważają nad minusami. Stąd dystans się zmniejszył.Zamieszczone przez muflon
Jeśli różnica cen miałaby spowodować jakieś oszczędności na szkle, to 400D bez dwu zdań.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Wydaje mi się ,że sam fakt iż zadałeś takie pytanie świadczy o tym ,że powinieneś wziąść 400d - i z pewnoscią będziesz z niego zadowolony - na poczatek jak znalazł!
Do plusów 400d dodałbym jeszcze wytrzymałość migawki do 100 tysięcy cykli (chociaż to wciąż sprawa dyskusyjna) oraz większy bufor co jest o wiele bardziej istotne niż 2 klatki na sekunde wiecej w 20d...
Wiekszy lcd jest na pewno nie do przecenienia , tak samo jak czyszczenie matrycy ,stymże należy pamiętać że filtr ultradźwiekowy nie usunie z matrycy wszystkich rodzajów brudów.
Kolejną zaletą na korzyść 400d jest bardziej precyzyjny i odrobine chyba szybszy autofocus oraz oprogramowanie Picture Style - które zapewni najwyższą jakość zdjeciom zapisanym w jpeg'u.Ogólnie jakość zdjęć też będzie lepsza,na pewno uswiadczysz na nich wiecej szczegółów niż w 20d - przynajmniej przy iso 100-800.
Plusami nowego aparatu Canona jest także możliwość podglądu histogramu z podziałem na kanały R,G i B.
Na deser zostawiłem cene ,która będzie oscylować z obiektywem kitowym w granicy 3,400 zł.
Na plus 20d zaliczyłbym ergonomie ale to wciąż sprawa dyskusyjna bo nie każdemu może odpowiadać waga i dośc duże wymiary 20d.Eos 400d jest lekki i mały dzięki czemu zawsze znajdzie sie dla niego miejsce w plecaku na całodzienny wypad =)
Kolejny tym razem bezdyskusyjny plus eosa 20d to wizjer...tyle ,że nie ma on wpływu na jakość zdjęć...
To tyle gdybania - więcej będziemy wszyscy wiedzieć po pierwszych powaznych testach 400d.Faktem jest iż w tak niepozornym korpusie z włókien weglowych kryje się nowa jakość.
ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p
Niezaleznie od wszystkiego innego i calosci dyskusji, to czy cokolwiek widac ma jednak wplyw na jakosc zdjecZamieszczone przez alien
![]()
- Panie Spock, prędkość hiperfokalna !
- Nie możemy kapitanie, za dużo krążków rozproszenia !
Do galerii nie zapraszam, bo poszła była do /dev/null