Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 69

Wątek: Co kupić? 300d czy e-300

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Gdy oglądałem Pentaxa w MM, chyba jeszcze w grudniu, obsługa nie miała pod ręką naładowanych paluszków do niego i było to "macanie na sucho". Wtedy byłem zmuszony do manualnego testu i - ku memu zaskoczeniu - ręczne ostrzenie było przyjemną odmianą po doświadczeniach z D30. Tak więc, poczekam, aż będę mógł wziąć oba aparaty w ręce.
    W razie czego, zostawię sobie wężyk od Canona 500N (pasuje do Pentaxa) w nadziei, że dzięki temu mnie nie wyrzucicie z forum

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafalski
    W razie czego, zostawię sobie wężyk od Canona 500N (pasuje do Pentaxa) w nadziei, że dzięki temu mnie nie wyrzucicie z forum
    Ja nie jestem ortodoksem.
    Żeby nie było aż tak dobrze, to zdaje się, że wizjer w tym korpusie choć większy, jest też ciemniejszy niż w 300D. A to dlatego, że nie ma tam klasycznego pryzmatu pentagonalnego, tylko system lusterek, identycznie jak w E-300.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

O ile rozumiem, to 300d
    Kod:
    Type: Pentamirror, eye-level
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

marek j
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Pytanie jak w temacie co mi doradzicie do fotografii raczej amatorsko hobbystycznej.
    do 4000 PLN - D70 +kit
    pow 4000 PLN - 10D + Sigma 18-125 lub 18-50/2.8 lub Tamron 28-75

Zapomnij o systemie 4:3 z cropem x2

Arkan
    Jak mało wiedzy masz na temat 4/3.
    A więc po pierwsze to W TYM SYSTEMIE DLA DEDYKOWANYCH SZKIEŁ NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK CROP!!!
    Szkła są projektowane TYLKO i WYŁĄCZNIE DO TEGO SYSTEMU I TEJ WIELKOŚCI MATRYCY / zarówno wielkość fizyczna jak i stosunek boków 4 : 3/
    4:3 ! a nie 3 : 2 jak wszędzie indziej oprócz APS i dużego formatu.

Są skonstruowane tak by maksymalnie wykorzystać właściwości chipa i nie da się ich podłączyć do żadnych innych maszyn.
    Są sterowane całkowicie elektronicznie.
    CROP w nich wynosi 1: 1
    czyli go nie ma, nie tak jak u innych 1:6 np.

Natomiast podłączając do 4/3 szkła niezależnych producentów np. Sigma mamy do czynienia z Crop i tak jak napisałeś wynosi on 2:1
    Czyli ogniskowa powiększa się zawsze x 2 przy takiej samej jasności oraz do że przenoszenia fotonów używana jest tylko część powierzchni soczewek - centralna.
    Niedogodności z tego wynikające są takie że obiektyw taki musi posiadać odpowiedni zapas rozdzielczości by zapewnić wykorzystanie rozdzielczości chipa.
    Sigma 18 - 125 f 3,5-5,6 DC dzięki czynnikowi crop będzie miała 36 - 250mm, tak samo z manualnymi szkłami Zuiko OM tu jest crop x2, nie ma go natomiast dedykowaną optyką do tego systemu.

Myślę że rozwiązałem problem CROP x2 w 4/3 i udowodniłem że w tym systemie nie ma czegoś takiego i nie będę musiał już na tym forum o czymś takim czytać.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marek j
    A więc po pierwsze to W TYM SYSTEMIE DLA DEDYKOWANYCH SZKIEŁ NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK CROP!!!
    To ja cytatem z dpreview zarzuce

Lenses • 4/3 standard lens mount
    • Range of ZUIKO DIGITAL lenses available
    • 2x FOV crop

Cos mi sie zdaje ze bredzisz albo mylisz pojecia. Po pierwsze kto tam robi dedykowane szkla? Olympus?
    Olympus EZ 14 - 45 mm F3.5 - F5.6 (35 mm equiv. FOV 28 - 90 mm)
    Olympus ED 14 - 54 mm F2.8 - F3.5 (35 mm equiv. FOV 28 - 108 mm)
    w sumie duzo tego juz maja...

Albo taki inny przyklad... Uwzgledniajac ze 8mm daje 180st. kat widzenia dla "full frame'a" a olympus sprzedaje szklo 7mm (Olympus ED 7-14 mm F4.0) to co... robisz zdjecia tego co masz za plecami?

Co w/g Ciebie oznacza "nie ma crop'a"? To ze jak pisze na obiektywie 7mm to to jest 7mm i bedzie szerzej jak 8mm dla 35mm? Cos ty chyba pokickales... i to sporo

Tak. Szkla sa produkowane dla formatu 4/3, chwala sobie to ze lepiej wykorzystuja tymi proporcjami optyke, gdzie centrum od zawsze bylo "ostrzejsze", te szkla daja takie male koleczko w porownaniu do "wiekszego formatu" ale to nie znaczy ze ogniskowej jaka ladnie wypisuja na obudowie sie nie przelicza w/g crop'a 2x. Szklo robione pod konkretny rozmiar matrycy to jedno, a przeliczenie ogniskowej do standardu 35mm w celu porownania kata widzenia to drugie.

W rzeczywistosci kupujac 50-200 do aparatu systemu 4/3 kupujemy kat widzenia w stopniach taki jak 100-400 przy podpieciu do analoga czy cyfrowego "full'a", a to daje nam wlasnie crop. Zeby porownywac "co widac" przez dane szklo i co "wylezie" na zdjeciu z danym body niestety trzeba przeliczyc to co pisze na szkle przez crop'a body. Olympus na szklach do 4/3 nie podaje efektywnej ogniskowej "po przeliczeniu" a ta rzeczywista. To ze szklo daje male koleczko do malej matrycy nie znaczy ze crop'a nie ma bo "znik".

Tak samo jest w kompaktach... Na obiektywie G6 pisze 7.2-28.8... Znaczy ze moge robic "szerzej" jak przy 18mm z Sigmy w eos'ie "300D"? NIE! Bo w broszurce pisze 35 - 140 mm equiv. Wychodzi piekny crop 4.8.

To ze Sigma DC potrafi wygenerowac obraz na wiekszej powierzchni niz matryca 4/3 a Olympus olewa zapas bo robi szkla tylko do odpowiednio mniejszej matrycy i to na dodatek z fajnymi "prawie kwadratowymi" proporcjami nie znaczy ze efektywny kat widzenia danego tandemu szklo-body jest taki sam. Sigma 18mm na EOS'ie z cropem 1.6 widzi sporo szerzej jak 18mm podpiete do Olympusa.

Zapamietac! Crop to nie to ze szklo/obiektyw daje mniejsze czy wieksze koleczko swiatla do body a to ze 50mm (napisane na obiektywie) podpiete do 4/3 da inny kat widzenia (w stopniach) niz w eos'ie z crop'em 1.6, analogu "full frejm" czy innym jeszcze wiekszym ustrojstwie.

Myślę że rozwiązałem problem CROP x2 w 4/3 i udowodniłem że w tym systemie nie ma czegoś takiego i nie będę musiał już na tym forum o czymś takim czytać.
    Niczego nie udowodniles, a napewno nie to ze "cropa nie ma"
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nieporozumienie wynika z faktu, że "crop" to skrót myślowy tylko. Ludzie są przyzwyczajeni do mm ogniskowych dla klatki 35mm i zamiast podawać w kątach FOV, to mówi się o cropie i ogniskowej. W tym sensie Olympus ma crop. Tak samo jak 300d z obiektywem EF-S (też projektowanym do małej klatki) ma crop.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

marek j
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    To ja cytatem z dpreview zarzuce

Lenses • 4/3 standard lens mount
    • Range of ZUIKO DIGITAL lenses available
    • 2x FOV crop

Cos mi sie zdaje ze bredzisz albo mylisz pojecia. Po pierwsze kto tam robi dedykowane szkla? Olympus?
    Olympus EZ 14 - 45 mm F3.5 - F5.6 (35 mm equiv. FOV 28 - 90 mm)
    Olympus ED 14 - 54 mm F2.8 - F3.5 (35 mm equiv. FOV 28 - 108 mm)
    w sumie duzo tego juz maja...

Albo taki inny przyklad... Uwzgledniajac ze 8mm daje 180st. kat widzenia dla "full frame'a" a olympus sprzedaje szklo 7mm (Olympus ED 7-14 mm F4.0) to co... robisz zdjecia tego co masz za plecami?

Co w/g Ciebie oznacza "nie ma crop'a"? To ze jak pisze na obiektywie 7mm to to jest 7mm i bedzie szerzej jak 8mm dla 35mm? Cos ty chyba pokickales... i to sporo

Tak. Szkla sa produkowane dla formatu 4/3, chwala sobie to ze lepiej wykorzystuja tymi proporcjami optyke, gdzie centrum od zawsze bylo "ostrzejsze", te szkla daja takie male koleczko w porownaniu do "wiekszego formatu" ale to nie znaczy ze ogniskowej jaka ladnie wypisuja na obudowie sie nie przelicza w/g crop'a 2x. Szklo robione pod konkretny rozmiar matrycy to jedno, a przeliczenie ogniskowej do standardu 35mm w celu porownania kata widzenia to drugie.

W rzeczywistosci kupujac 50-200 do aparatu systemu 4/3 kupujemy kat widzenia w stopniach taki jak 100-400 przy podpieciu do analoga czy cyfrowego "full'a", a to daje nam wlasnie crop. Zeby porownywac "co widac" przez dane szklo i co "wylezie" na zdjeciu z danym body niestety trzeba przeliczyc to co pisze na szkle przez crop'a body. Olympus na szklach do 4/3 nie podaje efektywnej ogniskowej "po przeliczeniu" a ta rzeczywista. To ze szklo daje male koleczko do malej matrycy nie znaczy ze crop'a nie ma bo "znik".

Tak samo jest w kompaktach... Na obiektywie G6 pisze 7.2-28.8... Znaczy ze moge robic "szerzej" jak przy 18mm z Sigmy w eos'ie "300D"? NIE! Bo w broszurce pisze 35 - 140 mm equiv. Wychodzi piekny crop 4.8.

To ze Sigma DC potrafi wygenerowac obraz na wiekszej powierzchni niz matryca 4/3 a Olympus olewa zapas bo robi szkla tylko do odpowiednio mniejszej matrycy i to na dodatek z fajnymi "prawie kwadratowymi" proporcjami nie znaczy ze efektywny kat widzenia danego tandemu szklo-body jest taki sam. Crop to nie to ze szklo daje mniejsze czy wieksze koleczko do body a to ze 50mm (napisane na obiektywie) podpiete do 4/3 da inny kat widzenia niz w eos'ie z 1.6 czy analogu.

Niczego nie udowodniles, a napewno nie to ze "cropa nie ma".
    Nie będę z amatorszczykami wdawał się w dyskusję, poczytaj sobie chłopaczku jeszcze troszeczkę, może na stronie Olympusa bo nie masz pojęcia o czy piszesz. To że 4/3 ma przelicznik x2 to nie znaczy że jest to CROP .Wejdż sobie na ŚwiatFoto i się dokształć bo tam amatorzy mają większe doświadczenia w tej dziedzinie niż ty. Nawiązując do szkieł to nie masz pojęcia ile ich jest wymieniając te dwa ,także polecam wrócić do strony Olympusa. Na razie tylko 4/3 posiada jasne zoomy odpowiadające 28-70, 0raz 70 - 200 o świetle 2,0.
    Nie zrozumiałeś 4/3 to system i dedykowana optyka nie ma crop bo jest przystosowana do tego systemu.TAK DEDYKOWANE SZKŁA ROBI OLYMPUS.

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie będę z amatorszczykami wdawał się w dyskusję, poczytaj sobie chłopaczku jeszcze troszeczkę, może na stronie Olympusa bo nie masz pojęcia o czy piszesz.
    Wroze krotka kariere

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

kurczę, ludzie cos nerwowi się stają
    a gdzie siła argumentu
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie będę z amatorszczykami wdawał się w dyskusję, poczytaj sobie chłopaczku jeszcze troszeczkę, może na stronie Olympusa bo nie masz pojęcia o czy piszesz.
    A gdzie kultura dyskusji? Z takim podejsciem do osob do ktorych piszesz to daleko nie zajedziesz, a na pewno szacunku i zrozumienia nie znajdziesz. Umiaru w slownictwie zycze zanim sie obrazimy za takie traktowanie. Tym bardziej ze nie mamy zadnego powodu by i Ciebie za jakiegos pieniacza/trolla/amatorszczyka uwazac - szczegolnie oceniajac po poziomie kulturalnym wypowiedzi .
    A poniewaz dyskusja zeszla na temat Olympusa to przenosze .

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów