Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: nowka 40D - skad zatem kilka tys zdjec na liczniku?

Dopiero zaczyna

Domyślnie nowka 40D - skad zatem kilka tys zdjec na liczniku?

dzien dobry,

sytuacja taka:

bylem robic testy nowego aparatu 40d. Sprzedawca wklada karte CF, pstrykam foty, ze 30sztuk. Wgrywam te 30 fot do laptopa - numeracja jakos tak od zera do 30 powiedzmy. Wszystko ok. Po niecalym tygoniu jade kupic ten aparat, kupuje tez nowa karte. Wkladam te karte, nie formatuje jej. Pstrykam foty, wgrywam do laptopa pliki, numeracja plikow zaczyna sie od osmiu tysiecy z groszami. Sprzedawca tlumaczy ze w miedzyczasie zrobil pare fot tym aparatem, ale wlozyl do niego jeszcze inna karte na ktorej byly juz foty z innego aparatu o numeracji 8 tys z groszami. Zatem ten nowy aparat ktory kupilem przejal jakby te numeracje i na mojej niesformatowanej karcie ją kontynuował.

W zasadzie nie mam zadnych powodow by nie ufac sprzedawcy. Jest to czlowiek jak mi sie wydaje rzetelny i to jego wytlumaczenie tez wydaje sie byc rzetelne i moze nawet logiczne. Aparat wyglada jak nowy, nie widac na nim zeby bylo zrobione nawet 500 zdjec. no ale jednak jakas watpliwosc dla mnie zostaje..

Czy moglby jakis specjalista potwierdzic czy wytlumaczenie sprzedawcy jest do przyjecia?

dziekuje

!!!

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Tak, to możliwe.
    było o tym na forum.
    Jak dobrze poszukasz, znajdziesz także sposób jak zmienić numerację na 000
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Miałem to samo z moją czterdziestką. Wrzuciłem kartę z 350 i numeracja nowych zdjęć zaczęła sie tam, gdzie skończyła się na 350. W opcjach zmieniłem sposób numeracji zdjęć i teraz jest po bożemu.
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

instrukcja obslugi mówi następująco
    jeśli wymieniana karta CF zawiera wcześniej zarejestrowane obrazy to numeracja plików nowych obrazów może być kontynuowana itd

zobacz jaki masz nr na wyświetlaczu po wykonaniu zdjęcia u mnie jest 100 i dalej liczba wykonanych zdjęć od początku trzycyfrowa
    domyślam się że potem będzie 101 co będzie oznaczalo pierwszy tysiąc
    jesli masz 108 xxx to faktycznie możesz mieć 8000 zdjęć
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Uzależniony

Domyślnie

na 30d zrobiłem kilkanaście tysięcy zdjęć, te same karty używam z nowym 5D, licznik wystartował od zera..
    Heniek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Jezeli chcemy uniknąc "przeniesienia" numeru z wkładanej karty[Mnie sie to zdarzyło na nowym 5d po włozeniu karty wyjętej z 20d]Trzeba karte sformatowac w aparacie.[oczywiscie w 5d mozna resetowac licznik.]Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piszczal Zobacz posta
    domyślam się że potem będzie 101 co będzie oznaczalo pierwszy tysiąc
    jesli masz 108 xxx to faktycznie możesz mieć 8000 zdjęć
    wydaje mi sie ze 40D licznik zwieksza po 10000 a nie po 1000 - wczesniej mialem 350tke i tam bylo po 100 zdjec w katalogu. z numeru wyszlo mi 85000 zdjec przez ok 1,5 roku (:

sam 40D uzywam od 1,5 miesiaca z dwiema kartami 4GB. 10000 juz przekroczylem /teraz juz prawie 14000 (:/ i na jednej karcie widac 101 a na drugiej 100, wiec na tej podstawie nie do konca da sie okreslic faktycznego przebiegu aparatu.
    5DII+L+L+L+L (:
    bartekkucharczyk.pl

Dopiero zaczyna

Domyślnie

tak, 40d ma numeracje xxx-xxxx.

dzieki za wyjasnienia, trzeba przyjac wersje sprzedawcy za wystarczajaca.

swoja drogą jak to sie robi by w poltora miesiaca napstrykac 14 tys zdjec :/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez florek Zobacz posta
    swoja drogą jak to sie robi by w poltora miesiaca napstrykac 14 tys zdjec :/
    sie dorabia jako fotoreporter (:
    5DII+L+L+L+L (:
    bartekkucharczyk.pl

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartheq Zobacz posta
    wydaje mi sie ze 40D licznik zwieksza po 10000
    racja są tam cztery miejsca 0000
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów