Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Problem z obiektywami m42 uzywanymi za pomoca przejsciowki , otoz nie ostrza na niesk

Coś już napisał Awatar Morfiko
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Problem z obiektywami m42 uzywanymi za pomoca przejsciowki , otoz nie ostrza na niesk

Witam
    Mam pewien duzy problem z obiektywami m42 ktorych uzywam za pomoca przejsciowki z Canonem Eosem 650 , otoz nie ostrza mi one na nieskonczonosc.
    Bylem tego lata w Gorach/Zagranica i robilem zdjecia MIREM 2/35 MC i Heliosem 2/58 MC ostrzac na nieskonczonosc , w wizjerze widzialem wszystko ostro.
    Wielkie bylo moje zdziwinie gdy okazalo sie ze na klatce negatywu obraz zostal odwozorowany jako nieostry.
    Dodam iz obiektywy sprawuja sie dobrze pomijajac powyzsza sytuacje.
    Przykladowe zdjecia :

Zglaszam sie z prosba o Pomoc.
    Ostatnio edytowane przez Morfiko ; 18-08-2007 o 18:44

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Hm.. na moje oko, pierwsze jest jak najbardziej w porządku, przy drugim mogl zawinic slaby filtr w polaczeniu z niedostatecznie domknietym obiektywem, ostatnie - poruszone lub nieostre...

Zasadniczo, przejsciowka nie powinna sprawiac problemow. Mozesz podrzucic wiecej zdjec wykonanych tymi szklami na tym aparacie i z ta przejsciowka, jesli beda ok (jak imho pierwsze), problem lezy w niestarannosci wykonywania zdjec. I jesli ogladasz male skany z kiepskiego skanera - nie wymagaj od nich zbytniej ostrosci, postaraj sie ocenic wynik po wykonaniu powiekszen. Jeśli podrzucisz jakies zdjecia - daj wieksze, moga byc nawet pelne skany po delikatnej kompresji

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tak teoretycznie, bo nie mam przejściówek, to wygląda na to, że jeśli zdjęcia z mniejszych odległości są ostre, to przejściówka jest do bani. Obiektyw znajduje się zbyt daleko od płaszczyzny filmu. To normalne w innych systemach, ale EOS ma większą dziurę i podobno 42 się w nią mieści bez przesunięć.

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przede wszystkim sprawdź przejściówkę, czy obiektyw wkręca się do końca. I sprawdź obiektyw, czy ktoś go nie przerabiał/"naprawiał", może źle go skręcił.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Coś już napisał Awatar Morfiko
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Powyzsze zdjecia byly robione bez uzycia filtrow.
    Jestem w 95% pewien iz nieostrosc nie jest spowodowana w zadlugich czasach.
    W 100% pewien jestem rowniez iz nie jest to wina nie przymknietej przeslony , e powyzszych zdjeciach przeslona byla zamykane na najwysza/najwysze wartosci.
    Nie jest to rowniez napewno wina skanera,ani kompresji.
    Peri Noid ,oba obiektywy rozkrecalem samemu (w bardzo malym stopniu,optyka nie zostala kompletnie ruszona a jedynie w obu przypadkach pokrywka pod ktora znajduje sie bolec przeslony , a i to bardzo solidnie skrecilem.)

Te zdjecie naprzyklad robilem Heliosem + Filtrem Polaryzacyjnym , jest ostre , ale nie jestem pewien czy ostrzylem wtedy na nieskonczonosc czy moze na mniejsze wartosci (drzewko widoczne na zdjeciu bylo dosc blisko i to na nie ostrzylem , podejrzewam ze nie na nieskonczonosc , a wartosci nizsze jak 10 m)

Tutaj uzylem obiektywu MIR 2/35 MC ostrzac na nieskonczonosc , ostrosc jest wmiare ok.

Przejzalem rowniez wczesniejsze zdjecia i widze ze wtedy kiedy ostrzylem na nieskonczonosc zdjecia byly ostre , nie wiem jaki blad musialem podczas tamtego pobytu popelniac.

Dziekuje Wam za zainteresowanie

Coś już napisał Awatar danny
    Miasto
    Haga (NL)

Domyślnie

nie wiem czy cos pomoze ale z niektorymi moimi m42 mam problemy z ostrzeniem na nieskonczonosc - powyzej pewnej odleglosci poprostu nie chca ostrzyc. np. jeden z pentakonow (50-tka) do ~40m ostrzy dobrze a potem juz niekoniecznie (przeslona nie pomaga). przyzwyczailem sie juz do tego i gdy wiem ze beda panoramki czy cos z wiekszej odleglosci biore inne szklo.
    co nie rzutuje ze jedne ostrza a inne nie.
    jeden czlowiek dobrze poinformowany powiedzial mi ze to moze byc kwestia grubosci pierscienia m42/eos; nie wnikalem tak gleboko w problem.
    analog i prajmy.
    cyfra gdzieś w kącie.

Początki nałogu

Domyślnie

A skad wiesz wiesz, ze ustawiasz dobrze ostrosc ?
    Pamietaj, ze im dluzszy obiektyw tym latwiej o pomylke.
    Zwlaszcza na czystej matowce.

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Morfiko Zobacz posta
    [...]
    W 100% pewien jestem rowniez iz nie jest to wina nie przymknietej przeslony , e powyzszych zdjeciach przeslona byla zamykane na najwysza/najwysze wartosci.
    [...]
    Nie wiem do jakich wartości da się w tym obiektywie przymknąć przesłonę, ale dyfrakcja przy bardzo mocnym domknięciu daje straszliwe "mydło". Przy krótkiej ogniskowej jest dodatkowo łatwiej jej doświadczyć bo źrenica obiektywu jest fizycznie mniejsza (a listki przesłony tak samo grube). Jakie dokładnie wartości przesłony nastawiałeś?
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Coś już napisał

Domyślnie ostrość

proponuję sprawdzić czy te obiektywy w ogóle dobrze ostrzą, np wkręcić do Zenita, nieraz jest tak że na nieskończoności ostrość jest kiepska (bez przejściówki)

Uprawnienia umieszczania postów