Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 125

Wątek: Jaki sprzęt na ślub w małym ciemnym kościele ?

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Jaki sprzęt na ślub w małym ciemnym kościele ?

Witam, w wakacje mam fotografować na ślubie brata. Problem w tym (albo przynajmniej mi to na problem wygląda) że kościół w którym uroczystość ma się odbyć jest zabytkiem (dosłownie). Drewniany, słabiutko oświetlony i bardzo mały (5-6 m x 11-12 m). Ze względu na budżet w grę wchodzi EOS 350D z obiektywami: Tamron 17-35/2.8-4 XR Di LD + KIT (od analoga) 28-90 lub KIT 18-55 + Tamron SP AF28-75MM F/2.8 XR Di LD Aspherical (IF). Wydaje mi się że ze względu na rozmiary kościoła, raczej należy postawić na wariant pierwszy, ale czy mam racje ? Macie może jakieś doświadczenia z pracy z obiektywem o ogniskowych 17-35 (lub analogicznych 27-56 dla analoga) przy fotografowaniu ludzi ? Czy zniekształcenia perspektywiczne nie będą za duże ? Ciężko mi sobie wyobrazić z jakiej odległości robiło by się typowe ujęcia (cała sylwetka młodych + ksiądz, pół sylwetki, itd) przy takich ogniskowych, może wy wiecie jak by to wyglądało ? Dodatkowym problemem jest sufit, który jest ciemny (drewniany) i raczej nie będzie można nic poodbijać wiec pozostanie walenie na wprost, a to z odległości 1-1,5 m odpada. Jeśli chodzi o lampę to albo 430EX + jakiś dyfuzor albo goła 580EX (budżet). Sam do tej pory robiłem zdjecia na dwóch ślubach jako fotograf dodatkowy (sprzęt Canon G5) które były jasne i dość przestronne, więc sytuacja ta była by dla mnie nowa i dosyć ekstremalna.
    Bardzo proszę o wszelkie informacje mogące odpowiedzieć na pytanie: Jak i czym fotografować w takich warunkach ?
    Ostatnio edytowane przez LFB ; 31-01-2006 o 15:05

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB
    Witam, w wakacje mam fotografować na ślubie brata. Problem w tym (albo przynajmniej mi to na problem wygląda) że kościół w którym uroczystość ma się odbyć jest zabytkiem (dosłownie). Drewniany, słabiutko oświetlony i bardzo mały (5-6 m x 11-12 m). Ze względu na budżet w grę wchodzi EOS 350D z obiektywami: Tamron 17-35/2.8-4 XR Di LD + KIT (od analoga) 28-90 lub KIT 18-55 + Tamron SP AF28-75MM F/2.8 XR Di LD Aspherical (IF). Wydaje mi się że ze względu na rozmiary kościoła, raczej należy postawić na wariant pierwszy, ale czy mam racje ? Macie może jakieś doświadczenia z pracy z obiektywem o ogniskowych 17-35 (lub analogicznych 27-56 dla analoga) przy fotografowaniu ludzi ? Czy zniekształcenia perspektywiczne nie będą za duże ? Ciężko mi sobie wyobrazić z jakiej odległości robiło by się typowe ujęcia (cała sylwetka młodych + ksiądz, pół sylwetki, itd) przy takich ogniskowych, może wy wiecie jak by to wyglądało ? Dodatkowym problemem jest sufit, który jest ciemny (drewniany) i raczej nie będzie można nic poodbijać wiec pozostanie walenie na wprost, a to z odległości 1-1,5 m odpada. Jeśli chodzi o lampę to albo 430EX + jakiś dyfuzor albo goła 580EX (budżet). Sam do tej pory robiłem zdjecia na dwóch ślubach jako fotograf dodatkowy (sprzęt Canon G5) które były jasne i dość przestronne, więc sytuacja ta była by dla mnie nowa i dosyć ekstremalna.
    Bardzo proszę o wszelkie informacje mogące odpowiedzieć na pytanie jak i czym fotografować w takich warunkach ?
    Przede wszystkim jasne szkla tak abys byl w stanie uzyć pelnej dziury,
    niestety jesli zdjecia maja byc dobre wymusza to dobre szkla skoro,
    trzeba je mocno otwierac. Bedziesz musial sie posilkowac 800ISO, z ktorym
    350D calkiem niezle sobie radzi. Przyda Ci sie tez sporadycznie 1600ISO ale
    tutaj juz nie wiem jak jest w Twoim korpusie...
    Na pewno bedziesz mial oswietlenie zarowe, skoro to zabytek bedzie one
    z cala pewnoscia liche. Wiec potrzebujesz dobra i mocna lampe, niestety.
    550EX/580EX. Sugerowalbym abys zbalansowal jej blysk do barwy swiatla
    zarowego, czyli odpowiednia żółta folia konwersyjna. Koniecznie z duzym
    rozpraszaczem lub jakims softboxem o ile nie chcesz ostrych smolistych cieni.
    Maly kosciol wiec wez pod uwage brak mozliwosci cofniecia sie a wtedy
    Twoje szkla 28mm okaza sie za waskie. Z kitami sie tam nawet nie wybieraj
    jako glowny fotograf bo spieprzysz mlodym zdjecia. Cala nadzieja w Tamron
    17-35... Notabene ja uzywam 17-35 F/2.8 ale Canona, jestem zadowolony
    z tych ogniskowych, chociaz teraz priorytet dla mnie to przesiadka na FF
    i 24-70 F2.8 Canona jesli to ma byc wygodna praca... bo obecnie mi jednak
    brakuje po obu stronach troszke. Wnioskujac z tego o ci tuta sie pytasz
    moja rada jest jedna nie idz tam bo mozesz sobie nie poradzic. Mlodzi
    potrzebuje przyzwoitego fachowca, ktory nie posiada tego typu problemow.

Roger
    Marcin "Roger" Pojałowski
    GG: 27797

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rogeros
    Wnioskujac z tego o ci tuta sie pytasz
    moja rada jest jedna nie idz tam bo mozesz sobie nie poradzic. Mlodzi
    potrzebuje przyzwoitego fachowca, ktory nie posiada tego typu problemow.
    Taka decyzja też wchodzi w grę, ale najpierw chcę jak najlepiej wiedzieć jak by wyglądało fotografowanie w takich warunkach, by przy ewentualnym wyborze innego fotografa wiedzieć o posiadanie jakiego sprzętu pytać. Jak pisałem ślub jest w wakacje więc mam jeszcze trochę czasu na zebranie informacji i ocenę czy jestem w stanie zmierzyć się z tym zadaniem czy nie.

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Jesli nie robiles nigdy slubu i bedziesz jedynym fotografem to od razu doradz im najecie kogos. Jak zrobisz fotki dobre - to dobrze; ale jak schrzanisz to beda do Ciebie mieli spoory zal, a moze i jakies wypominania typu "jakby wiedzieli to...". Z rodzina najlepiej wychodzi sie..
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    Jesli nie robiles nigdy slubu i bedziesz jedynym fotografem to od razu doradz im najecie kogos. Jak zrobisz fotki dobre - to dobrze; ale jak schrzanisz to beda do Ciebie mieli spoory zal, a moze i jakies wypominania typu "jakby wiedzieli to...". Z rodzina najlepiej wychodzi sie..
    Święta racja . Jeżeli jednak koniecznie chciałbyś spróbować swoich sił , weź aparat modelkę i modela i spróbuj porobić kilka zdjęć w tym kościele . Będziesz wtedy mógł ocenić swoją pracę zanim będzie za późno .

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak pisałem ślub jest w wakacje więc mam jeszcze trochę czasu na zebranie informacji i ocenę czy jestem w stanie zmierzyć się z tym zadaniem czy nie.
    Jak masz jeszcze trochę czasu to nie możesz tam się przejechać i poprzymierzać się z tym sprzętem? Weź kogoś za modela i poróbcie foty w tym kościółku.
    Ja jednak bym nie ryzykował i wycofałbym się z tego. Mogę sobie pstrykać z boku jako drugi, ale nie jako główny.

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

OK dzięki za wskazówki dotyczące rezygnacji, jak mówię sprawę traktuje powaznie i będe to rozważał. Zostawmy narazie ten temat i proszę teraz o jakieś porady dotyczące samej techniki fotografowania i sprzętu, oraz w miarę posiadanej wiedzy odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania. Sprzętu wypróbowac na miejscu nie mogę z takiego powodu że jego zakupu dopiero będę dokonywał, obecnie chcę się dowiedzieć co najlepiej spisało by się w takiej sytuacji, i jaki budżet byłby potrzebny by od strony sprzętowej podołać temu wyzwaniu. Zaproponowane przeze mnie obiektywy to to co narazie przyszło mi do głowy w cenie do 2k PLN. Jeśli ktoś uważa że tą kwotę można by lepiej wydać (mówie o pieniądzach na sam obiektyw(y) ) pod kątem opisanych warunków (np. jakieś jasne stałki) to bardzo proszę o sugestie.
    Ostatnio edytowane przez LFB ; 31-01-2006 o 15:55

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Hmm.
    Skoro nie masz tego sprzętu, nigdy nim nie fotografowałeś to wbacz ale tymbardziej bym się nie brał na Twoim miejsu za taką robotę.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Domyślnie

OK dzięki za wskazówki dotyczące rezygnacji, jak mówię sprawę traktuje powaznie i będe to rozważał. Zostawmy narazie ten temat i proszę teraz o jakieś porady dotyczące samej techniki fotografowania i sprzętu, oraz w miarę posiadanej wiedzy odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania. Sprzętu wypróbowac na miejscu nie mogę z takiego powodu że jego zakupu dopiero będę dokonywał, obecnie chcę się dowiedzieć co najlepiej spisało by się w takiej sytuacji, i jaki budżet byłby potrzebny by od strony sprzętowej podołać temu wyzwaniu. Zaproponowane przeze mnie obiektywy to to co narazie przyszło mi do głowy w cenie do 2k PLN. Jeśli ktoś uważa że tą kwotę można by lepiej wydać (mówie o pieniądzach na sam obiektyw(y) ) pod kątem opisanych warunków (np. jakieś jasne stałki) to bardzo proszę o sugestie.
    Czyli oczekujesz od ludzi na tym fotum ze naucza Cie w teorii robic zdjecia
    slubne, dadza Ci przepis na idelane zdjecia w trudnych warunkach, dobiara
    jeszcze sprzet do tego zlecenia... to smieszne, ja po prostu wysiadam.
    Dlugie lata pracowalem na to aby w 80% byc przekonanym iz poradzilbym
    sobie z takim wyzwaniem i byl zadowolony z efektow.

Roger
    Marcin "Roger" Pojałowski
    GG: 27797

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rogeros
    Czyli oczekujesz od ludzi na tym fotum ze naucza Cie w teorii robic zdjecia
    slubne, dadza Ci przepis na idelane zdjecia w trudnych warunkach, dobiara
    jeszcze sprzet do tego zlecenia... to smieszne, ja po prostu wysiadam.
    Dlugie lata pracowalem na to aby w 80% byc przekonanym iz poradzilbym
    sobie z takim wyzwaniem i byl zadowolony z efektow.

Roger
    Nie, poprostu mam nadzieję że ludzie na tym forum zechcą się podzielić swoją wiedzą jak radzić sobie w takich warunkach, powiedzą jaki sprzęt się spisuje a jaki nie i (przepraszam za odrobinę ironii) nie będą wysiadać. Mam także nadzieję że ktoś wie i zechce się podzielić informacją jak spisuje się na takich dystansach obiektyw o ogniskowej 17-35 podpięty do apartu z kropem 1,6, czy nie tworzy zbyt wielkich deformacji, itd.
    Nie oczekuję że po przeczytaniu kilku wypowiedzi będe ekspertem, ale mam nadzieję że będę wiedział więcej niż wiem obecnie, a chciałbym wiedzieć jak radzić sobie z takimi warunkami z czystej fotograficznej ciekawości. Nawet jeśli na ten slub nie pojadę jako fotograf tylko jako gość, to i tak będzie mi zależało by zrobić jak najlepsze zdjęcia.
    Jest tu wielu ludzi posiadających dużą wiedzę na tyle pewnych swych umiejętności że nie obawiają się iż udzielenie mi paru rad sprawi że zostaną przeze mnie wygryzieni, i na życzliwość tych ludzi liczę. (Ciebie także zaliczam do tej grupy i jestem wdzięczny za wskazówki udzielone w pierwszej wypowiedzi).
    Ostatnio edytowane przez LFB ; 31-01-2006 o 16:44

Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów