Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Wątek: Zdjęcia w kościele

arti100
    Guest

Domyślnie Zdjęcia w kościele

Witajcie
    Właśnie wróciłem z chrzcin, oczywiście w kościele robiłem pare zdjęć, no może więcej niż pare. Zdjęcia przegrałem na kompa i jak je zobaczyłem to się załamałem, są beznadziejne czyli albo za ciemne a jak już nawet jaśniejsze to drugi plan w czerwone kropki czyli straszne szumy. Robiłem zdjęcia A70 w ustawieniu "P" iso 100 lub 200 z expo +1/3 dla rozjaśnienia z lampą błyskową ustawioną na "zawsze", z automatycznym ustawieniem balansu bieli.
    Proszę o poradę aby następnym razem zdjęcia wyglądały znacznie lepiej, bo do d... ze mnie fotograf choć słowo fotograf też jest tu chyba nadużyciem (chodzi mi o dobranie wszystkich ustawień w A70).
    Dziękuję.

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Po pierwsze - ISO 400, a czasem i 800 by sie przydalo.
    Do drugie - z wbudowana lampa (jakokolwiek) w takich okolicznosciach jest na prawde ciezko.
    Po trzecie - poprawa zdjec (w jakims tam stopniu) jest jeszcze w PS mozliwa - zabawa krzywymi, poziomami, itp.

Ale bez dodatkowego sprzetu w takich warunkach nie jestes w stanie otrzymac zadawalajacych zdjec.
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

arti100
    Guest

Domyślnie

A jaka przysłona i czas naświetlania.

Robert Lu
    Guest

Domyślnie

Kompakty nadają się do robienia zdjęć w domu. W kościele są za duże odległości na wbudowaną lampę. Potrzebne wyższe ISO - a właściwie to 200 już bardzo szumi. Przydałby się lepszy sprzęt...
    Szum w zdjęciach które już zrobiłeś usuń programem Neat Image.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Niestety rowniez cie "pociesze" ze kompaktem niewiele lepsze wyciagnies zniz "blysk na pierwszy plan, ciemne tlo" .
    Kompakty ladnie robia zdjecia w ladnych warunkach oswietleniowych. W kosciele rzadko sa ladne warunki oswietleniowe .

Ja robie: tryb M , 1/50 , F4 (czasem inne w zaleznosci od ujecia), lampa zewnetrzna z softboksem i korekta -1/3, iso400 (w ciemnym kosciele 800).

Coś już napisał
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Niestety rowniez cie "pociesze" ze kompaktem niewiele lepsze wyciagnies zniz "blysk na pierwszy plan, ciemne tlo" .
    Kompakty ladnie robia zdjecia w ladnych warunkach oswietleniowych. W kosciele rzadko sa ladne warunki oswietleniowe .

Ja robie: tryb M , 1/50 , F4 (czasem inne w zaleznosci od ujecia), lampa zewnetrzna z softboksem i korekta -1/3, iso400 (w ciemnym kosciele 800).
    Pytanie:
    Również foce z ustawieniami M tyle że 1/60 i 5,6. Czy chcąc osiągnac większą głębie ostrości, zmieniając przesłone na np. 8,0 aparat to zarejestruje i wymusi silniejszy błysk lampy czy też nie ??

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yooreck
    Czy chcąc osiągnac większą głębie ostrości, zmieniając przesłone na np. 8,0 aparat to zarejestruje i wymusi silniejszy błysk lampy czy też nie ??
    Jesli masz lampe w trybie E-TTL (a podejrzewam ze tak) to tak.

Tyle ze przy takiej przyslonie swiatlo lampy bedzie na tyle silne i na tyle zabije swiatlo zastane ze wieksza GO nic ci nie da - i tak bedziesz mial raczej pierwszy plan rozblysniety a tlo czarne... dlatego ja w kosciele raczej powyzej 5.6 nie wychodze a GO i tak jest wystarczajaca... jesli koniecznie duza GO (np kilka rzedow ludzi chcesz objac) to trzeba zakombinowac ze statywem i bez lampy (sam nie probowalem ale widzialem pare razy takich mocarzy).

Ogolnie rzecz biorac tryb M z lampa wyglada tak ze ty nastawiasz sobie parametry jakie chcesz a aparat potem mierzy i tyle swiatla ile mu brakuje do poprawnego naswietlenia bierze sobie z lampy... oczywiscie w granicach rozsadku (1/1000 i f 16 w kosciele to chyba nawet 580tce mocy by zabraklo - no moze na pare cm by wystarczylo ).

Coś już napisał Awatar jacech1
    Miasto
    Przemków

Domyślnie

Na wstepie witam jako nowy :wink:
    Sporo pstrykałem w kościele wcześniej eos 50 obecnie 300d/ i ...
    głównie 1/45 jak z IS to czasem i 1/20 no i oczywiście lampa 380ex
    Oczywiście to w przewadze jednak wszystko w rękach swiatła zastanego i czasem trzeba 1/60 i więcej. Kościół, w którym głównie robie jest jasny i nie mam problemów z dalszym planem.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

a masz juz jakies doswiadczenie w tym temacie?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Mam nadzieje iz poinformowales o tym pare mloda? Musza sie liczyc z tym ze cos moze nie wyjsc.. i nie to zebym watpil w twoje umiejetnosci

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów