Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Aku AA vs. zamienniki w gripie...

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie Aku AA vs. zamienniki w gripie...

Witam!

Mam pytanie do praktyków - mam 400D+grip .
    I tutaj pytanie:
    1: Ładując do gripa dwa zamienniki powiedzmy o pojemności "realnej" ok 1000 mAh (wiem - piszą że mają 2500 mAh i więcej - ale wiem że to raczej bajka ) mamy w gripie około 2000 mAh

2: ładując do gripa 6 AA aku - sprawdzonych, wyselekcjonowanych na ładowarce z komputerem dających prawdziwe 2500-2700 mAh przy rozładowaniu prądem około 0.2C = (bazując na pojemności ok 500 mA) powinniśmy uzyskać dużo lepszy efekt. Myślę że 400D - tyle prądu nie "głabnie" ? może sie mylę ? Czyli jest duuużo lepiej niż jakakolwiek parka zamienników. Nie sądzę żeby nasi wschodni bracia dawali w zamiennikach jakieś extra ogniwa li-ion typu wysokoprądowego.

Jak jest w praktyce - jadę w "bezprądowe" miejsce szukam solucji - ktoś ma jakieś doświadczenia ?

Pozdrawiam DeLaa.

Dopiero zaczyna Awatar Gooferek
    Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

Zapomnij o uzywaniu akumulatorkow AA w gripie. Mialem 350D, kupilem gripa poczatkowo z mysla ze beda uzywal a nich akumulatorow 2100mAh. Jakiez bylo moje wielkie zdziwienie gdy na w pelni naladowanych aku w ladowarce mikroprocesorowej pstryknalem...hmm... nie pamietam, 100-150 zdjec. Zakupilem zamienniki aku za chyba 20-30zl sztuk 2 i teraz baterie laduje raz na jakis czas. Akumulatorki AA maja zbyt mala sprawnosc pradowa zeby zasilic jednak pradozerne body 350D albo 400D. Kazdy zamiennik oryginalnego akumulatora bedzie lepszy niz akumulator AA.
    Canon 350D | Canon 50D | Tamron 17-50/2.8 | Canon 50/1.4 | Canon 70-200/4L | Speedlite 580EX+430EX | talia karta

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Dziękuję Bardzo za odpowiedź - czyli praktyka nie potwierdza teorii - ciekawe bo jednak wydawałoby się, że ogniwa w zamiennikach (li-ion) będa gorsze niż markowe (!) NiMH a jednak.

Pozdro !

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez delaa Zobacz posta
    1: Ładując do gripa dwa zamienniki (...) mamy w gripie około 2000 mAh

2: ładując do gripa 6 AA aku - sprawdzonych, wyselekcjonowanych na ładowarce z komputerem dających prawdziwe 2500-2700 mAh (...)
    I to jest ta zdecydowana różnica? Moim zdaniem nawet, jeśli ona występuje, to nie kompensuje:
    - niewygody ładowania 6x AA (2 ładowarki, dość długi czas ładowania)
    - podatności na awarie (padnie jedno ogniwo i klops)
    - sporo większej masy, która może czasem przeszkadzać
    - czy nawet gorszej "obsługi" przez aparat - mam tu na myśli wskaźnik naładowania bateryjki

Z wyjątkiem niskich temperatur, gdzie Li-Ion prędzej padają niż NiMH nie widzę sensu.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Co do zamienników, to jak wygląda ich współpraca z oryginalną baterią w gripie? Niedługo kupuje gripa, bo nie mogę sobie pozwolić na "padnięcie" sprzętu i chciałbym mieć pewność, że w gripie zamiennik i oryginał będą ze sobą dobrze współpracować.

EDIT: chyba pobiłem rekord użycia słowa "grip" w jednym zdaniu, albo ogólnie w wypowiedzi

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Współpracują spokojnie. To przecież tylko bateryjka. O wszystko "martwi się" grip i jest ok.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Coś już napisał

Domyślnie

Ja używam zamiennika i oryginalnego aku w gripie i nie narzekam . Wszytko w porządku.
    Być albo nie być, o jest pytanie :-D

Bywalec Awatar zajec3
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

hmm no ale takiego zamiennika za 20-30zł czy moze hahnela albo hame ?

Bywalec Awatar levybike
    Miasto
    Zwierzyniec/Kielce/Zamość

Domyślnie

Ja mam gripa z orginalnym akumulatorem i z zamiennikiem za 22 zł i działa super długo trzyma. Acha pojemność zamiennika 800 mAh
    Aparat firmy Kanion

Bywalec Awatar grzbiet
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Gooferek napisał:
    Zapomnij o uzywaniu akumulatorkow AA w gripie.
    Czy faktycznie jest tak źle? Bo moim zamiarem był właśnie zakup gripa z myślą o używaniu właśnie akumulatorków AA... A może Twoje akumulatorki siadły, bo długo ich nie używałeś? Może wypowiedzą się inni userzy... bo jednak AA już mam, a w razie potwierdzenia tej informacji będę zmuszony do zakupu oryginalnego akumulatora (jakoś nie mam zaufania do zamienników... no i biedny nie może oszczędzać).

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów