Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 153

Wątek: Monopody

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Powiedzcie mi Panowie jedna rzecz - dlaczego wszystkie te monopody sa takie krotkie? Zauwazylem ze maksymalna wysokosc nie przekracza 170cm. Z reguly w okolicach 165cm. Nigdy nie robilem fotek z monopodem wiec pytam - czy to wystarcza? Tzn. czy wystarcza to zeby miec wizjer na wysokosci wzroku majac monopod "zawiniety" wokol nogi (bo w koncu tego sie nie uzywa trzymajac prostopadle do podloza) czy trzeba sie schylac (co byloby bez sensu, szczerze mowiac). Moj wzrost jest w granicach sredniej - 183cm czyli teoretycznie powinno starczyc monopoda ale jakie sa Wasze doswiadczenia?

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    Moj wzrost jest w granicach sredniej - 183cm czyli teoretycznie powinno starczyc monopoda ale jakie sa Wasze doswiadczenia?
    Mam 182 cm wzrostu i dla mnie wysokość monopodu jest wystarczająca z nadwyżką. Zauważ, że system człowiek <=> monopod jest tym stabilniejszy, im bardziej monopod jest oddalony od nóg fotografującego Inaczej, im kąt pomiędzy nogami fotografującego, a nogą monopodu jest większy!
    Lub inazej, jeśli odległość pomiędzy wszystkimi trzema (!) nogami jest większa. Co odpowiada sytuacji: niżej opuszczony monopod i pochylony fotografik.

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Otóż wygodniejszy byłby monopod typu 334B, który automatycznie zmienia swoją długość po wyzwoleniu jedną ręką. Ciągłe manipulowanie bowiem dwoma (lub nawet w innych monopodach trzema) zaciskami, sczególnie w ciemnościach (sala koncertowa) jest bardzo upierdliwe.
    Właśnie ten model mam na oku z dokładnie tych powodów, które opisałeś (wspomniałem o tym wcześniej w tym wątku). Bardziej problem sprawia mi wybór głowicy. Czy warto zastosować kulową w monopodzie np. MN322 (mam 322RC i jest super)? Wykorzystuje się w ogóle w monopodzie zalety kuli i joysticka? Ta Twoja znowuż (234RC) wydaje się wystarczająca i niewielka co ważne podczas "przemytu" na salę koncertową :wink:

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Czy warto zastosować kulową w monopodzie np. MN322 (mam 322RC i jest super)? Wykorzystuje się w ogóle w monopodzie zalety kuli i joysticka? Ta Twoja znowuż (234RC) wydaje się wystarczająca i niewielka co ważne podczas "przemytu" na salę koncertową :wink:
    Uwierz mi - głowica kulowa w monopodzie nie ma żadnego sensu Nie dość, że większa, cięższa (o ile dobra!), to na dodatek jej 'kulowość' jest bardziej wadą niż zaletą w tym specyficznym zastosowaniu. Nie dość, że monopod się porusza, to na dodatek aparat na tej kuli też biega jak przysłowiowy Żyd po pustym sklepie. Masakra.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja uzywam kulowej, i aparat mi nigdize nie biega

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Spontan

Ja uzywam kulowej, i aparat mi nigdize nie biega
    Przecież nie napisałem, że nie można, ale po co się męczyć

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

powaznie, nigdzie mi nie biega, wiec sie nei mecze

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Spontan
    powaznie, nigdzie mi nie biega, wiec sie nei mecze
    Przyzwyczaiłeś się, ot co! Na poważnie - pomyśl ile Twój zestaw ma stopni swobody

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

zero ZERO Z-E-R-O

NIC SIE NIE RUSZA !

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Panie i Panowie,
    Nabyłem monopod Manfrotto 681B+484RC2. Popróbowałem fotki z różnymi czasami. Chyba udało mi się utrzymać 1/5s ale miałem nakręconą stałkę EF 28/1.8 więc przy 28mm łatwiej niż np. przy 100mm...ale mimo wszystko fajna sprawa.
    Przykładowa fota (mocny crop centrum kadru) jest TU. Oczywiście bez żadnej obróbki. Ostrzenie na "Cyfrową twierdzę".
    Coś czuję, że monopodzik będzie moim częstszym towarzyszem podróży niż statyw

Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów