Zależy mi na bardzo dobrym szkle krajobrazowym,może być nawet jakaś l-ka.Z tym że chciałbym żeby była średnica 67mm bo chciałem korzystać z moich dotychczasowych filtrów.Proszę o rady
Zależy mi na bardzo dobrym szkle krajobrazowym,może być nawet jakaś l-ka.Z tym że chciałbym żeby była średnica 67mm bo chciałem korzystać z moich dotychczasowych filtrów.Proszę o rady
350d,5d,kit,tamron 28-75,85mm 1.8.,canon 70-200 2.8 L trochę filtrów,blend,softboxów i chińskich lamp
www.zielinskiphoto.selia.pl
Widzę,że masz KITa wiec chodzi chyba o coś większego.Jeśli nie to polecam Tamrona 17-50/2,8,wysmienite szkło no i filtry będą pasowały. W naszej galerii na plfoto (w stopce) 90-95% zdjeć z Tamrona 17-50. Jeśli jednak chodzi o coś szerszego to polecam Tokinę 12-24/4.Sam się na nią czaję ,wielu ludzi ją tu poleca i chwali.Niestety średnica filtra 77mm więc Twoje odpadają.
Będziesz miał kłopot z czymś dobrym szerokim i na 67. Szeroki Canon jest na 77 (10-22, 16-35mm f/2,8L USM, 17-40mm f/4L USM) a 16-35mm f/2,8L USM II na 82!!! Szerokie Sigmy są również na 77. Pozostaje Tamron lub nowe filtry.
Chyba ważniejsza jest jakość szkła niż jego średnica - i to kryterium powinno być najważniejsze. Co nie znaczy że Tamron to zły obiektyw. Wielu go chwali na tym forum, ale czy najlepszy z szerokokątnych ?
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
szeroko to znaczy szeroko - nie wiem czy ma sens dublowac tu kit'a (bo mowimy przeciez o cropie nie o FF).. w gre IMHO wchodza szkla takie jak C 10-22, Tokina 12-24 czy Sigmy 10-22 / 12-24.. pierwsze 3 maja srednice 77 a w ostatnim z nich mozna uzywac filtrow zelatynowych..
tak czy inaczej, szerokie szklo do krajobrazu wymaga filtrow wiekszych niz 67mm..
Jest jeszcze Sigma 12-24 DG (do FF), dobrze skorygowana.
Ponieważ piszesz o dobrym obiektywie, a widze , że masz dobre stałki - są jeszcze stałki Canona i Sigmy:
1. skorygowane 14mm 2.8 (drogie)
2. fish-eye 15mm do odrybiania
Jeżeli masz kit. to Tokina 17mm jest już za wąska.
Nie miałem tych 14-tek w ręce,ale myślę, że nie są topowe. Trudno też je dostać. Może ktoś je ma?
Jeżeli myslisz o cropie 1,3. lub FF to jest jeszcze
EF 16-35 lub 17-40 (ew. Tamron 17-35, dobry obiektyw), ale na cropie 1,6 to już wąsko:
Dzięki wielkie za pomoc.Obawiałem się właśnie że ciężko będzie mi pogodzić tą średnicę..No ale tak to bywa,człowiek kupił sobie kiedyś obiektyw podstawowy i wpakował od razu pieniądze w filtry bo się chciało robić wszystko,teraz będzie trza zainwestować po raz kolejny.Oglądałem Twoje prace na plfoto,tamron daje rade faktycznie.Ale nie ukrywam że wcześniej myślałem już o tokinie..Tak czy siak dzięki wielkie za wskazówki wszystkim!
350d,5d,kit,tamron 28-75,85mm 1.8.,canon 70-200 2.8 L trochę filtrów,blend,softboxów i chińskich lamp
www.zielinskiphoto.selia.pl