Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Canon 10-22 i cokin p

Bywalec Awatar kwiatas
    Miasto
    Gdansk

Domyślnie Canon 10-22 i cokin p

Witam,

Przy ogniskowych 10-12mm holder cokin p jest widoczny w kadrze. Wyczytalem gdzies ze mozna sprobowac obciac ostatni slot z holdera co moze spowodowac ze nie bedzie widoczny. Czy ktos to moze zrobil?Pytam bo nie chce zaczac kroic nie upewniwszy sie ze to cos pomoze. Bo jesli takie domowy zabiegi nie dadza rezultatow to czy jednynym rozwiazaniem jest przejscie na lee lub na cokin x??

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kwiatas
    Witam,

Przy ogniskowych 10-12mm holder cokin p jest widoczny w kadrze. Wyczytalem gdzies ze mozna sprobowac obciac ostatni slot z holdera co moze spowodowac ze nie bedzie widoczny. Czy ktos to moze zrobil?Pytam bo nie chce zaczac kroic nie upewniwszy sie ze to cos pomoze. Bo jesli takie domowy zabiegi nie dadza rezultatow to czy jednynym rozwiazaniem jest przejscie na lee lub na cokin x??
    Pomaga, przez jakis czas miałem tak z 17-40 i 5D kat widzenia prawie identyczny wiec w twoim wypadku powinno dac identyczny efekt. Ale pomysl nad Lee ja zainwestowałem i naprawde nie załuje.

Pozdro

Bywalec Awatar kwiatas
    Miasto
    Gdansk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy
    Pomaga

Pozdro
    czyli tniemy ostatni slot i powinno byc dobrze?
    Lee jest strasznie drogi i do tego jeszcze polar 105 mm to zabija cenowo

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Tak, piszac dosadniej ja go poprosto spiłowałem troszke to trwało ale wyszło bardzo dokładnie. Lee niestety zabija ale ja stosuje tylko szare polowki i 2 połowki barwne (tabaczke i sunset) wiec az tak bardzo mnie to finansowo nie zjadło choc i tak wyszło ponad 1tys.....brrrrr ale jak to zona stwierdziła jesli stac nas na 5tke to sprzedaj prowizorke i kup konkret :smile:

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

wklejam tutaj, bo moderacja zamknela http://www.canon-board.info/showthread.php?t=20205

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz
    no wlasni mam pytanie

cokin P 77mm , szara polowka ogniskowa 17mm w 5d

bedzie wineta lub jakies nieprzyjemne przygody czy dziala to dobrze ?
    musi byc przy 17mm. co najwyzej w kadrach pionowych moze nie byc (ale bez urazy dla sympatykow takich zdjec - 17mm w pionie to durnawe efekciarstwo, nie do normalnego uzytku )

kwestia, czy da sie tak zrobic, zeby od 20mm w gore nie bylo (w kadrach poziomych, oczywiscie)

nie testowalem zestawienia 5D + 17-40, ale z tego co wiem winietowanie zalezy glownie od kata widzenia. w 10D + 12-24 uzywam obcietego o jeden slot uchwytu Cokina i przy najszerszym kacie (z grubsza ten kat widzenia odpowiadajacy 20mm FF-a) w poziomym kadrze nie ma najmniejszego sladu holdera dopoki jest prosto nalozony. przy nieco wiekszym obrocie (na oko tak juz 15 st.) wchodzi w rogi.

przy czym uzywam holdera wciskanego na gwint oslony przeciwslonecznej. bez pierscienia. po zalozeniu pierscienia jest znacznie gorzej.

mysle, ze bezpiecznie mozesz przyjac, ze od 24mm holder ulozony "na sztorc" nie bedzie Ci winietowal. ponizej tego... proponuje holder reczny. kciuk i palec wskazujacy
    www albo tez flickr

Domyślnie

ok fajnie w d200 mam 12mm i spilowanego holdera i na 12mm (jakies 18mm ) nic nie ma

Bywalec Awatar Allensteiner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jakby ktoś nie miał pilnika to widziałem na allegro holdery do szerokiego kąta, ale przyjmują tylko jeden filtr
    lepsze jutro było wczoraj

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Allensteiner Zobacz posta
    jakby ktoś nie miał pilnika to widziałem na allegro holdery do szerokiego kąta, ale przyjmują tylko jeden filtr
    i kosztuja w czorta pieniedzy. zwazywszy na to, ze pewnie i tak ten sam plastik to nie widze uzasadnienia dla kupowania takiego uchwytu. pomijam, ze dwa filtry jednak czasem trzeba zalozyc
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

W szaleństwie zakupów kupiłem kiedyś oryginalny holder szerokokątny Cokina.
    Jak go używam razem z C10-22 to lekkie winetowanie pojawia się w pobliżu ogniskowej 14 mm. Natomiast przy 12 jest już silne.

Także oryginalny nie jest taki superr

Bywalec Awatar Allensteiner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

yyy
    Właśnie sprawdziłem, kosztuje tyle co zwykły holder, tyle, że bez pierścienia do mocowania czyli około 64 zł.
    Oczywiście to ten sam szajs-plastik pewnie, tylko trochę go mniej
    Też myślę, że 1 filtr to malizną śmierdzi.
    lepsze jutro było wczoraj

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów