Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: ultra szerokie szkła a filtry

maniek
    Guest

Domyślnie ultra szerokie szkła a filtry

Jakich filtrów używacie do szkieł takich jak: Canon 10-22, Tokina 12-24, Sigma 10-20, Tamron 11-18 ?
    Czy muszą to być filtry slim czy wystarczy standardowa grubość oprawy (chodzi mi głownie o polary) ? Czy łączenie na skrajnie krótkich ogniskowych np. uv-ki z polarem daje winiete ? Opiszcie swoje doświadczenia w tej materi, dokładnie jaki model filtra na jakim szkle ultra-wide.

Pozdrawiam

maniek

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Witaj,
    Do szkieł które wymienileś musisz użyć filtrów w wersji slim, bo przy takich ogniskowych łatwo o winetkę.
    Mam sigmę 10-20 i z nią używam na zmianę UV lub polara prod. Heliopan SH-UV ( 16 powłokowe ). Jak założę jeden na drugi to wineta jest już widoczna.

maniek
    Guest

Domyślnie

rozumiem, że wymieniony Heliopany SH-UV ( 16 powłokowe ) są właśnie wersją slim ?
    a może ktoś jednak używa na ultra-wide filtrów w grubszych ( nie slim ) oprawkach i winieta nie występuje ? czekam na głosy użytkowników, jakie konkretnie modele filtrów na jakim szerokim szkle.

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Sorry Maniek za lukę w opisie
    W/w filtry są w wersji slim.

Coś już napisał Awatar P_i_t_t

Domyślnie

maniek - kombinacja Canon 10-22 + CPL Marumi DHG (slim) w 100% sprawdzona i warta polecenia.

UC-ka + polar raczej Ci nie potrzebna - bo i po co ? :-).

Domyślnie

A jak wygląda sprawa z mocowaniem polara do obiektywu, na którym przykręcony jest na stałe UV slim np. B+W bez gwintu przedniego?
    Przykręcić go nie można, zostaje tylko ściąganie UV-ki i zakładanie polara?
    Jest to chyba delikatnie mówiąc kicha:-(
    Czy są jakieś przejściówki albo dać sobie spokój i kupić zwykłą wersję z przednim gwintem, doręcać polara i mieć winietę?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JackC
    Witaj,
    Do szkieł które wymienileś musisz użyć filtrów w wersji slim, bo przy takich ogniskowych łatwo o winetkę.
    Tokina 12-24 + Hoya UV SHMC (nie-Pro) = zero winiety. filtr nie jest slim, tylko normalnej grubosci oprawka Hoyi

z polarem Tokina winietuje zauwazalnie. z tym ze mam kupione za 70zl na Allegro barachlo o oprawie grubosci bez mala 8mm. wymaga odkrecenia do 13mm (lub do 14mm jesli z mocnym bocznym sloncem), zeby winieta znikla. z tym ze ja Tokiny uzywam w 90% przypadkow od 14mm wiec nie boli

Cytat Zamieszczone przez tataniny
    A jak wygląda sprawa z mocowaniem polara do obiektywu, na którym przykręcony jest na stałe UV slim np. B+W bez gwintu przedniego?
    Przykręcić go nie można, zostaje tylko ściąganie UV-ki i zakładanie polara?
    Jest to chyba delikatnie mówiąc kicha:-(
    nie czaje problemu. nakrecanie polara na UV-ke to jak dolewanie miodu do poslodzonej juz herbaty - po co?

oczywiscie, ze trzeba zdjac UV-ke zeby zalozyc polara. te dwa filtry nie maja racji bytu razem i zakladanie jednego na drugi jest zwyczajnie bezcelowe
    www albo tez flickr

Domyślnie

Dzięki Akustyku za wyjaśnienia. Nie wiedziałem, że "dwa w jednym" się nie używa.

Pozdrawiam

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tataniny
    Dzięki Akustyku za wyjaśnienia. Nie wiedziałem, że "dwa w jednym" się nie używa.
    no nie tyle dwa w jednym co po prostu polara i UV-ki na raz. nie ma to specjalnego sensu
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów