Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Archiwizacja zdjęć

Domyślnie Archiwizacja zdjęć

Hej
    Przeszukałem forum internet i niestety nie nic ciekawego nie znalazłem.
    Szukam programu, który mógłby archiwizować zdjęcia na DVD, ale w taki sposób żeby zachowywał miniaturki na kompie żebym nie musiał przeglądać 50 płyt ze zdjęciami tylko przejrzę sobie archiwum miniaturki zaznaczę potrzebne zdjęcia a program sam poprosi mnie o odpowiednie płyty.

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Lightroom ale zapis muszisz zrealizowac sam
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Domyślnie

i jak to się robi? bo mam już LR od pół roku i jeszcze na to nie wpadłem, mam wersje 1.1

Bywalec Awatar firley
    Miasto
    Biała Podlaska/Wawa

Domyślnie

Coś takiego spełnia WhereIsIt (czy jakoś tak) Nagraną płytę wczytujesz do biblioteki, program zapisuje sobie thubsy i tak robisz z całą płytową biblioteką.
    Sam nadal pracuje nad zbudowaniem odpowiedniego dla siebie sposobu archiwizacji i katalogowania. Popróbuje w LR jeszcze...

Pozdrawiam!
    Problemem fotoamatora jest to, że nie ma on powodów do robienia zdjęć...
    30D, 33, 50 1.8, 28-105 3.5-4.5, 70-210 4.5 [m42], 430ex

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez negatyw86 Zobacz posta
    Hej
    Szukam programu, który mógłby archiwizować zdjęcia na DVD, ale w taki sposób żeby zachowywał miniaturki na kompie żebym nie musiał przeglądać 50 płyt ze zdjęciami tylko przejrzę sobie archiwum miniaturki zaznaczę potrzebne zdjęcia a program sam poprosi mnie o odpowiednie płyty.
    FotoStation

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

WhereIsIt rządzi! Używam od 2-3 lat. Działa świetnie! Płyty DVD nagrywasz sam, WhereIsIt je skanuje, czyta EXIFy, generuje miniatury... Poezja. Polecam.

Bywalec Awatar firley
    Miasto
    Biała Podlaska/Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rolaj Zobacz posta
    FotoStation
    i tym podobne : http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=38006
    Problemem fotoamatora jest to, że nie ma on powodów do robienia zdjęć...
    30D, 33, 50 1.8, 28-105 3.5-4.5, 70-210 4.5 [m42], 430ex

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

jest jeszcze polski FotoBUS..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez negatyw86 Zobacz posta
    Hej
    Cytat Zamieszczone przez yogi-bear Zobacz posta
    WhereIsIt rządzi! Używam od 2-3 lat. Działa świetnie! Płyty DVD nagrywasz sam, WhereIsIt je skanuje, czyta EXIFy, generuje miniatury... Poezja. Polecam.
    Podstawą dobrego systemu archiwizacji zdjęć jest możliwość szybkiego ich wyszukiwania. 50 płyt, licząc średnio 600 zdjęć (na DVD oczywiście więcej) daję 30 000 obrazków. Wyszukanie jednego zdjęcia z takiej ilości miniatur to mordęga. Wyszukuje się po opisach. Czyli najpierw, przed zarchiwizowaniem, trzeba zdjęcia opisać. EXIF nie wystarczy, bo nie zawiera najważniejszych informacji, takich jak co zdjęcie przedstawia, czego dotyczy albo kto na nim jest. Podstawowym narzędziem do standardowych opisów jest protokół IPTC (http://www.iptc.org/pages/index.php) zaszyty np. w Photoshopie pod postacią "file info" lub nawet w IrfanView. Inne programy/przeglądarki umożliwiają czasem tworzenie podobnych opisów, ale zazwyczaj czytane są one tylko przez nie same, nie są widoczne w innych narzędziach. Natomiast zaletą IPTC jest kompatybilność z ogromną większością profesjonalnych, powszechnie stosowanych programów. Tak tworzy się i odczytuje (po stronie klienta) np. opisy do zdjęć w agencjach prasowych. W tej dziedzinie moim zdaniem niepobite jest FotoStation. Umożliwia opisywanie, również wsadowe i szybkie wyszukiwanie. Oczywiście tworzy też miniaturki zdjęć zmagazynowanych gdzie indziej (na płytach czy innych dyskach). Ma jedną wadę - cenę. Btw. sporo było na ten temat na forum, wystarczy w szukaj wpisać "archiwizacji"

mirrr
    Guest

Domyślnie

Do tego chyba idealny jest iView Media Pro 3 - tworzy miniaturki ze sciezka do zrodla np plytach DVD
    Ponizej masz link z cyklem art jak archiwizowac zdjecia:

http://www.fotografuj.pl/Article/Kat...na_dysku/id/54

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów