Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: PTlens - CA i moje doświadczenia

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Talking PTlens - CA i moje doświadczenia

w końcu sobie zainstalowałem, choć należałem do grona najzatwardzialszych sceptyków idei możliwości poprawy aberacji chromatycznych uległem reklamie (w osobie znajomego)

wgrałem zatem, odpaliłem, poprawiłem (zdaje się, że program wstępnie robi to sam) pokombinowałem, skorygowałem to co program sam ustawił, zatwierdziłem, potem powiększyłem kawałek interesującego mnie kadru, kliknąłem CTRL+Z...i się usmiałem...

takiego gniota jeszcze nie widziałem, nie dość, że zmniejszenia CA własciwie nie było, to jeszcze ostrość całego zdjęcia rozwaliła się kompletnie

pokażę może wieczorem skutki działania owego cuda

tak więc dziękuję, postoję i dalej twierdzę, nie chcesz mieć CA? kup sobie lepsze szkło...

dobranoc...

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

no to wrzuc te sample :-) moze wzioles jakis nietypowy przypadek i sie program wylozyl, moze zle ustawiles? nie wiem tak gdybam... jestes pewien poprawnsci ustawien?
    ACR ma korekte CA

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    ACR ma korekte CA
    i jest równie skuteczna,

coś poszukam i zapodam...

adminkg
    Guest

Domyślnie

Aberacje chromatyczną próbowałem poprawiać np. w kitowym 18-55 wersja pierwsza. Obiektyw ma taką aberację, że pryzmat by się nie powstydził. Efekty były jak najbardziej zadowalające. Nie było utraty ostrości a raczej wręcz przeciwnie. Nie sprawdzałem tego na minimalnie statystyczniej próbce tysiąca zdjęć tylko na dwóch, więc mogę się mylić.

Używam PTLens do dystorsji oraz winietowania i tu się sprawdza. Dopóki nie zobaczyłem, nie wiedziałem, że np. 10-40L również "wygina" i tak jak i tańsze stałoogniskowe (do droższych nie miałem dostępu... jeszcze). Te ostanie jednak najmniej. Zoomy oczywiście nie przy wszystkich ogniskowych. 17-40 co najwyżej przy 17, 18 mm. "Wygina" - mam na myśli - nadaje się do poprawy.

Od kąd używam PTL zamieniłem kilka obiektywów na jeden, który najbardzej pasuje do mojego teraz pstrykania (24-105L i 5D oczywiście bardziej by mi pasował ) i szybciej (wsadowo) mogę poprawic geometrię obrazu na setkach zdjęć. W przyszłości, jeśli "fortuna" pozwoli zapodam sobie kilka "wysmakowanych" szkieł.

Nie ma potrzeby poprawiania wszystkich zdjęć. Na większości dystorsja jest na tyle mała, że nie trzeba się nią przejmować ale ja i tak hurtowo poprawiam wszystkie przed kadrowaniem i oddaniem do labu.

Jeśli ktoś ma dużo różnych obiektywów zachęcam do sprawdzenia działania PTLens i podzielenia się wnioskami na forum.
    PTL nie jest jedym tego typu programem - podobno najnowszy PS CS2 też ma te funkcje, nie wiem tyko czy robi to automatycznie (wsadowo). Jest przyjamniej jeszcze jeden darmowy (FVD 11/2005) i kilka płatnych.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez adminkg ; 10-11-2005 o 02:39

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adminkg
    PTL nie jest jedym tego typu programem - podobno najnowszy PS CS2 też ma te funkcje, nie wiem tyko czy robi to automatycznie (wsadowo).
    Niby ma... ale musisz to albo recznie robic, albo liczyc na intuicje PSa, podczas gdy PTLens jest dostosowany do konkretnej kombinacji: body vs lens vs ogniskowa/ekwiwalent i wg mnie robi to (korekte dystorsji) lepiej i latwiej.
    A co do robienia wsadowego - dzielisz zdjecia wg lensow, nagrywasz akcje z ptlensem i gotowe.

Natomiast co do korekty aberracji to sie zgodze - najlepiej to robic zmieniajac body. Bo ani korekta w ACR ani w PTLens nie jest skuteczna.

Odnosnie korekty winiety - ACR niezbyt "daje rade", PTLens sporo lepiej daje rade 8)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mam prośbę. Może ktoś udostępnić/przesłać na e-meila darmową wersję PTlens 7.4 razem z plikiem PTlens.dat dla tej wersji, ponieważ wyższe nie są już niestety darmowe. Ewentualnie jakie inne programy do likwidacji dystorsji i CA polecacie?

Bywalec Awatar Giraff
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minor
    Ewentualnie jakie inne programy do likwidacji dystorsji i CA polecacie?
    Z tego co się orientuję korektę dystorsji posiada również BreezeBrowser Pro. Ma dedykowane profile do body oraz do szkiełek.
    Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl

Uprawnienia umieszczania postów