Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
też się pytałem już kiedyś ale chodziło o 550ex lub metza i wszyscy doradzali mi canona, w sumie się nie dziwię bo jednak najlepiej pracuje canon+canona, a nie jakaś sigma, metz, tamron etc.
Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.
też się pytałem już kiedyś ale chodziło o 550ex lub metza i wszyscy doradzali mi canona, w sumie się nie dziwię bo jednak najlepiej pracuje canon+canona, a nie jakaś sigma, metz, tamron etc.
Ja nie widzę zasady, że canon z canonem działa najlepiej - przeciwnie. Podczas moich zakupów foto, to jak na razie tylko canon z canonem miał problemy się dogadać, Tamron, Sigma i Metz bez pudła kupowane w ciemno i to pod 350D... Może mam farta? Może Jednak fakt faktem, że nie ma tutaj żadnych reguł.
Nie zgodzę się, że lampa Canona jest lepsze od lamp Metza. Są co najwyżej na tym samym poziomie, a moim osobistym zdaniem, Metz jest lepszy. Po pierwsze to ta druga firma się specjalizuje w lampach błyskowych i z tego powodu mam właśnie do Metza większe zaufanie. Po drugie to porównując 580EX II z 58 AF-1 to nie ma, żadnej takiej funkcji jakiej nie ma Metz, a jest w Canonie. Natomiast odwrotnie już niestety... Canon nie ma drugiego palnika, który jest przydatny i nie ma złącza usb do samodzielnego update'u softu gdyby wyszła nowsza wersja. Do tego.. Metz jest tańszy
Ja nie widzę zasady, że canon z canonem działa najlepiej - przeciwnie. Podczas moich zakupów foto, to jak na razie tylko canon z canonem miał problemy się dogadać, Tamron, Sigma i Metz bez pudła kupowane w ciemno i to pod 350D... Może mam farta? Może Jednak fakt faktem, że nie ma tutaj żadnych reguł.
Nie zgodzę się, że lampa Canona jest lepsze od lamp Metza. Są co najwyżej na tym samym poziomie, a moim osobistym zdaniem, Metz jest lepszy. Po pierwsze to ta druga firma się specjalizuje w lampach błyskowych i z tego powodu mam właśnie do Metza większe zaufanie. Po drugie to porównując 580EX II z 58 AF-1 to nie ma, żadnej takiej funkcji jakiej nie ma Metz, a jest w Canonie. Natomiast odwrotnie już niestety... Canon nie ma drugiego palnika, który jest przydatny i nie ma złącza usb do samodzielnego update'u softu gdyby wyszła nowsza wersja. Do tego.. Metz jest tańszy
Ja z czystym sumieniem polecam Metz 58 AF-1.
idąc tym tokiem myslenia tamron specjalizując się w szkłach też powinien być lepszy od canona, a nie jest... Z drugiej strony kiedyś znalazłem porównanie tych dwóch lamp w reporterce (chyba sportowej ) i cos (nie pamiętam dokladnie, a szukał nie będę ) na rzeczy było, ze canona sie spaliła, a metz wytrzymał przy wielokrotnych częstych błyskach
Po drugie to porównując 580EX II z 58 AF-1 to nie ma, żadnej takiej funkcji jakiej nie ma Metz, a jest w Canonie. Natomiast odwrotnie już niestety... Canon nie ma drugiego palnika, który jest przydatny i nie ma złącza usb do samodzielnego update'u softu gdyby wyszła nowsza wersja. Do tego.. Metz jest tańszy
Ja z czystym sumieniem polecam Metz 58 AF-1.
Niestety są takie funkcje. 580EX II można w b. dużym stopniu sterować z menu aparatu (oczywiście nie każdego - co najmniej 40D lub 1Dmk3), nie trzeba np. pamiętać znaczenia funkcji Custom lampy - wszystkie pojawiają się w menu aparatu. Przy lampach "innych producentów" ta funkcja nie działa.
To samo dotyczy 430 EX II.
Niestety są takie funkcje. 580EX II można w b. dużym stopniu sterować z menu aparatu (oczywiście nie każdego - co najmniej 40D lub 1Dmk3), nie trzeba np. pamiętać znaczenia funkcji Custom lampy - wszystkie pojawiają się w menu aparatu. Przy lampach "innych producentów" ta funkcja nie działa.
To samo dotyczy 430 EX II.
Pozdr,
Zbyszek
klosz007 ma rację co do sterowania funkcjami lampy z poziomu aparatu...jest to pewnie przydatna funkcja...do której ja osobiście nie sięgnąłem ani razu "swego czasu".
Obecnie posiadam Metz 58 AF-1 którego z czystym sumieniem polecam.
Ponadto kolega Nilborn wspomina że ma być do 5D (brak tu wzmianki o tym że miała to by być wersja MKII), więc pewnie to MKI gdzie nie można z poziomu MENU Body sterować funkcjami lampy.
Co do awaryjności lampy się nie wypowiem ponieważ używam jej od pół roku i jak narazie sprawuje się ona znakomicie.
Przepraszam za niedopatrzenie. Chodzi oczywiście o stary model "piątki". Z tego tu przeczytałem wynika, że moje obawy o nadtopione obudowy i tego typu rzeczy w Mezt mogę razczej włożyć między bajki.
Wątek dość mi bliski więc wreszcie się zalogowałem (po paru latach biernego czytywania forum )
Posiadam obie lampy tj: Metz 58 AF-1 oraz 580 EX II (i jeszcze 430 EX) chodzą na 5d.
Metz skusił mnie swoim drugim palnikiem, który rzeczą jest naprawdę zacną, ale chyba nie zawsze.
Metz doprowadza mnie czasem do wściekłości swoim kiepskim menu i ekstremalnie skąpa klawiszologią (tylko cztery przyciski z czego jeden to test)
I tutaj pojawiają sie schody jeżeli chcesz dokonać szybkich zmian w ustawieniach np: wyłączyć wspomniany (wspaniały zresztą) drugi palnik, żeby ci zdjęcia nie zepsuł
Obudowa Metz'a w porównaniu z Canonej jest kiepskiej jakości i nie powinna taka być. Plastik miejscami trochę zbyt cienki (coś tam sobie poskrzypuje nawet)
Metz spadł mi raz z niewielkiej wysokości i ułamał się kawałeczek głównego dyfuzora
Obudowa Canona jest bardzo zwarta, naprawdę wysoka jakość menu i klawisze super!
I nie dlatego, że jestem w canonie zakochany, nie jestem!
Siła błysku porównywalna.
Dodatkowo 580tką można kilkoma funkcjami custom sterować z puszki co bywa naprawdę przydatne!
Wszystkich lamp bezprzewodowo (na podczerwieni) używałem rzadko, ale sie dogadywały. Tylko czasem miałem problemy z Metzem, bo podobno czeka na jakiś sygnał zwrotny i trzeba było mu trochę pomóc. Szkoda, bo 580 i 430 bez jakichkolwiek niespodzianek.
Ale to dla mnie bez znaczenia, bo i tak jeśli wszystko chodzi razem to z PocketWizardami.
Światło lampy trzeba rozpraszać i tyle. Żeby zrobić dobre zdjęcie z lampą w stopce niejednokrotnie trzeba się nagimnastykować i dodatkowy palnik czasem tu pomoże, czasem nic nie da, a czasem jego bezpośrednie światło może tylko wszystko zepsuć
Reasumując:
Metz to naprawdę dobra mocna lampa z przydatnym drugim palnikiem.
Canon to jakość wykonania i dużo lepsza obsługa menu (świetne jest też szybkie mocowanie w stopce)
Przy użyciu obu lamp można zrobić udane zdjęcia zapewniam:-D!
Myślę, że dziś zamiast Metza kupiłbym Vivitara z dodakowym PocketWizem, bo potrafię się obejść bez drugiego palnika.
Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
Metz jest wart rozpatrzenia jednak ja zdecydowałem się kiedyś na 580 EXII i sobie bardzo chwalę.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
i to jest błąd!
Metz jest nieco lepszy, drugi palnik robi swoje.
Mam obydwa jednak Metz'a cenie sobie bardziej.
Cichy kiedyś umieszczał jakiś "teścik" porównując właśnie 2 lampy
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Metz skusił mnie swoim drugim palnikiem, który rzeczą jest naprawdę zacną, ale chyba nie zawsze.
"Metz doprowadza mnie czasem do wściekłości swoim kiepskim menu i ekstremalnie skąpa klawiszologią (tylko cztery przyciski z czego jeden to test"
- może lepszą alternatywą dla Ciebie będzie Playstation - skoro lubisz przyciski...
Cichy kiedyś umieszczał jakiś "teścik" porównując właśnie 2 lampy[/QUOTE]
Ostatnio edytowany przez meian; 7784.
Powód: Automerged Doublepost
PS3 pikuje więc może jednak mniej tych klawiszy.
Nadal obstaję przy Canonie.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Komentarz