Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam!
Kupilem flash Metz 58 af1-c do mojego Canona 400d. Nie mając polskiej instrukcji (w drodze) usiłuję ustawić tryb pracy lampy na E-TTL. Niestety, pomimo że body ten system obsługuje do wyboru w lampie mam tylko TTL, A, M i strobo. Z angielskiej instrukcji zrozumiałem, że funkcja E-TTL w lampie powinna się pojawić w menu jako możliwość wyboru jeżeli body posiada E-TTL. O co więc chodzi? Dodam, że prawdopodobnie nie jest to jakaś usterka lampy, gdyż jestem posiadaczem dwóch identycznych i w każdej jest tak samo. Nie piszcie też prosze, że trzeba było kupić 580-tkę i nie byłoby kłopotu. Tyle to wiem sam, a zakup był okazyjny (dwie w cenie jednej 580-tki) i generalnie błyskają bardzo pięknie.
Tylko co z tym E-TTL? Zna ktoś odpowiedź na to pytanie?
Dziękuję i z góry przepraszam, jeśli mój wątek wyda się komuś trywialny.
pozdrawiam
popetelony
Nie jestem z Wawy ale bywam w stolicy Z przyjemnością udostępnię do testów.
Lampki są dwupalnikowe i wg. mnie ładnie świecą. Ale cóż ja, amator, się na tym znam...
A jak znaleźć Conika? W spisie jest dwóch: Conik i CoNik Zresztą, może przeczyta i podpowie...
Witam!
Przyznam szczerze KuchateK że czytając Twoje inne posty na temat "błyskania" liczyłem na bardziej fachową odpowiedź w tym temacie... Sądziłem, że jeżeli ktoś tu może wyjaśnić ten problem, to tylko TY
Proszę Państwa Canonierstwa!
Nadal brak wyjaśnienia gdzie podział się E-TTL w lampie Metz 58 af1-c, choć wg. zapewnień producenta (lampy i aparatu) powinien tam być!
Metz'ami z powodu licznych zawilosci calego ich systemu lamp nigdy specjalnie sie nie interesowalem. Juz nawet o tym kiedys pisalem o ile pamietam. Nigdy nie pociagalo mnie dociekanie i trzymanie w pamieci, ktora lampa z jaka kostka jakie i z czym ma problemy. Za duzo kombinacji
Poza tym one sa dosyc zadko spotykane, wiec trudno sie z nimi zapoznac inna metoda jak poprzez kupienie samemu.
Z moich sugestii to mam najpierw pytanie. Probowales przestawic lampe w e-ttl nie mocujac jej na body? Czy lampa blyska i jesli tak to czy poprawnie naswietla kiedy ustawiona jest w ttl i robisz z nia zdjecia?
400D nie ma czujnika ttl, wiec jesli lampa po ustawieniu w ttl porawnie naswietla klatki musi pracowac w e-ttl'u. To czy lampa pracuje we wlasnej automatyce mozna latwo sprawdzic przyslaniajac reka czujniki na przodzie lampy.
Dzięki za zainteresowanie, bo już straciłem nadzieję, że ktoś powie coś sensownego
Zamieszczone przez KuchateK
Probowales przestawic lampe w e-ttl nie mocujac jej na body?
Tak, próbowałem - nadal w menu nie występuje E-TTL tylko TTL.
Czy lampa blyska i jesli tak to czy poprawnie naswietla kiedy ustawiona jest w ttl i robisz z nia zdjecia?
Robiłem w Manualu z czasem 1/100 i f-4.0. Zdjęcia zostały naświetlone wg. mnie prawidłowo.
400D nie ma czujnika ttl, wiec jesli lampa po ustawieniu w ttl porawnie naswietla klatki musi pracowac w e-ttl'u.
Tutaj wychodzi na jaw moja niewiedza, więc proszę wytłumacz mi. Jeżeli robię na dwie lampy (master i slave) to powinny one w E-TTLu porozumiewać się przedbłyskami, a tego nie zauważyłem (może mam "za wolne oko" ). Poza tym zauważyłem, że bardzo często zdarzyło się że drugi błysk nie wystąpił!
I nie wiem dlaczego (czy instrukcja polska na którą czekam rozwiąże moje wątpliwości - raczej marna nadzieja)!
To czy lampa pracuje we wlasnej automatyce mozna latwo sprawdzic przyslaniajac reka czujniki na przodzie lampy.
To co innym może wydawać się oczywiste, dla tych którzy lampy próbują dopiero "ujarzmić" stanowi mroczną tajemnicę Załóżmy że mam aparat na nim swego metza (oba urządzenia włączone), zasłaniam dłonią czerwoną szybkę na przodzie lampy (pod palnikami, tak?) i robie zdjęcie powiedzmy w manualu. I..... co? Co powinno zdarzyć się w takim wypadku? Sorki KuchateK za takie prostackie przedstawienie problemu, ale generalnie wyznaję zasadę, że nie ma głupich pytań
Dzięki za to co napisałeś do tej pory i byłbym wdzięczny, gdybyś zechciał również odnieść się do tego postu.
hmm a wedlug mnie powinno sie E-TTLpojawic. Tak mi sie wydaje po zerknieciu w instrukcje. Do wyboru sa:
Folgende Betriebsarten stehen zur Auswahl: TTL TTL-Blitzbetrieb (analog) E-TTL* E E-TTL - bzw. E-TTL II - Blitzbetrieb (analog u. digital) TTL-BL E-TTL-HSS* E HSS E-TTL - bzw. E-TTL II - Blitzbetrieb mit Kurzzeitsynchronisation
(analog u. digital) A Automatik-Blitzbetrieb M Manueller Blitzbetrieb M-HSS* HSS Manueller Blitzbetrieb mit Kurzzeitsynchronisation PiorunkiStroboskop-Blitzbetrieb
To samo i ja wyczytałem w instrukcji stąd mój wątek. Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę:
1.Canon 400d obsługuje zarówno ETTL jak i ETTL II
2. W body aparatu nie jestem w stanie zmieniać ustawień pomiędzy TTL a ETTL.
3. Jeżeli prawdą jest co pisze Conic to skąd ma te informacje.
4. Po podłączeniu lampy do Canona 350D ETTL pojawia się automatycznie
O co tu chodzi do groma ciężkiego? Strasznie jestem tym zdołowany...
pozdrawiam
Komentarz