Strona 22 z 27 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 265

Wątek: Canon EF 50 mm f/1.8 II-opinie i zdjęcia

Domyślnie

Witam wszystkich,

Również zastanawiam się na tym szkłem... niestety mój budżet jest ubogi i jak na razie nie będę mogła przeznaczyć więcej na szkło

Chciałam Was zapytać, czy ktoś z Was próbował kiedyś jupitera z przejściówką i jak ocenia jupitera 2/85 kontra 50mm 1.8?

Pozdrawiam

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Mi np. Jupiter i sposób ustawiania przysłony w połączeniu z ostrzeniem (chyba to to szkło :-?) nie pod pasował, zraziłem się na jakiś czas do manualnych (m42) z cyfrą.

Coś już napisał Awatar Licker
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Ja miałem podobnie tylko, że z Zeissem 35mm i 50mm pod M42.
    50mm f/1.8 mnie nie zachwycała, często drażniła, ale i tak wolałem ją niż manuale.
    Samo ostrzenie ręcznie lubię, ale co chwila otwieranie przysłony, ostrzenie, przymykanie i sprawdzanie czy na pewno ustawiłem na tą na której chciałem było upierdliwe. Zwłaszcza, że miałem wtedy tylko 1000D z tycim wizjerem.
    7D + BG-E7 + 17-85mm f/4-5.6 + 50mm f/1.2 + 135mm f/2 + Yashica GS/GTN
    Trochę mojej amatorszczyzny: WWW.

Domyślnie

Witam, mam pytanie dotyczące wypróbowania obiektywu w sklepie przed zakupem. Wyczytałem ze problemy były przy f1.8, czyli sprawdzam poprawność ostrzenia przy tej przysłonie. Co jeszcze, i w jaki sposób warto sprawdzić żeby kupić "dobry" egzemplarz?

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Sprawdź czy ostrzy tam gdzie chcesz i porównaj ostrość najlepiej kilku sztuk na 1.8. Wybierz najostrzejszą, ostrząca ok. pozdr

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koczis Zobacz posta
    Witam, mam pytanie dotyczące wypróbowania obiektywu w sklepie przed zakupem. Wyczytałem ze problemy były przy f1.8, czyli sprawdzam poprawność ostrzenia przy tej przysłonie. Co jeszcze, i w jaki sposób warto sprawdzić żeby kupić "dobry" egzemplarz?
    Zrób dokładnie to co napisał KUBAwo . Tylko nie popadaj w przesadną skrajność.

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koczis Zobacz posta
    Ale sprawdź też na f2.8, ponieważ na f1.8 może wystąpić pewna losowość i egzemplarz, który akurat przypadkiem na 1.8 nie trafił może i tak być najlepiej trafiającym. Na 2.8 potwierdzisz, że ten jest ok.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez tryton Zobacz posta
    Ale sprawdź też na f2.8, ponieważ na f1.8 może wystąpić pewna losowość i egzemplarz, który akurat przypadkiem na 1.8 nie trafił może i tak być najlepiej trafiającym.
    A czy nie jest tak, że body ZAWSZE ustawia ostrość (AF) przy maksymalnie otwartej przysłonie (tutaj 1.8), a więc przymknięcie do 2.8 powie tylko, na ile bardziej ostre (w sensie mniej "mydlane") jest zdjęcie na 2.8 w porównaniu do 1.8 (przy założeniu, że AF w obu przypadkach trafił), a nie czy na 2.8 AF trafia lepiej niż na 1.8 ?

Pozdrawiam, Alex

PS: Oprócz poprawności "trafiania" AF warto również sprawdzić, przy jakiej przysłonie obraz jest już "mało mydlany" w porównaniu do 1.8 i (co ważniejsze) czy czasem jedna połowa (lub któryś róg) obrazu nie jest wyraźnie bardziej "mydlany" od reszty - np. za pomocą prostopadle zrobionego zdjęcia tekstu rozłożonej gazety (kartka rozmiaru A3 lub większa).

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aleximov Zobacz posta
    Witam,
    A czy nie jest tak, że body ZAWSZE ustawia ostrość (AF) przy maksymalnie otwartej przysłonie (tutaj 1.8), a więc przymknięcie do 2.8 powie tylko, na ile bardziej ostre (w sensie mniej "mydlane") jest zdjęcie na 2.8 w porównaniu do 1.8 (przy założeniu, że AF w obu przypadkach trafił), a nie czy na 2.8 AF trafia lepiej niż na 1.8 ?
    Oczywiście, że tak. Byłem chyba śpiący mocno pisząc to to napisałem
    Myślę, że coś mi się skojarzyło ze słabymi warunkami oświetleniowymi, gdy daje się 1.8 a w słabszych warunkach oświetleniowych AF jest trochę zawodny. Dzięki za zwrócenie uwagi.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Bywalec Awatar Piasek1989
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie Odp: Canon EF 50 mm f/1.8 II-opinie i zdjęcia

Witam,
    Z czasem jak wymieniłem body na 6d moja pięćdziesiątka zaczęła pokazywać że coś ją boli.
    Konkretnie chodzi o taką zależność że jak robię zdjęcia z bliska 1-2m ostrość jest zawsze w punkt. A jak już odejdę dalej od obiektru już jest loteria na duża ilość nietrafionych. Ktoś miał może taki problem wie jak z nim walczyć?
    50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III

Strona 22 z 27 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów