580ex or 550ex czy może nastawić sie na 430ex ??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Hoody
    Zablokowany
    • 2005
    • 205

580ex or 550ex czy może nastawić sie na 430ex ??

Pytanie proste z natury :-)
    Mam 350d i chciałem coś dobrego

Dylemat mam jeden bo ok 1000 mam 430ex
    a za 1100 mam 550ex trochę używaną 2 lata :-)
    za 1550 mam 580ex
    Podsumowując w obliczu powyższych cen i możliwości tych lamp
    na które byście się zdecydowali ? zaznaczam że chciałbym sensowny kompromis choć już wiem że w fotografii to co dobre kosztuje...
    czy dołożyć 500 do 580ex czy wybrac którąś z pozostałych 2 opcji ...

Czekam na sensowne komentarze od znających się na tym...

Hoody
  • gr86
    Początki nałogu
    • 2005
    • 328

430EX jest napewno najnowsza cena przystępna i ładuje się 40% szybciej niż poprzedniczka, ale to Twoja kasa i tak ssam zdecydujesz

Komentarz

• asterix
      Uzależniony
      • 2005
      • 793

dzis rano mialem podobny dylemat.. kabinowalem czy lepiej zaoszczedzic, czy moze doplacic... w koncu poszedlem do sklepu i kupilem 580ex (1700zl) - uzyje kuponu z 350d i odzyskam 50Euro.

Pomyslalem sobie, ze ta lampe bede mial conajmniej 2 lata wiec warto jednak wziasc lepszy i nowszy model. Pieniadze wydane na nia mysle ze w miare uplywu czasu sie zwroca.

Glownym argumentem bylo wyobrazenie sobie ile bede jej uzywal - w sensie jaki okres czasu i ogolnie do czego
      Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Komentarz

• Hoody
        Zablokowany
        • 2005
        • 205

Ciekawe skąd wiedziałem że wszyscy będą za 580ex :-)

Komentarz

• tadek
          Początki nałogu
          • 2004
          • 468

masz przynajmniej dwa dobre obiektywy i chcesz zaoszczedzic 500 zeta
          ja kupilem 580 bo swiatlo to to co robi zdjecie
          swiatla nigdy nie za wiele
          350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Komentarz

• dentharg
            Uzależniony
            • 2005
            • 867

Zamieszczone przez asterix
            dzis rano mialem podobny dylemat.. kabinowalem czy lepiej zaoszczedzic, czy moze doplacic... w koncu poszedlem do sklepu i kupilem 580ex (1700zl) - uzyje kuponu z 350d i odzyskam 50Euro.
            Wtrącę się: w jaki sposób odzyskać tą kasę? Też mam kupony i myślałem, ze oni to od razu przy sprzedaży uwzględniają..
            Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Komentarz

• slonek
              Coś już napisał
              • 2005
              • 90

Ja uzywam 580EX i jest rewelacyjna. Nie wiem jak inne, ale kupujac ja ok. 3 miesiecy temu nie bralem innych pod uwage. O innych niech sie wypowiedza Ci, ktorzy maja.
              20D, EF 17-40L f1:4; EF 70-200L f1:4; EF 50 f1:1,4; 580EX + kilka gadżetów

Komentarz

• pavlo
                Dopiero zaczyna
                • 2005
                • 38

Tylko 580...pytanie dodatkowe o zasilanie

Lepiej zainwestować raz a porządnie, niż później zastanawiać się czy może nadszedł czas, by zmienić 550 na 580. Kup od razu 580
                Ja przynajmniej tak zamierzam zrobić..

Przy okazji chciałbym spytać o zasilanie 580EX. Czy wystarczy, że kupię dwa zestawy aku 2500 Ni-MH i będę je zmieniał czy też - prócz tych zestawów - trzeba wyłożyć jeszcze kasę, by mieć zasilanie zewnętrzne?
                Jednym słowem - da się wyjść w plener posiadając jedynie dwa zestawy akumulatorków i focić cały dzień czy marne szanse?
                Ile - w przybliżeniu oczywiście - taki jeden zestaw pozwoliłby zrobić zdjęć?

Pozdrawiam
                Pavlo

PS. Mam 300D bez gripa.

Komentarz

• Driver
                  Zablokowany
                  • 2005
                  • 786

Zalezy od siły błysku.
                  ja średnio na 2300 Ah robie 250 fot.
                  No i tez zalezy jak szybko potrzebujesz gotowaści. Tak od 180 -tego zdjecia ładowanie wyrażnie spada

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez pavlo
                    Przy okazji chciałbym spytać o zasilanie 580EX. Czy wystarczy, że kupię dwa zestawy aku 2500 Ni-MH i będę je zmieniał czy też - prócz tych zestawów - trzeba wyłożyć jeszcze kasę, by mieć zasilanie zewnętrzne?
                    Jednym słowem - da się wyjść w plener posiadając jedynie dwa zestawy akumulatorków i focić cały dzień czy marne szanse?

Doswietlanie w pomieszczeniach (z softboxem) - robie ok 500 fot na 2300mAh.
                    Doswietlanie w plenerze, w ostrych kontrastach, duzych odleglosciach, z softboxem = lampa bardzo mocno pali i ten sam komplet 2300 wystarcza na ok 100 zdjec.

Komentarz

• Hoody
                      Zablokowany
                      • 2005
                      • 205

dobra dobra 580exe za 1550 w sklepie z 2 lteią gwarancją wiec jest sens. do tego 12 AA 2300mAh i trzaskać zdjątka :-)

Komentarz

• pavlo
                        Dopiero zaczyna
                        • 2005
                        • 38

Cześć,
                        możesz napisać w jakim sklepie znalazłem tak tanio 580EX, bo ja szukam i szukaj i najtaniej to za 1800 znalazłem...

Pozdrawiam

Komentarz

• Hoody
                          Zablokowany
                          • 2005
                          • 205

SORKI że dopiero teraz, ale mnie nie było mianowicie rondo obornickie Carrfour (jeśli dobrze piszę) sklep foto...

Komentarz

• asterix
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 793

na slubie na 2400pojemnosci pyknolem ponad 400 fot i jeszcze nie musze doladowywac
                            Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Komentarz

• Hoody
                              Zablokowany
                              • 2005
                              • 205

Ładwoanie nie problem kupiłem GP U-smart'a i 35 min na pełnej pojemnosci ładują sie 4ry AA. Lampa starcza na troche mniej niż pojemośc karty ok 400-450 wiec luzik ale wszystke w ciemnych ale małych pomieszczeniach. Jedem zadowolony z wyboru w sensownej cenie + 250 na AA i ładowarkę :-)

Komentarz

Pracuję...