Witam !
Tak przeglądam, przeglądam to forum i narodziła się we mnie następna wątpliwość. czy lepiej kupić nowego 400D czy używanago np. z Al... 20D?
Witam !
Tak przeglądam, przeglądam to forum i narodziła się we mnie następna wątpliwość. czy lepiej kupić nowego 400D czy używanago np. z Al... 20D?
Ja postawiłem sobie to samo pytanie i kupiłem używane body 30D
zalezy jak uzywanego i do czego. przejzyj testy i opinie a nastepnie zapytaj sam siebie co ci sie podoba - takie dzialanie jest chyba najlogiczniejsze
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L
To jednak różne aparaty. Przykładowo rozmiar: jeśli nie odpowiada ci malutki rozmiar 400D, to tylko 20D. Ja np. nie byłbym w stanie użytkować serii 350/400/450, bo dla mnie te korpusy są za małe. 300D wymieniłem na 30D, o 350-ce nawet przez chwilę nie myślałem. Do tego solidność wykonania - 20-ka o wiele więcej wytrzyma.
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)
Duża szansa, że trafisz na zajeżdżoną 20d.
400d ma też pewne zalety jak np. lepszy AF czy czyszczarkę matrycy.
Jak dla mnie zaletą zauważalna na samym początku w xxD jest wizjer. A co do rozmiarów, to po przesiadce z 300D, nie doznałem jakiegoś wielkiego szoku. Ale w porównaniu z 400D, która zdarzyło mi się trzymać to skok wielkości jest i to na lepsze![]()
Kupując nowe 400D wiesz, że nic wcześniej nie przeżył i nie ma iluś tam tys. klapnięć. 20D są już często dość mocno wyeksploatowane, dlatego trzeba trafić na dobry model. Są plusy i minusy, największą (chyba) wadą jest wielkość 400D i plastikowa, ale dość porządna obudowa, ale nadrabia to nieco szybszym AF.
Tutaj jak coś to myślałbym o 400D - uzywane 30D oczywiście na korzyść tego drugiego, choc wcale nie bardzo dużej różnicy w cenie.
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
Ja stałem przed tym wyborem i wziąłem 20di Nie żałuję. Wcale. Wg. Mnie jest lepsza we wszystkim ale to moje subiektywne zdanie. Choć w sumie nie miałem już kasy bo wziąłbym 30d...
No i się z tym nie mogę zgodzić. Moja 20d wygląda lepiej niż nie jedna 30d. Po za tym przebieg mojej sprawdzonej na Żytniej 6,500 czy jakoś tak wiec malutko.Też odradzam 20D, bo musi być mocno wyeksploatowane, innych już dziś nie znajdziesz.