Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 66

Wątek: CANON 28-105 3.5-4.5 a Tamron 28-75

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łódź

Smile CANON 28-105 3.5-4.5 a Tamron 28-75

Witam.

Zdecydowałem się napisać tego posta, bo tak na prawdę nie znalazłem jakichś konkretów na temat porównania tych obiektywów.

Od jakiegoś czasu planuję zakup jakiegoś spacerowego obiektywu do mojej 350. W tej chwili mam kita, 50 1.8 i parę stałek na m42.
    O ile kit przy szerokim jest jeszcze ok, to dalej jest ciemno i mydlano. Najpierw wybór padł na Tamrona, ale po przeczytaniu wielu opinii zacząłem się mocno zastanawiać, czy warto wydawać 1200-1300 PLN na ten obiektyw i jego losowy AF. W końcu przy tylu trafionych sztukach to loteria a jaki jest sens wywalać kasę na stałe światełko, skoro żeby było ostro i tak będę musiał go mocno przymknąć więc pożytek z 2.8 niewielki.
    Nie piszę tutaj o całkowitym zastąpieniu kita (czyli np. 17-50 nie wchodzą w grę) bo tak jak napisałem, do szerokiego w kicie nie mam zastrzeżeń.
    Chodzi mi po prostu o coś z lepszą ostrością i światłem od kita a do tego zwiększającego zakres na górze bo to 55 to było trochę za mało.

Nie wywalajcie mnie od razu do googli bo już tam byłem i akurat w poruszonym kontekście jest tam niewiele, a na pewno wiele osób rozważa te dwa obiektywy.
    Canon 350D + kit + EF 50/1.8 II + Tamron 28-75/2,8 + UV Marumi WPC + Kilka M42 & 2xDandelion +BG-E3 + Velbon DF-50 + Kilka CF + Digimate III Plus + Dobre chęci

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darks Zobacz posta
    Zdecydowałem się napisać tego posta, bo tak na prawdę nie znalazłem jakichś konkretów na temat porównania tych obiektywów.
    Oj, chyba kiepsko szukałeś...
    Akurat na temat Tamrona 28-75 jest na forum tyle, że spędzisz kilka dni na czytaniu...
    Najpierw wybór padł na Tamrona, ale po przeczytaniu wielu opinii zacząłem się mocno zastanawiać, czy warto wydawać 1200-1300 PLN na ten obiektyw i jego losowy AF. W końcu przy tylu trafionych sztukach to loteria a jaki jest sens wywalać kasę na stałe światełko, skoro żeby było ostro i tak będę musiał go mocno przymknąć więc pożytek z 2.8 niewielki.
    Poczytaj więc też opinie tych, którzy są zadowoleni z tego szkła
    Nie wywalajcie mnie od razu do googli bo już tam byłem i akurat w poruszonym kontekście jest tam niewiele
    To sprawdź w "szukajce" forumowej. Mnie po wpisaniu prostego pytania "28-75" wyskoczyło 11 stron z postami (-> Tutaj)

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Ja mam wysłużony egzemplaż Canona 28-105 i nie moge powiedzieć o nim złego słowa, choć wypada gorzej od Tamrona pod względem ostrości. W Canonie przy 105mm użycie maksymalnego otworu to samobójstwo, ale wstarczy troszke przymnknąć i jest dobrze, nie wiem jak to wygląda w Tamronie. Nie ma co liczyć na cudy to są mimo wszystko amatorskie obiektywy. Używając Tamrona denerwował mnie AF, głośny i niezbyt szybki, pod tym względem Canon bije go na głowe. Do tego Tamron ma wielka przednią soczewkę, co ma swoje wady i zalety, aczkolwiek kupno dobrego polara o takiej średnicy to spory wydatek. Podsumowując, nie zamieniłbym Canona na Tamrona, ale to tylko moje zdanie.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Oj, chyba kiepsko szukałeś...
    Akurat na temat Tamrona 28-75 jest na forum tyle, że spędzisz kilka dni na czytaniu...
    To wiem bo sporo o nim czytałem nie tylko na tym forum, ale nie chodziło mi o opinie o samym tamronie, bo te są bardzo skrajne (do początkowych zachwytów do chęci wywalenia go na śmietnik), tylko o tego tamrona w kontekście canona 28-105.

Po prostu, czy opłaca się wywalać parę setek więcej i czy różnica w budowie, optyce, AF i jakości produkowanych fotek jest faktycznie odczuwalna ?
    Wiele osób miało albo ma tego canona i miało też styczność z Tamronem.
    Właśnie do tych osób kieruję tego posta, bo nie chciałbym niepotrzebnie wdepnąć w jakiś badziew i jeśli nie ma między tymi obiektywami wielkiej przepaści to wolę nadwyżkę kasy przeznaczyć na inne cele.
    Canon 350D + kit + EF 50/1.8 II + Tamron 28-75/2,8 + UV Marumi WPC + Kilka M42 & 2xDandelion +BG-E3 + Velbon DF-50 + Kilka CF + Digimate III Plus + Dobre chęci

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Szybkie porównanie obu szkieł:

Plusy Tamrona:
    - ostrość
    - światło

Minusy Tamrona
    - niepewny AF
    - brak serwisu pogwarancyjnego w Polsce
    - mniejszy zakres ogniskowych

Plusy Canona
    - szybki i precyzyjny AF
    - filtry ø58
    - solidne budowa

Minusy Canona
    - światło

Ja używam 28-105/3.5-4.5 i jestem z zadowolony bo to solidne amatorskie szkło. Niemniej w niektórych sytuacjach obiektyw ten okazuje się za ciemny. Ostrość generowanych obrazów, w całym zakresie ogniskowych jest niezła, nawet na pełnej dziurze, ale nie powalająca. Jako uzupełnienie KIT-a sprawdzał mi się fajnie, jako "samodzielny" zoom do cyfry z cropem zdecydowanie się nie nadaje, z uwagi na całkowity brak szerokiego kąta.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Nie miałem nigdy tego Tamrona, ale przez ładnych parę lat (wcześniej na analogu, teraz na cyfrze) przyjaźnię się z tym Canonem. Złego słowa na niego nie powiem, oprócz tego, że za jasny to on nie jest.
    Brakuje czasami większej dziury, ale za to z szybkością i celnością AF nie mam praktycznie żadnych problemów.
    Biorąc pod uwagę, że używany egzemplarz można kupić za połowę ceny Tamrona, to warto się zastanowić.

W ubiegłym miesiącu upolowałem na e-bay'u, możnaby powiedzieć "z tej samej serii" (taka sama budowa, funkcjonalność i podobny wygląd), EF 24-85/3.5-4.5 USM i chyba zastąpię nim starego przyjaciela.
    Poza większą dla cropa uniwersalnością (kita nie posiadam, a do szerokiego to mam T.12-24) produkuje na moje (mało wyrafinowane) oko ładniejsze fotki - ładniej nasycone kolorki, kontrast i chyba też ostrość.
    Cena zbliżona do 28-105, tylko dupne filtry trzeba do niego zakupić - 67 mm.
    Propozycja również godna rozważenia.

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Na 300d jakościowo było tak samo.
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Domyślnie

Zgadzam sie z podsumowaniami wyzej:
    Tamron - ostrzejszy, jaśniejszy ale dużo wolniejszy. Jak potrzebujesz robic zdjęcia w ruchu to nie jest obiektyw dla ciebie. Ale do portretu, makro a nawet krajobrazu bedzie gitez
    Canon - szybszy, troche trwalsza obudowa, dłuższa ogniskowa, ale ciemny i mydło na otwartej dziurze. Nie uzyskasz takiego rozmycia tła jak w Tamronie.
    Pozdro
    Canon 5D, 17-40 4L, 70-200 2,8L, 85 1,8

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Kiedyś prasa była pełna zachwytów dla wspomnianego przez Ciebie tamrona. Byłem sceptyczny wobec tych achów i ochów, jak pokazał czas - słusznie. Canon 28-105 to całkowicie inna klasa cenowa, alo to właśnie jego bym Ci polecał. Może jest ciut mniej ostry przy współpracy z dslr-ami niż z analogami, ale to bardzo przyzwoite szkiełko. Nie wiem jaki masz staż w zakresie fotografii, ale powiem Ci, że ten obiektyw powstawał w czasach projektowania najlepszych konstrukcji obiektywów AF (to samo dotyczy nikona). Sam mam 70-210/3.5-4.5 z tamtych lat i uważam, że to super maszynka (jak na tę klasę cenową). Nie myślałeś może o tokinie ATX-Pro 28-70/2.8 ?
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dzięki wszystkim za Wasze opinie.
    Chyba faktycznie odpuszczę sobie tego Tamrona bo jakoś przeraża mnie jego niepewny AF, a co mi po tym, że będzie ostro, jak ostrość trafi nie tam gdzie powinna trafić.

Nie myślałeś może o tokinie ATX-Pro 28-70/2.8 ?
    Do tej pory nie brałem tego obiektywu pod uwagę i nic o nim nie wiem.
    Widzę, że masz ten obiektyw, więc chętnie się o nim dowiem czegoś więcej.
    Ostatnio edytowane przez Darks ; 24-01-2007 o 21:09

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów