Witam.
Zdecydowałem się napisać tego posta, bo tak na prawdę nie znalazłem jakichś konkretów na temat porównania tych obiektywów.
Od jakiegoś czasu planuję zakup jakiegoś spacerowego obiektywu do mojej 350. W tej chwili mam kita, 50 1.8 i parę stałek na m42.
O ile kit przy szerokim jest jeszcze ok, to dalej jest ciemno i mydlano. Najpierw wybór padł na Tamrona, ale po przeczytaniu wielu opinii zacząłem się mocno zastanawiać, czy warto wydawać 1200-1300 PLN na ten obiektyw i jego losowy AF. W końcu przy tylu trafionych sztukach to loteria a jaki jest sens wywalać kasę na stałe światełko, skoro żeby było ostro i tak będę musiał go mocno przymknąć więc pożytek z 2.8 niewielki.
Nie piszę tutaj o całkowitym zastąpieniu kita (czyli np. 17-50 nie wchodzą w grę) bo tak jak napisałem, do szerokiego w kicie nie mam zastrzeżeń.
Chodzi mi po prostu o coś z lepszą ostrością i światłem od kita a do tego zwiększającego zakres na górze bo to 55 to było trochę za mało.
Nie wywalajcie mnie od razu do googli bo już tam byłem i akurat w poruszonym kontekście jest tam niewiele, a na pewno wiele osób rozważa te dwa obiektywy.