Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: Tamron 19-35 3.5-4.5 - zna ktoś ?

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Kupię i przetestuję.

No i jak wyszło testowanie?

Bywalec
    Miasto
    Wrocław, Radosmko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Kupię i przetestuję.
    Dołączam sie do pytania jak wyszlo testowanie...
    eos 10D, zenit TTL
    kilka obiektywów, statyw, wężyk home made...

Uzależniony

Domyślnie

ehm znalazlem watek ... Cichy jak to cudo wyszlo z porownaniu z KITem

rzirzi
    Guest

Domyślnie

Dołączam się do pytania - jak wypadły testy?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No więc zrobiłem parę fotek 5D. No jak za szkło, które kosztuje kilkaset zł, muszę przyznać, że można tym robić zdjęcia

19mm f 8.0

http://www.negatyw.org/test/5d/t1935.jpg

Na 350d przetestuję jutro. Jeśli chodzi o dostępność to własnie się dowiedziałem, ze może już ich nie być.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zrobiłem parę fotek 350d. Okazuje się, że tutaj sobie radzi jeszcze ciekawiej jak na 5d. Zdjęcia na 19 i 35 mm przy pełnej dziurze wyszły nadspodziewanie ostro (ostrość na biało niebieskim pudełku) :

http://www.icpnet.pl/~jakub_c/tam1935/

Jaka jest przewaga takiego tamrona? Ano, jest odrobinę jaśniejszy na długim końcu, ma osłonę przeciwsłoneczną i wygląda dużo lepiej niż taki kitowiec...

W przyszłym tyg przetestuję analogiczną Tokinę.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 02-06-2006 o 23:02

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Witam,
    Cichy, zapomniałeś o najważniejszej przewadze - on nadaje się do każdego FF Canona

Ps. dzięki za dobry egzemplarz Tamrona - slajdy miód malina.
    EOSy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartosz
    Witam,
    Cichy, zapomniałeś o najważniejszej przewadze - on nadaje się do każdego FF Canona
    .
    Poniekąd ująłem już to w poście wyżej, że ładnie chodzi nawet na 5d

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie Tamron 19-35 f/3.5-4.5 AF opinie.

Znalazłem archiwalny wątek: http://canon-board.info/archive/index.php/t-6771.html, ale może ktoś dorzuci jakieś nowe opinie o tym szkle? Może jakieś sample? Nie jest drogi i kusi zakresem ogniskowych... http://www.fotoaparaciki.pl/index.ph...t&prod_id=1113
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Sam na niego czekam (płynie właśnie ze stanów ), więc dorzucę czego się dowiedziałem w czasie parotygodniowego 'researchu':

1. Ma sens tylko pod FF. I to właściwie tylko analogowy FF. Bo kiedy masz już cyfrę pod pełną klatką.. Szkoda sobie psuć przyjemność robienia zdjęć obiektywem słabszym od kitowego

2. Optycznie 3+. Ciemny, nieostry w rogach i do tego brzydko aberruje. No ale też biorę go jako pierwsze prawdziwe szkło do panoramy. Zamiar - pejzaże przy naturalnym świetle, więc często będę go przymykał. Powinien dać radę.

3. Jeśli dobrze pamiętam, gdzieś na naszym forum było porównanie do innych szkieł w tym samym zakresie. Najlepsza ponoć jest Tokina, potem Tamron i Sigma (wszystko 19-35). Wszystkie powyższe zdecydowanie przebija nowszy tami - 17-35, ale to szkło 2-3 x droższe.

Moja osobista rada - nie pakuj się w kupno nówki za PLN. Tylko używka (jeśli ci nie będzie odpowiadał sprzedasz po tygodniu z 10-20 złotową stratą), albo nówka ze stanów. Jeśli zależy ci na nówce, rozważ taką alternatywę: http://cgi.ebay.com/Quantaray-251660...d=p3286.c0.m14. Quantaray to hamerykański pośrednik dla którego szkła robią (robili?) właściwie wszyscy producenci. Puszcza je potem na rynek pod własna flagą. Zawsze byłem przekonany, że to tylko zaoceaniczna marka Sigmy, ale na którymś z for(ów) w US doczytałem, że w przypadku 19-35 to kropka w kropkę Tokina. Łącznie z czcionką użytą do cyferek na korpusie, i kształtem żebrowań na gumie pierścieni. Nowy obiektyw będzie cię kosztował (razem z wysyłką) nie więcej niż 400pln.

edit:

Sorki za zamieszanie z tym linkiem... :-|
    Kiedy sam szukałem szkła (miesiąc temu!), za $130-150 można było dostać nowego Quantaraya. TERAZ WIDZĘ NA eBayu WYŁĄCZNIE UŻYWKI Niestety ten link to też używana sztuka.
    Ostatnio edytowane przez XLesio ; 07-09-2009 o 22:03
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów