Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Eos 10d na 30d

tomek_w1
    Guest

Domyślnie Eos 10d na 30d

Witam mam pytanie do bardziej doświadczonych uzytkowników , posiadam eosa 10d , czy warto go wymieniac na 30d , czy roznica jest warta zmiany body czy moze lepiej jeszcze poczekac i kupic 5d? Wiem , ze 30d jest szybszy , ma wiecej milionow itp , ale mi chodzi konkretnie o obraz czy zmiana wplynie zauwazalnie na jakosc zdjec ? Posiadam niezle obiektywy i z ich strony wiem ze jest wszystko ok ...

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

to zalezy ile bedziesz potrzebowal czasu aby uzbierac odpowiednia ilosc $$$ na 5d
    jezeli to kwestia do pol roku to spokojnie poczekaj na 5d - roznica bedzie ogromna miedzy FF a 10d
    mialem lub mam kontakt z tymi dwoma puchami (chodzi mi o 10d i 30d) i wiadomo ze roznica jest miedzy nimi w jakosc zdjec (rozpietosc tonalna , szumy, kolorki) no i oczywiscie szybkosc aparatu -tu roznica jest ogromna
    ale prawda jest taka ze 30d vs 5d to tez jest nokaut z wyjatkiem szybkosci
    jezeli ktos ma naprawde porzadne obiektywy i odp ilosc pieniedzy to dla mnie wybor jest prosty- 5d
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek_w1 Zobacz posta
    Witam mam pytanie do bardziej doświadczonych uzytkowników , posiadam eosa 10d , czy warto go wymieniac na 30d , czy moze lepiej jeszcze poczekac i kupic 5d? Wiem , ze 30d jest szybszy , ma wiecej milionow itp , ale mi chodzi konkretnie o obraz czy zmiana wplynie zauwazalnie na jakosc zdjec ?
    6Mpix vs. 8Mpix IMHO niewiele zmieni w jakości zdjęc.
    Za zmianą 10D na 30D przemawia natomiast szybkość i długość serii zdjęć. Jeśli nie zależy Ci na tych dwóch parametrach to nie warto.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Coś już napisał
    Miasto
    Gorzów Wielkopolski

Domyślnie

Nie miałem styczności z 10D, ale widziałem sample i przeszedłem drogę 300D-->350D-->30D

I tak jak pomiędzy 350D (czyli właściwie 20D tylko okrojonym) a 30D nie ma większej różnicy w jakości zdjęć, to przejście 300D-->350D był ogromnym skokiem, szczególnie jeśli chodzi o wyższe czułości. W 300D zaczynało szumieć już ISO 400, 350D za to bez żalu używałem na ISO 800

Ty lepiej powiedz jednak do czego wykorzystujesz aparat - bo może Tobie wcale nie są bardzo potrzebne zalety 30D i możesz spokojnie się do 5D wstrzymać, jeśli to kwestia paru miesięcy tylko. Bo jeśli już masz szkła...

Dlatego ja nie zmieniałem 350D na 5D - brak szkieł
    - Fajne zdjęcia robisz. Jaki masz aparat?
    - Używam Nikona.
    - Płoń heretyku!

tomek_w1
    Guest

Domyślnie ...

Dzieki za szybkie odpowiedzi , fotografuje przyrode , zwlaszcza wedkarstwo , wiec na szybkosci mi az tak nie zalezy , choc zgrywanie z bufora na karte trwa wieki , ostatnio juz tak kląłem na moj aparat , ze stwierdzilem ze szybciej film bym wywolal niz on zgra zdjecia ,chodzi o Rawy ... ale jesli Twierdzicie , ze nie bedzie kolosalnej roznicy miedzy jakoscia obrazu to wstrzymam sie jeszcze z zakupem do 5d ... tym bardziej ze moja dziesiatka ma dopiero 40 000 klatek, jest tylko czasem z nia problem bo czesto fotografuje w deszczu i sniegu w blocie i troszke kiepsko znosi te warunki , niestety na 1 mnie nie stac i nie widze takiej potrzeby ... jeszcze raz dzieki za informacje

Początki nałogu
    Miasto
    tu i tam...

Domyślnie

ja niedawno zmieniłem 300D na 30D. I muzę przyznać ze największa różnica jest w szybkości działania aparatu. Po prostu on działa szybciej niż ja myśle, przeglądanie zdjęć i zgrywanie do kompa to był na początku dla mnie SZOK. (oczywiscie porównując to do działania 300D). 10D jest chyba podobnie "szybki" jak 300D.
    Ostatnio edytowane przez sergi ; 26-06-2007 o 12:28
    5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
    :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
    :: Motywy wordpress

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sergi Zobacz posta
    10D jest chyba podobnie "szybki" jak 300D. Zgranie Rawa trwa chyba 2 sek...
    Tak, praktycznie to samo.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To kup póki co ochraniacz na aparat - taki wodoszczelny
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek_w1 Zobacz posta
    Witam mam pytanie do bardziej doświadczonych uzytkowników , posiadam eosa 10d , czy warto go wymieniac na 30d , czy roznica jest warta zmiany body czy moze lepiej jeszcze poczekac i kupic 5d? Wiem , ze 30d jest szybszy , ma wiecej milionow itp , ale mi chodzi konkretnie o obraz czy zmiana wplynie zauwazalnie na jakosc zdjec ? Posiadam niezle obiektywy i z ich strony wiem ze jest wszystko ok ...
    A może trochę więcej o szkłach? Co do większej jakości zdjęć, to wymiana body nie będzie aż tak bardzo zauważalna, jak być może wymiana obiektywów. Fakt, że 10 do asów szybkości nie należy, ale czy warto sporo dopłacić dla 5 kl/s i szybkiego AF? No bo ergonomia obsługi jest prawie taka sama. To zależy, jak często tych cech Ci brakuje. Ja bym postawił jednak na nowe szkiełka.
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

tomek_w1
    Guest

Domyślnie

Co do szkiel , posiadam 70-200 2.8L, 24-70 2.8L , 50 1.4 , oraz tokine 12-24 i tego szkla bedzie mi szkoda po przejsciu na 5d , czy jest jakas alternatywa? Moze zadaje glupie pytania ale zdjecia robie od dawna , jednak na sprzecie nie znam sie specjalnie dobrze ... Mam obsesje czystosci i ostrosci obrazu , i szukam kombinacji optymalnej ...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów