Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 114

Wątek: 50D - mikroregulacja działa nieliniowo??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Dobrze to zrobili tylko 85 1.8 z 7D, bo tam nie muszę nic kalibrować. Reszta szkieł wymaga większej lub mniejszej korekty, ale czy jest dobrze to będę dopiero przekonany pójdę fotografować coś "realnego". Z tą tablicą wychodzi mi, że muszę przy 70-200 dać +15 w kalibracji w body, więc dosyć spory rozjazd. Po takiej kalibracji trafia dobrze w przedziale 1,5 do 8 metrów bo na tyle jestem w stanie sprawdzić w domu, a czy na większych odległościach jest ok to już w weekend zobaczę w plenerze.

Z tego co zauważyłem do tej pory to przynajmniej to ma jakieś ręce i nogi. Można skalibrować bardziej dokładnie, bo wcześniej lekka zmiana to body to były już spore różnice. Teraz są mniejsze i (chyba) da się to bardziej dokładnie ogarnąć.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Bywalec

Domyślnie

Moj sprzet byl juz 3 razy, za 3 razem Pan stwierdzil, ze wszystko wedlug nich gra i nic nie trzeba juz kalibrowac, gdy poprosilem o zdjecie testowe otrzymalem zdjecie sciany na ktorym nie widac co jest ostre a co nie, jak rozklada sie glebia ostrosci i czy jest tam gdzie powinna. Serwis twierdzi, ze wszystko gra, zrobilem po otrzymaniu sprzetu zdjecia przy ustawieniach mikroregulacji( takie ustawienie jakie wrocily z serwisu) wychodzi mi front fokus, zastanawiam sie czy oni w ogole sprawdzali sprzet tymi swoimi urzadzenia czy ot technik wzial zrobil foto, stwierdzil, ze wedlug niego zdjecie sciany jest ok i odeslali,bo wczesniej kalibrowali to musi wszystko byc napewno idealnie ). Tylko za poprzednim razem najpierw skalibrowali szklo do body bo sie rozjedzalo 200mm, potem skalibrowali samo body i stwierdzili, ze jednak z body bylo cos nie tak, a za 3 razem stwierdzili, ze wszystko jest idealnie, tylko teraz 200 mm trafia gdzie trzeba a 70mm przed obiektem. Do tego rozjechaly mi sie inne szkla, jak wczesniej trafialy przy danych ustawieniach mikroregulacji tak teraz kicha.
    50D/400 D /T 17-50 2.8 / C 50 1.8 / C 85 1.8 / 580Ex II i reszta gratow

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ciekawe, że z modelami bez mikroregulacji nie ma takich jazd. Miałem jedno body z tym wynalazkiem (50D) i tylko przy współpracy z nim szkła bywały kapryśne. Te same szkła na 10D, 5D i 1DII pracują jak należy.

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Ciekawe, że z modelami bez mikroregulacji nie ma takich jazd. Miałem jedno body z tym wynalazkiem (50D) i tylko przy współpracy z nim szkła bywały kapryśne. Te same szkła na 10D, 5D i 1DII pracują jak należy.
    Tą przypadłość mają wszystkie body. Jedne mniej inne więcej, są też tacy co godzą się z tym i robią zdjęcia. Porównanie zdjęć można wykonać po pomniejszeniu jakiegoś konkretnego formatu o dłuższym boku np: 2048 i wtedy wnioski mogą być zaskakujące.

Sam mam 50D i nie zauważam takich przypadłości z pływaniem ostrości, zresztą obiektywy ostrzą prawie idealnie oprócz staruszka 70-210 któremu koryguje max do 10 i tak już pozostaje.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Wczoraj miałem okazję w końcu normalnie pobawić się w testowanie obiektywu po kalibracji na rzeczywistych celach. Wygląda na to, że problem z łapaniem ostrości na różnych odległościach się poprawił. Głównie skupiłem się na testach 70-200 + 7D. W moim przypadku została skalibrowana puszka i teoretycznie do niej obiektywy. Piszę teoretycznie bo i tak nie jest dobrze do końca. Będę pisał czysto subiektywnie i opiszę moje odczucia w tej kwestii.

Kalibracja puszki

Puszcza rzeczywiście musiała zostać skalibrowana ponieważ wcześniej zmiany kalibracji w body powodowały ostre przesunięcia punktu ostrości. W tej chwili są to zmiany bardziej dokładne. Widać to dosyć dobrze na tablicy testowej. Jestem w stanie wyregulować AF praktycznie co do milimetra, wcześniej była to zupełna loteria.

Kalibracja obiektywów

Tutaj mam sporo zastrzeżeń bo praktycznie z 4 szkieł, które wysłałem tylko 85mm 1.8 ustawia ostrość poprawnie przy ustawieniach 0 w body. Pozostałe szkła wymagały dokalibrowania i wykazywały większy lub mniejszy front focus. Jest to powiedzmy do przełknięcia gdy posiadamy aparat z microkalibracją. Nie rozumiem jednak w jaki sposób serwis to robi, że mimo wszystko są rozjazdy.

Problemem pozostaje jednak 70-200mm 2.8. Jak się okazuje na ogniskowych od 135-200mm pomaga kalibracja +15 czyli korekcja front focusa. Ogniskowe poniżej wpadają w tym wypadku w spory back focus (czy mniejsza ogniskowa tym wada się powiększa). No i tutaj również nie rozumiem jak serwis to kalibrował, bo to całkiem spory rozjazd. Prawdopodobnie w tej konfiguracji ponownie wyślę na Żytnią ze zdjęciami jak to u mnie wygląda.

Wnioski ogólne

Opierając się na tym co udało mi się wywnioskować z własnego doświadczenia mam kilka spostrzeżeń. Zaznaczam, że jest to moje zdaniem, poparte w większym lub mniejszym stopniu tym co wyczytałem w sieci lub mogłem doświadczyć na własnej skórze..

- Łapanie ostrości w zależności od odległości

Wydaje mi się, że taka sytuacja następuje wtedy, gdy mamy zarówno rozjechane body i obiektyw (wada wtedy jest widoczna najbardziej). Wynika to z tego, że wada obiektywu i wada body sumuje się, co daje nam spore rozjazdy.

Jak to mniej więcej wygląda, prezentuje poniższa tabelka:

Więcej na ten temat tutaj:
    http://www.accord-foto.pl/index.php?artykul=110
    http://www.accord-foto.pl/index.php?artykul=280
    http://www.accord-foto.pl/index.php?artykul=357

- Na czym najlepiej sprawdzić działanie AF?

Najlepiej w terenie, bliskie i dalekie cele na różnych ogniskowych. Jeżeli mamy LiveView to można sobie porównać wyniki - jeżeli wypada podobnie to raczej nie mamy się czym przejmować. Dodatkowo mając mikrokalibrację w body możemy sobie mniej więcej dokalibrować tak żeby było podobnie jak przy LiveView. Oczywiście wszystko na maksymalnie otwartej przysłonie, czyli dla 70-200 2.8 robimy testy na 2.8, przy 85mm f1.8 na 1.8.

Testy w plenerze moim zdaniem najlepiej robić fotografując ludzi na jakiejś polanie gdzie jest trawa. Ktoś może zapytać po co nam trawa? To akurat sprawdzony sposób podczas fotografowania piłki nożnej. Większość ludzi robiących zdjęcia na tym sporcie właśnie po rozkładzie głębi ostrości na trawie widzi czy zdjęcie jest trafione czy nie. Robiąc szerszy kadr mamy wtedy dodatkową zmienną. Po pierwsze oglądamy to co sfotografowaliśmy, a dodatkowo widzimy czy głębia prawidłowo rozkłada się właśnie na takiej trawie. Czasem po samym obiekcie trudno nam to stwierdzić czy zdjęcie jest ostre czy nie bo obiektyw np. mydli z dużych odległości. Powtarzamy czynność dla różnych odległości.

Kolejny etapem może być tablica testowa. Trochę przeszukałem zasoby internetu i jest tego w sieci sporo. Znalazłem ponad 15 takich tablic (lepszych lub gorszych), jak ktoś jest zainteresowany to mogę podesłać na e-mail. Część z nich wymaga jedynie wydruki, a inne to projekty na zasadzie "zrób to sam".

Ponieważ interesuje nas dokładniejsze sprawdzenie AF to potrzebujemy czegoś lepszego niż tylko karteczka i aparat ustawiony pod kątem 45 stopni. Dlaczego? Ponieważ powinniśmy sprawdzić działanie AF z różnych odległości, a taka gów..ana karteczka nie za bardzo nam daje taką możliwość. Znalazłem ciekawy projekt, który można wykonać samemu posiadając drukarkę, papier techniczny i trochę umiejętności. Co go odróżnia od innych? Posiada duży i mały punkt na którym możemy łapać ostrość. Daje nam to możliwość przetestowania sprzętu z różnych, także sporych odległości. Oczywiście może znajdą się osoby, które uznają, że nie jest dobry, jednak z mojego doświadczenia wynika, że to co ustawiłem sobie w plenerze przekłada się potem na ten test.

Link tutaj: http://www.skibek.pl/zts/2010/11/len...cja-obiektywu/ (trzeba się zarejestrować, aby ściągnąć projekt do wydruku)

Można też zakupić sobie bardziej trwałe narzędzie, które zwie się SpyderLensCal. Dostępne na Allegro, chociaż moim zdaniem szkoda wydawać ponad 200 zł na coś takiego, bo z powodzeniem można wykonać samemu.

Co i jak w tej kwestii macie opisane w linku, samo testowanie musi odbywać się ze statywu w miarę dobrze oświetlonym miejscu. Testy dla tych samych parametrów należy powtarzać kilkakrotnie, aby wykluczyć pomyłki AF.

- Co zrobić jeśli po testach mamy rozjechany sprzęt?

Oczywiście jeżeli mamy w body mikrokalibrację to staramy się z niej skorzystać. Jednym udaje się tym sposobem doprowadzić sprzęt do ładu, innym nie. Jeżeli mamy rozjechany obiektyw i body to jest na to mała szansa. Jeżeli jest to problem tylko konkretnego obiektywu, a body działa prawidłowo to jest duża szansa na powodzenie tej operacji.

Dla tych co nie maja mikrokalibracji pozostaje wysyłka do serwisu.

Jeżeli jest to problem tylko jednej konfiguracji (dane body + dany obiektyw) to ślemy do kalibracji body z danym obiektywem i prosimy o kalibrację obiektywu

Jeżeli problem jest z każdym obiektywem i w każdej konfiguracji mamy widoczny frontfocus lub backfocus to wysyłamy do kalibracji cały sprzęt z zaznaczeniem, że prosimy o kalibrację body i obiektywów.

Cena za kalibrację jednego "urządzenia" to 130 zł na tą chwilę. Przykładowo mając 1 body i 2 obiektywy i chcąc skalibrować wszystko, zapłacimy 390 zł. To co mamy na gwarancji jest kalibrowane bezpłatnie.

Jak ktoś ma inne spostrzeżenia lub dysponuje tajemną wiedzą w tej dziedzinie to fajnie jak się dopisze. Może uda się zebrać wszystkie informacje w jednym miejscu (niekoniecznie opierając się na tym co napisałem). Temat jest ciągle wałkowany i trudno coś odnaleźć w jednym miejscu..

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Generalnie Zytnia dostraja do 50ciokrotnosci ogniskowej i z tego co sie dowiedzialem jesli dla tej odleglosci (przy swietle 5200k) obiektyw trafia w cel to przy innych odleglosciach ostrzenia rowniez powinien.. coz z doswiadczenia wiem, ze nie jest tak do konca ale opowiedziawszy o tym Panom na Zytniej dostalem odpowiedz, ze owszem moga dostroic obiektwy wedle zyczenia klienta ale po takim zabiegu, po jakims czasie klienci wracali z prosba o skaliborwanie pod "standard canona"... czyli co? Ze niby lepiej sie nie da skalobrowac szkiel niz na 50ciokrotnosc?
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

To z jakiej odległości oni sobie kalibrują to jedno, a to że ma po takiej kalibracji trafiać z każdej odległości to drugie. No bo jak można mówić o kalibracji obiektywu skoro muszę i tak dać +15 żeby trafiał. W moim wypadku to raczej pomogło skalibrowanie body, bo już się tak nie rozjeżdża jeżeli chodzi o odległość, a obiektywy i tak w mniejszym lub większym stopniu mają FF. A testowałem w słoneczny dzień, natomiast w sumie to samo wychodzi przy świetle z lampki, tzn. takie same nastawy się sprawdzają..

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    To z jakiej odległości oni sobie kalibrują to jedno, a to że ma po takiej kalibracji trafiać z każdej odległości to drugie. No bo jak można mówić o kalibracji obiektywu skoro muszę i tak dać +15 żeby trafiał. W moim wypadku to raczej pomogło skalibrowanie body, bo już się tak nie rozjeżdża jeżeli chodzi o odległość, a obiektywy i tak w mniejszym lub większym stopniu mają FF. A testowałem w słoneczny dzień, natomiast w sumie to samo wychodzi przy świetle z lampki, tzn. takie same nastawy się sprawdzają..
    Mialem taki sam problem z ff po kalibracji na Zytniej i poprosilem o ustawienie wedle moich obserwacji i... AF trafia jak trzeba
    Co do swiatla zarowego - niektore obiektywy nie maja problemow z tempetratura i ustawiaja ostrosc tam gdzie trzeba, inne juz nie..
    Ehhh.. szkoda gadac..
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Ja mam obawy, że jak im jeszcze raz wyślę to mi coś popsują w druga stronę. I tak w 70-200 najbardziej mi właśnie zależy na ogniskowych od 135-200 bo tych głównie używam przy sporcie na 7D, Co ciekawe to ten sam obiektyw z 5D już nie ma problemów na różnych ogniskowych, ale dalej spory FF, który muszę dokalibrować w puszce. Być może do 7D coś bardziej majstrowali i zmieniali kalibrację w zależności od ogniskowych.

I teraz mam dylemat - wysyłać czy nie Gwarancja jest na 6 miesięcy, więc mam czas żeby się zastanowić. Najlepiej to chyba właśnie dogadać się z nim, pojechać na Żytnią i w razie czego niech zmieniają, Ty masz ten komfort, a dla mnie to spora wyprawa

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Mój zestaw już leży w reklamacji u nich tydzień! Raz jak trzymali mi na kalibracji sprzęt ponad dwa tygodnie to wystawiłem im negatywnego feedbacka u Canona dzwonili z przeprosinami, że to się więcej nie powtórzy...

Natomiast przed tym wysłaniem próbowałem umówić się na osobistą wizytę, niestety średnio uprzejmy pan poinformował mnie, że w przypadku reklamacji naprawy sprzęt musi u nich poleżeć 48 godzin, więc wizyta na Coffee Time nie jest możliwa.

Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów