Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Skala głębi ostrości na obiektywach pełnoklatkowych podpiętych pod cropa

Dopiero zaczyna

Domyślnie Skala głębi ostrości na obiektywach pełnoklatkowych podpiętych pod cropa

Jak to z tym jest? Mam kilka szkieł M42 i tam jest taka skala, ale ona chyba dotyczy pełnej klatki, co nie? Niby crop jest 1,6x mniejszy, więc teoretycznie bokeh wydaje się na nim 1,6x względnie większy, niż na pełnej klatce. Czy to by oznaczało, że skalę GO na obiektywie też by trzeba o 1,6x zwęzić?

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Mylisz pojęcia.
    Skala głębi ostrości będzie dotyczyć cropa i pełnej klatki w tym samym stopniu.
    GO jest ściśle związana z ogniskową obiektywu, crop to po prostu wycinek i nie zmienia on ogniskowej - więc nie zmienia on GO danego obiektywu.
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Dopiero zaczyna

Domyślnie

We wzorze na hiperfokalną wykorzystuje się coś takiego jak krążek rozproszenia, który jest ściśle związany z sensorem. Pełna klatka ma inny i crop APS-C ma inny krążek rozproszenia. Z kolei hiperfokalnej używa się do obliczenia GO. Więc rozmiar sensora ma znaczenie podczas obliczania GO. Z drugiej strony, jeśli bezpośrednio GO jest zależne od ogniskowej, to przecież jest ona modyfikowana przez cropa. Oczywiście jest to względne powiększenie, jednak także nieostrości na mniejszej matrycy powinny wydawać się także większe.

Myślałem, że wiecie, jak taką skalę modyfikuje użycie mniejszego sensora. ??:

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

IMHO stosując ten sam obiektyw inna deczko będzie GO dla FF, inna dla cropa.
    Ale zmienia się również kąt widzenia, więc...

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ShedirAchird Zobacz posta
    Z drugiej strony, jeśli bezpośrednio GO jest zależne od ogniskowej, to przecież jest ona modyfikowana przez cropa.
    Ogniskowa nie jest modyfikowana przez cropa.

Crop stanowi wycinek kadru.

Jeśli masz obiektyw np 50mm zapięty do pełnej klatki i zrobisz zdjęcie na f4 to (zakładam teraz) GO będzie wynosić np 4 metry, teraz jeśli na kompie wytniesz z tego kadry odpowiednik cropa i porównasz ze zdjęciem zrobionym np 40D z tym samym szkłem na tych samych ustawieniach kadry i GO będą identyczne.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cholerny brak edycji postów, zapomniałem dopisać w poprzednim poście że oczywiście odległość do obiektu na który ostrzymy musi być identyczna, bo GO zależna jest także od odległości.
    Ostatnio edytowane przez punky ; 27-08-2010 o 11:36 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez punky Zobacz posta
    Jeśli masz obiektyw np 50mm zapięty do pełnej klatki i zrobisz zdjęcie na f4 to (zakładam teraz) GO będzie wynosić np 4 metry, teraz jeśli na kompie wytniesz z tego kadry odpowiednik cropa i porównasz ze zdjęciem zrobionym np 40D z tym samym szkłem na tych samych ustawieniach kadry i GO będą identyczne.
    Chyba nie do końca - FF i crop mają inny sensor, a więc inną średnicę krążka rozproszenia.
    Za optyczne.pl>Rozmiar krążka rozmycia zależy od wielkości zastosowanego detektora i w przypadku matrycy APS-C ma on średnicę 0.019 mm, w przypadku klatki filmu małoobrazkowego 0.026 mm, a w przypadku filmu 6x6 cm jest to 0.049 mm.

Średnica krążka rozproszenia ma wpływa na GO.
    Biegam, bo lubię

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez punky Zobacz posta
    Jeżeli obie fotografie (całość i wycinek/crop) powiększysz/wyświetlisz w tym samym rozmiarze, to obserwowalna na wycinku/cropie GO będzie mniejsza (hint - powiększysz krążki rozproszenia)
    zdRAWki
    PS a skale i kalkulatory GO z zasady biorą w łeb, gdy zapominanamy o kryterium wielkości odbitki/projekcji
    Fotograf platoniczny

Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

3 pstryki 40D plus 5D z wycinkiem z 5d.
    Wybaczcie różnice naświetlania i inny kadr (40D mam z gripem na statywie troszkę wyżej stał).
    5D + 50mm f2
    Wycinek z 5D
    40D + 50 f2

Różnice wg mnie pomijalne.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Kurde coś się skasztaniło
    Jeszcze raz
    5D z 50mm f2

Wycinek z 5D

40D z tym samym szkłem
    Ostatnio edytowane przez punky ; 27-08-2010 o 12:08 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar E.3
    Miasto
    Police/Szczecin

Domyślnie

na 5'tce jest płytsza GO? Dobrze widzę?

Jak to ma się*do teorii? Bo bym z chęcią powiększył swoją wiedzę
    Moje graty: EOS 350D, C50 f/1.8 (plastik fantastik) i KIT

Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez E.3 Zobacz posta
    na 5'tce jest płytsza GO? Dobrze widzę?

Jak to ma się*do teorii? Bo bym z chęcią powiększył swoją wiedzę
    na 5D jest taka sama GO popatrz na wycinek z 5D i 40D - jeśli jest różnica to pomijalna.

Jeśli na 40D chciałbys taki sam kadr jak ten pełny z 5D musiałbyś zapiać szkło o ogniskowej = 50 dzielone przez 1.6; o przysłonie f2 dzielone przez 1,6.
    Tak z grubsza.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów