Grip - czy warto?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • glasseye
    Bywalec
    • 2008
    • 154

używałem gripa z 400D i to była jedna z najlepszych decyzji, jakie podjąłem odnośnie tego body. 400D jest maciupeńka i grip kupiłem, bo dość miałem trzymania body trzema palcyma. nie wyobrażam sobie już trzymania tego aparatu bez gripa.
    Natomiast po przesiadce na 50D, który jest zdecydowanie większy i wygodniejszy, stwierdzam, że grip jest mi w nim zupełnie niepotrzebny
    moje zdjęcia
    fotografia koncertowa

Komentarz

• darogryf
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 15

Do C7 mam podpięty grip na stałe. Kilka dni temu miałem okazję pobawić się 5DII, przy pionowych ujęciach i C70-200 czegoś mi brakowało. Myślę, że w wielu wypadkach daje sporą wygodę. Można się bez niego obyć, kwestia przyzwyczajenia.
      "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien, co do tej pierwszej."
      Albert Einstein

Komentarz

• waldit2t
        Coś już napisał
        • 2008
        • 96

od momentu przypiecia do 30D nie zostal ani razu zdjety. tak jak poprzednicy:
        lepszy komfort pracy w szczegolnosci gdy ktos ma duze dlonie, no i przede wszystkim pionowe kadry sa duzo przyjemniejsze
        najwazniejsze to miec pasje....

Komentarz

• jarekA
          Początki nałogu
          • 2005
          • 326

Z 5D gripa mam przypiętego na stałe. Parę razy tylko zdarzyło sie, że go odpiąłem, żeby body ze szkiełkiem zmiescilo sie do sakwy rowerowej. Było w porządku (przypiety był 17-40), ale przy wiekszych szkłach trzyma się bez gripa mniej wygodnie.
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Z puszkami x00 grip to jedyne wyjscie z sytuacji przy moich łapkach ;-)
          Ostatnio edytowany przez jarekA; 3486. Powód: Automerged Doublepost
          chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Komentarz

• Handelson
            Uzależniony
            • 2009
            • 789

Używałem i używam gripa we wszystkich moich aparatach. Obecnie 5D2. Jeśli ktoś nie widzi potrzeby stosowania w większych puszkach to trudno, nie będę namawiał
            Przyjdzie czas (albo i nie) popracować z solidnym (ciężkim) szkłem przy sesji i pionowych kadrach. Kilka godzin pracy i te osoby zrozumieją (albo i nie) jakie są zalety gripa

Komentarz

• BARTONS
              • 2007
              • 2

ja mam 400d od 3-4 lat od początku w każdym razie. gripa kupiłem po kilku miesiącach i dokupiłem jedna baterie za 30 zł -jakiś zamiennik. powiem tak bez gripa nie ma za co złapać. a tak aparat poważniej wygląda, masz za co złapać. i co najważniejsze ładujesz baterie i lecisz jakież 16 gb w Rawie. wiec warto chyba

Komentarz

• Bolek02
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 3225

Jeśli na codzień się używa gripa z ciężkim body jak 50D czy 5D, to warto go zdjąć jedynie podczas wyprawy w góry, zeby nadmiernie nie obciążać zestawu. Wszędzie tam gdzie nie trzeba go daleko nosić jest wprost nieodzowny Kto używa ten wie.
                Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• flankerp
                  Uzależniony
                  • 2010
                  • 636

Ja dokupilem do mojej 500setki Nieoryginalnego gripa z wbudowanym LCD. Poza ergonomia mam dodatkowo mozliwosc bardzo duzego (99 godzin czasu otwarcia migawki, co sie przydaje w zdjeciach nocnych nieba (gwiezdne kregi
                  Jest to bardzo przydatne, gdyz czas podajemy poprostu w sekundach (albo munutach czy godzinach ) co bardziej ulatwia sprawe niz tradycyjne krecenie kulkiem

Polecam. Jakosc wysoka, styki zlote i takie tam
                  Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

• _igi
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2035

Zamieszczone przez Paviarotti
                    Tylko przy transporcie na większe odległości i używaniu statywu można sobie go darować, bo nie wnosi dużych korzyści
                    Przy długich ekspozycjach bardzo przydaje się drugi akumulatorek, przez co nawet da się jakoś zaakceptować mniejszą stabilność zestawu. No i mamy +5 cm wyższy statyw ))
                    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• Paviarotti
                      Bywalec
                      • 2009
                      • 135

Ojj tak, muszę się zgodzić. Ostatnio przy naświetlaniu meteorów miałem gripa. Co prawda zrobiłem ~150 zdjęć, więc nie przydał się zbytnio, ale zawsze w razie czego był. Jakby temperatura spadła to na pewno by się przydał bardziej.
                      5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L

Komentarz

• Lafar
                        Dopiero zaczyna
                        • 2010
                        • 25

Zdecydowanie tak. Od kiedy zamontowalem do mojej puszki nie zdejmuje. Zdecydowanie poprawia uchwyt i stabilizacje calego zestawu. Do tego mam zawsze dwa akumulatorki - wczesniej zdarzalo sie ze ucieklo mi idealne ujecie bo musialem zmienic akumulatorek. A i jeszcze jeden plus, kiedy padna na wyprawie akumulatorki, zawsze mozna wsadzic zwykle paluszki - dostepne praktycznie wszedzie :-D
                        www.taksiebujamy.pl

Komentarz

• mxw
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2315

Zamieszczone przez Lafar
                          A i jeszcze jeden plus, kiedy padna na wyprawie akumulatorki, zawsze mozna wsadzic zwykle paluszki - dostepne praktycznie wszedzie :-D
                          tia - tylko trzeba by nosić ze sobą cały czas koszyczek na te paluszki
                          a to-to kruche jest, w torbie przeszkadza, nawet nie pamiętam gdzie jest mój... chyba nie wyjąłem go nawet z folijki z pudełka, więc bez przesady z tymi paluszkami.

(dlaczego nie robią tego tak, jak kiedyś: w gripie bez żadnych koszyków i szufladek można było wsadzić akumulator w jedną stronę albo paluszki w drugą - przesuwając jedynie przegródkę )

natomiast co do gripa - zdecydowanie przydatny z wielu powodów.
                          nie do końca w ogóle rozumiem, jak można dyskutować na ten temat. dokładnie tak, jak dyskusja o osłonach przeciwsłonecznych
                          pozdro.,
                          m.

Komentarz

• _igi
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2035

Zamieszczone przez Paviarotti
                            Ojj tak, muszę się zgodzić. Ostatnio przy naświetlaniu meteorów miałem gripa. Co prawda zrobiłem ~150 zdjęć, więc nie przydał się zbytnio, ale zawsze w razie czego był. Jakby temperatura spadła to na pewno by się przydał bardziej.
                            Mi w 5D mark II jeden akumulatorek przy nocnych fotach pada po ~3 godzinkach.
                            5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• E.3
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 141

Z własnego doświadczenia wiem, że grip przy puszkach XXXXd i XXXd jest dla mnie konieczny, natomiast przy XXd i Xd nie szczególnie. Nawet gdy robiłem zdjęcia 5d+70-200/2.8+tc x2 nie było problemu z utrzymaniem całości przez przeszło 1.5 godziny, a nawet śmiem twierdzić że praca była całkiem wygodna.
                              Moje graty: EOS 350, 50 f/1.8 (plastik fantastik) i IT

Komentarz

• Handelson
                                Uzależniony
                                • 2009
                                • 789

Przy pionowych kadrach też?

Komentarz

Pracuję...