Strona 23 z 65 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 641

Wątek: Quantuum R+ Dual Power

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 3Head Zobacz posta
    Wyjasnij prosze przyczyne tego szalenstwa..

1. Czy czesto fotografujesz w okolicach slonca..? Doslownie..

2. Zadzialac - zadziala. Fotocela wylapie blysk i odpali lampe. Oczywiscie, na zdjeciu tego nie uchwycisz.

3. Profoto produkuje systemy oswietleniowe gdzie czas trwania flasha siega 1/8000 sekundy.. nie wiem, czy porownywanie osiagow Quantuuma jest na miejscu..

Bardzo Cie prosze, wyjasnij przyczyne stosowania takiej migawki ! Bo - z calym szacunkiem - malo kto przy zdrowych zmyslach ma powody przekraczac 1/250 sekundy..
    Widac, ze nie do konca wiesz o czym piszesz

1. Nie trzeba słońca nawet aby body pokazywało czas 1/2000s,wystarczy przyslona 1.2 i juz jest problem nawet w cieniu, nie mowiac o sloncu

2. na zdjeciu bedzie widac blysk

3. sek w tym, że aby lampa dzialala z krotkimi czasami to czas blysku jej ma byc wlasnie dlugi, ponad 1/250s, z dosc oczywistych powodow

Ja nie wyobrazam sobie fotografowania w plenerze z ograniczeniem czasu 1/250s, filtry szare rozwiazuja czesc problemow z czasami, ale dodaja nowych, lapanie blikow pod slonce, gorsza jakosc zdjec, czasami problemy z kolorami, gorszy kontrast i ciemnosc w wizjerze, czyli gorsza praca AF
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 3Head Zobacz posta
    Wyjasnij prosze przyczyne tego szalenstwa..

1. Czy czesto fotografujesz w okolicach slonca..? Doslownie..

2. Zadzialac - zadziala. Fotocela wylapie blysk i odpali lampe. Oczywiscie, na zdjeciu tego nie uchwycisz.

3. Profoto produkuje systemy oswietleniowe gdzie czas trwania flasha siega 1/8000 sekundy.. nie wiem, czy porownywanie osiagow Quantuuma jest na miejscu..

Bardzo Cie prosze, wyjasnij przyczyne stosowania takiej migawki ! Bo - z calym szacunkiem - malo kto przy zdrowych zmyslach ma powody przekraczac 1/250 sekundy..
    Stosowanie filtrów szarych na obiektywie wymaga wzrostu mocy lampy co nie jest mi na rękę przy lampie 300Ws.

1 Tak, często.

2 Właśnie ,że uchwycę polecam ten filmik:
    http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html

3 Profoto jest kilkukrotnie droższe, a ja fotografuję dla przyjemności.

Mój Canon 5DII przy wyzwalaniu chińskimi Phottixami synchronizuje się do 1/160, niestety ta wartość dla poprawnej ekspozycji tła wymaga przymknięcia przysłony do wartości np 8 (tak miałem ostatnio). F8 to już jednak spora GO i mi nie odpowiada.

Poza tym sebcio80 chyba dość logicznie już ci odpowedział.
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Domyślnie

Tutaj ja czegoś nie rozumię. Też się bawiłem krótkimi czasami w studio i to rozumie można rozmyć tło na niskich przysłonach, ale po co rozmycie tła w pleneże. Skoro już się ruszyliśmy z tym całym majdanem w plener to chyba po to aby było widać, że gdzieś jesteśmy poza studiem. Po co rozmywać do plamy jezioro, czy jakieś ruiny np. pofabryczne.
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szuler Zobacz posta
    Tutaj ja czegoś nie rozumię. Też się bawiłem krótkimi czasami w studio i to rozumie można rozmyć tło na niskich przysłonach, ale po co rozmycie tła w pleneże. Skoro już się ruszyliśmy z tym całym majdanem w plener to chyba po to aby było widać, że gdzieś jesteśmy poza studiem. Po co rozmywać do plamy jezioro, czy jakieś ruiny np. pofabryczne.
    to juz kwestia kadru i podejscia do zdjec, uwierz mi ze czasami i ruiny czy jezioro w tle rozmazane poza GO moga wygladac fascynujaco, znacznie lepiej niz ostre i wyrazne, no i nie ma piekniejszego widoku jak bokeh z lisci przez ktore przeciskaja sie promienie slonca,

chodzi po prostu o to aby miec kazda mozliwosc,

(ps. ja w zasadzie w plenerze nigdy nie przymykam obiektywow)
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szuler Zobacz posta
    Ja też nie rozumię jak można takie byki robić Panie pleneże.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jutro wieczorkiem będzie wszystko jasne, zrobię rzetelne pomiary, skończcie dywagacje ;P

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Quantuum R+ Dual Power (600ws) : HSS Test

Problem badawczy :
    Jak przedstawia się charakterystyka błysku lampy studyjnej Q podczas wyzwalania jej poprzez fotocelę (błyskiem HSS).

Użyty sprzęt :
    - Lampa Quantuum R+ Dual Power 600ws
    - Softbox Quantuum 120x80
    - Aparat Canon 50d
    - Obiektyw Canon 28 1.8
    - Lampa Canon 580 EX II

Idea doświadczenia :
    Wykonanie serii zdjęć o różnych parametrach czasu i przysłony, analiza obrazów, wyciągnięcie wniosków.

Przebieg doświadczenia :
    1) Przygotowanie zestawów badawczych :
    Quantuum na 1/1, wycelowany w oddaloną o 3-4m ścianę
    580tka w sufit, moc na 1/128, włączony HSS

2) Wykonanie zdjęcia z wyłączonym Quantuumem (by sprawdzić ile światła zastanego i błyskowego pochodzącego z 580tki wpływa na ekspozycję kadru) - Wartość bliska zeru, w pełni pomijalna.

3) Wykonanie zdjęcia o prawidłowej ekspozycji, z czasem (o kilka działek - by mieć pewność, że duża część błysku "zmieści się" w ekspozycji) dłuższym niż x-sync body (HSS na 580II wyłączony) - 1/50, f/13.

4) Wykonanie 2 zdjęć : pierwsze 1/1000, drugie 1/8000 i przysłony dobrane odpowiednio tak, by ekspozycja zdjęć była podobna do zdjęcia wykonanego w punkcie 3.

5) Wywołanie zdjęć w Lightroomie (wszystkie ustawienia takie same dla wszystkich zdjęć : zmieniony WB (5500K,0), Contrast (+35), Blacks (3), Sharpening (0), Color Noise (10), Camera Calibration : Camera Standard)

6) Wykonanie lokalnych pomiarów dla 3 obszarów badawczych na każdym ze zdjęć : dół, środek, góra kadru.

7) Przedstawienie pomiarów w formie screenów zaznaczeń obszarów badawczych i ich histogramów oraz podstawowych danych statystycznych

8) Stworzenie tabeli z wynikami

Napotkane problemy :
    -Trudność w dobraniu parametrów dla poszczególnych zdjęć, by ich histogramy były podobne
    -Brak statywu do aparatu, różniące się kadry
    -Brak jednolitej ściany na której można byłoby dokonać dokładnych pomiarów

Rozwiązanie problemów :
    Wybranie charakterystycznych punktów na zdjęciach, w których będą dokonywane pomiary badawcze.
    Zwiększene ekspozycji (krzywą jednopunktową) pierwszego zdjęcia (1/50 f/13) tak, by wartość obszaru pomiarowego "dół" była podobna do pozostałych dwóch zdjęć.

Obserwacje :
    Zdjęcie pierwsze (1/50 f/13) prezentuje równomierne oświetlenie całego kadru
    Zdjęcia kolejne (1/1000 f/5 i 1/8000 f/1.8) prezentują nierównomierne oświetlenie całego kadru z tendencją do zaciemniania górnej części kadru. Zaciemnienie pogłębia się wraz ze skracaniem czasu otwarcia migawki.

Wnioski : Wyzwolenie błysku lampy studyjnej błyskiem lampy systemowej w trybie HSS powoduje spadek jasności zdjęcia w jego górnej partii.

Następnym razem : gładka ściana, statyw na aparat, laptop (do dokładnego, punktowego pomiaru jasności), więcej czasu :D

Załączniki do testu :
    http://cerber.cs.put.poznan.pl/~inf9...antuum600/hss/

P.S. Z powodu zbyt ciemnego zdjęcia 1/50 f/13 i braku zdjęcia które by lepiej pasowało, musiałem wybrnąć z sytuacji. Dokonałem oddzielnego doświadczenia w celu zbadania jaką zależność mają jasności 2 zdjęć różniące się o 1EV. W tym celu zrobiłem 2 zdjęcia białej ściany z 580tką skierowaną na wprost, z zoomem lampy 105mm, jedno na 1/8 mocy, drugie na 1/16 mocy. Nałożyłem w PSie jedno na drugie z kryciem "Difference", na jednym z nich zastosowałem warstwę korekcyjną "Curves" z jednym punktem. Niedługo trwało regulowanie położenia punktu i uzyskałem czarny obraz. Zatem zmiana ekspozycji zdjęcia (czy to za pomocą czasu, przysłony, iso, mocy lampy, ...) może być (w przybliżeniu) odwzorowana krzywą jednopunktową. Taką krzywą zastosowałem do normalizacji zdjęcia 1/50 f/13.

W skrócie telegraficznym : Quantuum wyzwalany HSSem daje nierównomierne oświetlenie - u góry ciemniej. Dokładne pomiary spadku natężenia nie są znane, będę to mierzył przy następnej okazji.

Pytania? :D:D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez punky Zobacz posta
    Myślę że deklarowane przez producenta 150 błysków na pełnej mocy to wartość realna.
    To źle myślisz średnia wartość z w sumie 5 powerpacków z jakimi miałem doczynienia na pełnej mocy przy lampie 300Ws wynosi około 130 błysków, co z jednej strony jest dużo, a z drugiej może być mało.
    Natomiast idealnym rozwiązaniem jest akumulator samochodowy bo w pełni naładowany nawet 4 lampami ciężko zarżnąć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mishieck Zobacz posta
    W większości sklepów nie ma 600Ws. Musieliście wszystkie wykupić?
    Faktycznie, nawet na stronce quantuum.pl nie ma już tych Dual Powerów w wersji 600 Ws. Co to sie porobiło, ale przynajmniej znaczy to, że sprzet jest wart swojej ceny i zakupu.
    Pewnie teraz tylko pozostaje polować na używki.

Domyślnie

Skończyły im się pewnie zapasy, bo zamawiają to w chinach, i zanim następna porcja przyjdzie, trzeba będzie poczekać

Ja jednak będę dawał sobie spokój z dualami, wolę kupić zwykłe R+ i za zaoszczędzone pieniądze kupić tronix'a ;]

Strona 23 z 65 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów