Fotografia slubna- jako procent zdjęć powinien podlegać obrońcę specjalnej,

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Malin
    Początki nałogu
    • 2007
    • 276

To nie jest żart. Fotografowie ślubni zaczęli kombinować jak przyciągnąć klienta. I widziałem na targach ślubnych na Torwarze jak prezentowali tego typu zdjęcia. Mają jakiś aparat sprowadzony z Niemiec i takie odbitki można oglądać tylko w okularach 3D. Moim zdaniem to totalny kicz i naciągarstwo
    Regulamin pkt 8

Komentarz

• Sergiusz
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2708

Nie trzeba jeździć do Niemiec http://www.fujifilm.pl/aparaty_cyfrowe,3d,0.html Do oglądania zdjęć przy pomocy okularów Nikon albo ktoś inny z bagnetem do tego systemu robił taki obiektyw ze 30 lat temu.
      Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• yellowpliszka
        Zablokowany
        • 2009
        • 266

Zamieszczone przez Malin
        To nie jest żart. Fotografowie ślubni zaczęli kombinować jak przyciągnąć klienta. I widziałem na targach ślubnych na Torwarze jak prezentowali tego typu zdjęcia. Mają jakiś aparat sprowadzony z Niemiec i takie odbitki można oglądać tylko w okularach 3D. Moim zdaniem to totalny kicz i naciągarstwo
        No wlanie dlatego o to pytalem. Słyszałem ze taka technika była reklamowana na targach w Wawie. Zna ktoś linki do przykładów takich zdjęć? Okulary mam z kina, czy na monitorze tez bedzie widoczny efekt?
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Zamieszczone przez sebcio80
        nie wiem co masz na mysli piszac 3D, smierdzi mi to kiczem,
        jesli masz natomiast na mysli panorame sferyczna, ktora niektorzy mylnie nazywaja 3D to zdarza mi sie taka fotke popelnic, ale rzadko
        Jak wyglada panorama sferyczna? Możesz podeslac jakiś przykład?
        jakie dokladnie "efekty specjalne" masz na mysli?

ja balans bieli dla zdjec, mala korekcja kolorow + kontrast itd robie hurtowo na wszystkich zdjeciach z wesela i ceremonii, to tylko dwa klikniecia, potem tylko przegladam i robie poprawki ewentualne
        I po takim hurtowym przemieleniu pod katem np. blansu bieli wyglądają dobrze? Ja balans utawiam do wszytskich zdjęć pojedynczo, wyglada na to ze przesadzam... W sumie jak jest jedno pomieszczenie, to samo światełko to można by się pokusić o takie własnie przemielenie. Jesssu ile by to czasu zaoszczedzilo!
        Ostatnio edytowany przez yellowpliszka; 24447. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• sebcio80
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2655

Zamieszczone przez yellowpliszka

Jak wyglada panorama sferyczna? Możesz podeslac jakiś przykład?

np tak: http://www.sebafoto.com/panoramy/03/...owe-wesele.php

I po takim hurtowym przemieleniu pod katem np. blansu bieli wyglądają dobrze? Ja balans utawiam do wszytskich zdjęć pojedynczo, wyglada na to ze przesadzam...
          no swiatlo sie raczej nie zmienia np w kosciele wiec mozna jechac hurtowo, oczywiscie potem przegladam kazda fotke i robie ewentualne poprawki jesli sa konieczne, ale w kosciele to baardzo rzadko

na sali weselnej lampy mam ustawione zawsze w tym samym miejscu, wiec tez zawsze swtatlo jest takie samo
          Ostatnio edytowany przez sebcio80; 3099. Powód: Automerged Doublepost
          Moje wątki na forum: sport | fashion
          | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• tombas
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2194

no faktycznie bajer:-P
            (ale mnie się nie podoba) bez urazy nie mówie o "warsztacie" tylko o koncepcji
            Ostatnio edytowany przez tombas; 6231.
            Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
            (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• HuleLam
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1641

Zamieszczone przez Malin
              Ale tu się obróką nie zaszaleje - trzeba mieć 2 aparaty w montażu równoległym.
              zdRAWki
              Fotograf platoniczny

Komentarz

• yellowpliszka
                Zablokowany
                • 2009
                • 266

Zamieszczone przez HuleLam
                Ale tu się obróką nie zaszaleje - trzeba mieć 2 aparaty w montażu równoległym.
                zdRAWki
                Coś własnie o tym słyszałem. Czy 5D spiety razem z 40D dza radę? Innymi słowy czy FF da radę zrobić to z kropem? Czy o takich zdjęciach mowa była na targach?
                np tak: http://www.sebafoto.com/panoramy/03/...owe-wesele.php

no swiatlo sie raczej nie zmienia np w kosciele wiec mozna jechac hurtowo, oczywiscie potem przegladam kazda fotke i robie ewentualne poprawki jesli sa konieczne, ale w kosciele to baardzo rzadko

na sali weselnej lampy mam ustawione zawsze w tym samym miejscu, wiec tez zawsze swtatlo jest takie samo
                asa, czyli lampy gdzieś po bokach sali! Jakiej są mocy i ile ich rozstawiasz?
                Ostatnio edytowany przez yellowpliszka; 24447. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• HuleLam
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1641

Coś własnie o tym słyszałem. Czy 5D spiety razem z 40D dza radę? Innymi słowy czy FF da radę zrobić to z kropem? Czy o takich zdjęciach mowa była na targach?
                  Na targach nie byłem, a 2 różne aparaty... w zasadzie tylko jeżeli uda Ci się zrobić dokładnie ten sam kąt widzenia.
                  zdRAWki
                  Fotograf platoniczny

Komentarz

• sebcio80
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2655

asa, czyli lampy gdzieś po bokach sali! Jakiej są mocy i ile ich rozstawiasz?
                    sporo zalezy od wielkosci sali, najczesciej dwie 580EX w dwoch rogach, ustawione na 1/8 mocy
                    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Sergiusz
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2708

Ale oświetlenie chyba trudno podciągnąć pod obróbkę specjalną? :sad:

Komentarz

• yellowpliszka
                        Zablokowany
                        • 2009
                        • 266

Zamieszczone przez Sergiusz
                        Ale oświetlenie chyba trudno podciągnąć pod obróbkę specjalną? :sad:
                        No tak troche odjechalismy od tematu ale to tez jest ciekawe Rozumiem ze te 580 odpalane radiowo. Czyli na sankach masz juz tylko transmiter, tak? Mam 580 i 430, musze kiedys tego sprobowac. Jesli tylko ulatwi prace przy obrabianiu, bo wszedzie identyczne swiatelko, to czemu nie!

Komentarz

• yellowpliszka
                          Zablokowany
                          • 2009
                          • 266

Można prosić o jakiś przykład z sali bądź kościoła z takim oswietleniem? Mam na myśli użycie dwóch 580 po katach.

Komentarz

• sebcio80
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2655

No tak troche odjechalismy od tematu ale to tez jest ciekawe Rozumiem ze te 580 odpalane radiowo. Czyli na sankach masz juz tylko transmiter, tak? Mam 580 i 430, musze kiedys tego sprobowac. Jesli tylko ulatwi prace przy obrabianiu, bo wszedzie identyczne swiatelko, to czemu nie!
                            nie tylko ułatwia pracy przy obrabianiu ale też powoduje, że zdjęcia są po prostu mniej płaskie jak przy lampie na body
                            Można prosić o jakiś przykład z sali bądź kościoła z takim oswietleniem? Mam na myśli użycie dwóch 580 po katach.
                            no prosze bardzo. wyglada to tak mniej więcej:

a tu widać błysk jednej lampy

ja preferuje blyskanie na sali weselnej, sa foto, ktorzy robia tylko w zastanym, ja tez lubie klimatyczne fotki ale nie na kazdej sali da sie takowe fajne zrobic,

oczywiscie jak kazdy system blyskania lampa w reportazu ma on swoje wady, czasami spore cienie na twarzach, czasami twarze sa mocno niedoswietlone

ale nie ma systemow idealnych
                            Ostatnio edytowany przez sebcio80; 3099. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• yellowpliszka
                              Zablokowany
                              • 2009
                              • 266

Lol! No efekty naprawdę zachecajace! Mam wesele 2 stycznia (sala brązowym sufitem:-/, ale napewno spróbuje. Zdaje się ze nie mies tam swiatla dziennego ale był z to biały sufit, znaczy miałeś od czego odbić. Jak sobie poradzić z takim systemem(dwie 580 po katach) gdy nie ma od czego na takiej sali odbić swiatelka? Parasolki, softboksy??

Komentarz

• Sergiusz
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2708

A jaka jest podłoga?

Komentarz

Pracuję...