Moje blog.dobert.pl
Mnie trochę nie było ale liczyłem po cichu że ktoś przygotuje ankiety do wyboru fotek i szybko po nowym roku wybierzemy foty. Miniatury przecież są na stronie do której adres jest na samym początku tematu. Wystarczy założyć kilka ankiet, wrzucić foty, ponumerować i głosować. Ja mogę przygotować pliki do druku, wydrukować i rozesłać kalendarz bo etykiety adresowe wydrukować hurtem nie jest tak trudno.
mlody911 to nie jest takie proste jak piszesz. 39 zł za 12 kart bez okładki to nie jest wcale dobra cena. W drukarni niskonakładowej wyszłoby o połowę taniej. Jakość w przyadpku odbitek jest lepsza ale ko zajmie sie patrzeniem na dłuuuugą listę osób które zamówiły kalendarze i będzie wybierał zdjęcia 1,14,37,44 dla pierwszej osoby a później zdjęcia 3,33,59,68 dla drugiej sposród kilku kartonów zdjęć podzielonych na numery które trzebaby rozpakować i gdzieś rozłożyć... nie mam miejsca na 30,40 kupek paczek o wymairach A3 a bieganie między nimi w celu wyjęcia tego czy innego zdjęcia przy 200-300 kalendarzach zajęłoby tygodnie! Wiem ile zajmuje coś tak banalnego jak sprawdzanie liczby zamówionych smyczy i identyfikatorków i zapakowanie ich w koperty, ponowne sprawdzenie czy wszystko się zgadza, naklejenie etykiet i później co najgorsze zawiezienie tego na pocztę. To i tak mało bo proponujesz żeby każdy wybrał swój układ kalendarza... dla mnie to awykonalne. Wydruk bedzie miał raster taki urok ale zamawiając identyczne kalendarze w cenie jest praca introligatora czyli bindowanie i zakładanie na sprężynkę. Wystarczy odebrać wrzucić do kopert i leci do forumowiczów.
Kalendarz Nikona fajnie wyszedł bo ma proste kalendarium i duże foty. Ja obiecałem że załatwię ekspresowy druk ale resztę tj. wybór zdjęc, ankieta powinna się odbywać tutaj na forum i ktoś inny mógłby się tym zająć.
Inna sprawa to sponsorzy za małe logo na każdej karcie można mieć cały nakład za darmo, na zaprzyjaźnionym forum astronomicznym taki pomysł funkcjonuje już drugi rok, jutro jadę odebrać kalendarze z lokalnego punktu przerzutowego. Nasz byłby najwcześniej na koniec stycznia jeśli do niedzieli udałoby się wybrać ostateczne fotografie ale wtedy odpada jakby karta styczniowa... co prawda to tylko jeden miesiąc ale nie wiem czy to ma sens. Z drugiej strony dokładnie tak samo było rok temu kiedy padł pomysł kalendarza i dyskutowaliśmy że trzeba to robić jak najwcześniej i tak minęły wakacje a fotek praktycznie nic nie przybyło, później listopad i w grudniu okazało się że wszyscy chcemy, nawet jest sporo zdjęć ale troche niezdążyliśmy z najważniejszymi zadaniami. Albo ktoś to bierze w swoje ręce i wrzuca jutro miniatury w ankiety, głosujemy intensywnie, akcja agitacyjna na PW i maile albo odpuszczamy i za rok pewnie będzie podobnie niestety chociaż mamy pare miesięcy. Przepraszam za ironię ale faktów nie da się zmienić :-?
EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm
dobert - miałem na mysli jakby akcje w photoshopie w którą "wrzuci" się poszczególne zdjęcia. Bo zakładam że stronka kalendarza cała byłaby zdjęciem na papierze foto.
Diodak - rozumiem że w niskonakładowej drukarni byłoby o polowe taniej tylko według mnie to że tam jest 12 jakichś (najlepszych) fotografii spowoduje że i tak niewielu je kupi!
Co do technicznej strony "rozdzielania" wszystkich zdjęć - masz rację to odpada.
Ale ja nadal myśle o tym jak o WIELKIM zleceniu dla zakładu fotograficznego.
Przeciez jak bym zaniósł 50 rolek filmu to automat je ładniutko sam wszystkie po kolei do kopert poukłada! Dlaczego by nie zrobić tego w ten sposób?
Po wielkim wybieraniu zdjęć powstałaby wielka lista zamówień i wszystko poleciałoby z automatu!
Inna sprawa że pasuje mieć lab w którym wiemy jak są skalibrowane wszystkie kolory itd. aby nie musiał nikt siedzieć nad maszyną i korygować.
Jak myślicie - jest to w jakiś podobny sposób wykonalne?
jesli chcemy jeszczcze tego kalendarza w tym roku, to moge w pzeciagu paru dni przygotowac strone z lista wszystkich nadeslanych zdjec i ankieta z ktorej wybieraloby sie 12 fotek. mam juz pomysl jak to "zintegrowac" ze strona forum, zeby nie dalo sie glosowac dwa razy. postaram sie zaczac dzis wieczorem, moze jesli do konca tygodnia sie uda wybrac zdjecia, to cala sprawa ruszy z kopyta (jak pisal diodak) i bedziemy miec kalendarz![]()
pozdrawiam
orzeh
Dokładnie! - może jeszcze się uda?
Najlepiej chyba pogonic wszystkich na PW!?
Pomysł mlody911 wydaje mi sie najlepszy. Kwestię rozdzielenia zdjęć można zrzucić na lab - niech powkładają zdjęcia do kopert. A kalendarz z logo canon-board.info i swoimi fotami z chęcią bym posiadał.
kalendarze indywidualne chyba lepiej robic sobie samemu korzystajac z oferty tej firmy.
Zeby jednak nie blokować zadnej ścieżki - wyslijcie Wasze zdjecia do Diodaka, zeby tez byly w ankiecie - pozniej zdecydujemy, ktore zdjecia wchodza do kalendarza i jak go wogole robimy.
pozdrawiam
orzeh
Czyli znając życie nie było kalendarza ani na 2009 ani w poprzednich latach. Ja mogę się podjąć tematu mam nawet pewien pomysł i jest jeszcze trochę czasu aby temat zrealizować grubo przed końcem roku. Jako, że absolutnie nie mam prawa do posługiwania się Logo CB roboczo można nazwać Kalendarz Klubu czasopisma Lustrzanka. Jeśli podejmiecie temat to ja rozwinę swój pomysł. Mam na myśli rok 2010
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.