Canon Polska - problemy z serwisem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sitek
    Coś już napisał
    • 2006
    • 92

Zamieszczone przez oskarkowy
    Proszę jednak wierzyć, że coraz częściej pojawiają się ludzie, którzy zmieniają system, żeby nie mieć kolejnych przejść z tym serwisem.
    Sytuacja, gdy wizerunek dużej firmie psuje jakiś zewnętrzny serwis jest tak absurdalna, że aż trudno uwierzyć, że tak długo ma to miejsce.
    Zmieniają system? Przepraszam na jaki? Na pewno nie na Nikona, bo tam serwis jest jeszcze gorszy. Przykłady proszę bardzo:
    1. Sprzęt D90 wysłany z powodu braku reakcji na cokolwiek, 4 tygodnie ciszy, nic, echo, kolega dzwoni i pyta? Naprawimy, tylko dużo pracy. OK. Owszem naprawili po kolejnych 4 i kilku telefonach.
    2. D300 podczas sesji w studio padł, okazało się migawka i to tak niefortunnie, że jedna kurtyna zawadzała o drugą w wyniku czego całość do wymiany.
    Odpowiedź serwisu: Wada z winy użytkownika. Kumpel dzwoni i pyta dlaczego taka ekspertyza? Widocznie Pan czyścił matrycę i uszkodził migawkę
    Kolega pisze odwołanie, które nic nie pomaga i w rezultacie musi naprawić na koszt własny - 950zł w tymże serwisie, bo innego nie ma.
    Pomijam fakt, że sprzęt leży 2,5 miesiąca i nonstop trwają przepychanki telefoniczno- papierowe.
    3. Nikon P50 - kompakt, przestał wysuwać się obiektyw, odpowiedź serwisu: z winy użytkownika, zalany. (Nawet jakby zalał, to jak to zrobić, żeby się nie wysuwał obiektyw).
    Jednym słowem zgroza. Serwis ten twierdzi, że nastawiają się na profesjonalistów, może i tak, tylko po co w takim razie sprzedają niższe półki. Niech napiszą, że gwarancja na ich sprzęt obejmuje D3, a reszta jest bez, bo i tak 80% jest z winy klienta.
    Swoją drogą kiedyś powstała gdzieś grupa ludzi, którzy chcieli napisać do europejskiej centrali Canon'a i opisać działanie "naszego" serwisu, czy coś z tego wyszło???

Komentarz

• axk
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2027

Zamieszczone przez SebaWolf
      ...podczas nie fortunnej zmiany szkła porysowałem matówkę.
      Podczas zmiany obiektywu uszkodziłeś matówkę?
      EOS + Speedlite

Komentarz

• Pinto
        Coś już napisał
        • 2008
        • 80

Cieszę się, że mam niedaleko do Berlina. NIGDY w życiu nie zawiozę swojego sprzętu na Żytnią.
        5D MK II; 24-70L/2,8; 70-200L/2,8 IS

Komentarz

• dunhil
          Dopiero zaczyna
          • 2009
          • 35

Zamieszczone przez Magda_Lokajczyk
          Mam do Państwa prośbę,
          czy mogłabym poprosić o konkretne przykłady Państwa doświadczeń z serwisem Canona?
          Czy ktoś skorzystał z zaproszenia? Jakieś efekty? Ja wysłałem opis swojej historii. Na razie bez odzewu, ale to dopiero trzeci dzień...

Komentarz

• oskarkowy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2513

Zamieszczone przez dunhil
            Czy ktoś skorzystał z zaproszenia? Jakieś efekty? Ja wysłałem opis swojej historii. Na razie bez odzewu, ale to dopiero trzeci dzień...
            Pisałem ze dwa miesiące temu. Czy efekt jest, to nie wiem, nie byłem na Żytniej (odpukać). Na odpowiedź p. Magdy nie liczyłem, bo wolę, żeby działała niż traciła czas na głupie maile zwrotne.
            Jarek

Komentarz

• dunhil
              Dopiero zaczyna
              • 2009
              • 35

Nie chodzi o maila zwrotnego. Wraz z całą dokumentacją i zdjęciami wysłałem prośbę o wymianę aparatu. Również do Pana Jacka Kierzkowskiego. Milczenia dzień czwarty...

Komentarz

• dunhil
                Dopiero zaczyna
                • 2009
                • 35

I szesnasty, Pani Magdo. Czy mam zatem rozumieć, że moja prośba o wymianę aparatu została rozpatrzona pozytywnie?

Komentarz

• honzik
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 23

Dla odmiany moja przygoda z serwisem na Żytniej - sprzęt wysłany 13.05 - dotarł 14.05 (16-17 łikend) - 19.05 mam go w rękach i cieszę się punktualnym AF (30D+85 1.8) - to nie jest bajka
                  R6, 6D, 30D, Tamron 150-600 G2, Canon 70-200 2,8L, Canon 24-70 2,8L, Canon 85 1,8, Canon 50 1,8, Phottix Mitros+

Komentarz

• Slider
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1052

Oho.. coś się ruszyło.. To chyba jeden z nielicznych newsów od paru miesięcy, który przeczytałem o rzekomej poprawie usług w C.S.I.:-)

Jeśli jednak zestawić te ulepszenia wraz z dotychczasowymi "profesjonalnymi" usługami z tym co się tutaj wypisuje, to nie spodziewałbym się jakiejś znacznej poprawy

Komentarz

• szarlatan
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 30

"czyszczenie matrycy w ramach coffee time service"
                      oby nie w czasie przywiezienia z Kolumbii, uprażenia, zmielenia, paczkowania...

Komentarz

• BuRton
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 681

Zamieszczone przez szarlatan
                        "czyszczenie matrycy w ramach coffee time service"
                        oby nie w czasie przywiezienia z Kolumbii, uprażenia, zmielenia, paczkowania...
                        :-P będzie coś koło tego :-D . Serwisant: "Proszę skoczyć na kawkę do...Rio de Janeiro" :-P . Klient: "Dowóz gratis ?" ;-) . Jak dalej będą tak słabo dbać o klientów jak dotychczas to bardziej powinni proponować kropelki na uspokojenie a nie "kawę" podnoszącą ciśnienie ;-) .
                        Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Komentarz

• XLesio
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 515

czyszczenie matrycy w ramach coffee time service
                          Rozumiem że w czasie kawy znów można będzie usłyszeć znajomy dźwięk rozprzężającego się powietrza?
                          "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
                          EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
                          C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Komentarz

• dunhil
                            Dopiero zaczyna
                            • 2009
                            • 35

Jak to Żytnia pomogła w wymianie aparatu

Obiecałem, że opiszę, więc:
                            EOS 40D + 17-85 IS, nieostre zdjęcia. Kilka kalibracji na Żytniej, wizyta na Mołdawskiej, spotkanie z Panem Jackiem Kierzkowskim w obecności specjalisty od różnych tajemniczych "spraw technicznych" połączone z prezentacją zdjęć, rozmowa z Panią Dyrektor serwisu, maile do Pani Magdy Lokajczyk i Pana Jacka Kierzkowskiego (oczywiście bez odpowiedzi) - wszystko to ****. Zdjęcia nieostre i już!
                            Brawo Canon Polska! Wasza gwarancja wisi sobie w moim kiblu! Tyle jest warta! Ale nie czujcie się zbyt pewnie. Ta sprawa będzie miała dalszy ciąg, obiecuję!
                            Współczuję tylko człowiekowi przyjmującemu sprzęt do naprawy na Żytniej. Jego zdaniem wszystko było ostre. Biedaczek, musi z siebie robić idiotę, ale cóż, taka praca.
                            Niestety, mimo najlepszych chęci Żytnia nie jest w stanie poprawić fabryki. A myślę, że zrobili wszystko co mogli, gdyż byłem bardzo upierdliwy.
                            Jedynym odpowiedzialnym człowiekiem, który odważył się przyznać mi rację okazał się Pan Paweł Aleksandrowicz, Koordynator Techniczny serwisu. Mam nadzieję, że nie straci pracy, bo wtedy na Żytniej będzie jeszcze gorzej. Napisał w ekspertyzie:
                            "(...) aparat całkowicie sprawny (...) spełnia wszystkie normy producenta (...) klient nie zgadza się z opinią serwisu powołując się na dostarczone zdjęcia. Zdjęcia te są ostrzejsze i są podstawą reklamacji (...)"
                            Mowa o zdjęciach, które zrobiłem innym egzemplarzem 40D. W efekcie sklep wymienił mi wreszcie aparat z powodu niezgodności towaru z umową. Trwało to tylko 2 miesiące
                            Ostatnio edytowany przez dunhil; 25049.

Komentarz

• aptur
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3837

Zamieszczone przez dunhil
                              Mowa o zdjęciach, które zrobiłem innym egzemplarzem 40D. W efekcie sklep wymienił mi wreszcie aparat z powodu niezgodności towaru z umową. Trwało to tylko 2 miesiące
                              Wymienili samo body czy obiektyw również? Nowy egzemplarz robi bardziej ostre zdjęcia?

Komentarz

• dunhil
                                Dopiero zaczyna
                                • 2009
                                • 35

Zamieszczone przez aptur
                                Wymienili samo body czy obiektyw również? Nowy egzemplarz robi bardziej ostre zdjęcia?
                                Wymienili cały "kit". Tak, zdjęcia są ostre.

Komentarz

Pracuję...