[TEST] Samyang 85mm f/1.4 Multi-Coated

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • GhostRider
    Początki nałogu
    • 2008
    • 335

Zamieszczone przez Cichy
    Na M42 obiektywu o takich parametrach i optyce raczej się nie kupi.
    Zwłaszcza nowego :-D
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Komentarz

• TIX
      Coś już napisał
      • 2009
      • 55

Zamieszczone przez Sławek
      Obiektywy m42 były robione pod film i dlatego na matrycy czasami się nie wyrabiają .
      a z jakiego powodu się nie wyrabiają ?
      /sig w budowie/
      40D, Pancolar 50mm 1.8, C50 1.8 MkII, C35-105, Granit 80-200 mm , Jupiter 85/2.0 , 135mm, walizka różności

Komentarz

• vasco5
        Bywalec
        • 2008
        • 178

ehh jaka szkoda, że nawet zwykłego silnika nie dali... nad tym muszą popracować
        ehh jakikolwiek AF by się tu przydał...
        bo szkiełko widać jak za te pieniądze zacne...

Komentarz

• wyrwiflak
          Bywalec
          • 2008
          • 187

Nie dali automatyki przesłony i potwierdzenia ostrości bo pewnie dostali wielgachną łapówę od Cajsa przerażonego że mu sprzedaż 85/1,4 spadnie na łeb po wprowadzeniu tak dobrej optycznie konkurencji za taką kasę
          600D | X-M1

Komentarz

• sebcio80
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2655

dzis zakupilem 85 1.8

jakbym robil tylko portrety i to głównie w studio to taki koreanczyk bylby idealny i bez zastanowienia bym go bral (oczywiscie testujac pare sztuk przed kupnem bo jednak obawy co do powtarzalnosci sa chyba uzasadnione)

edit: może tej marki Samyang nie doceniamy tez troche? widze ze istniaja oni od 1972 roku i od lat robia obiektywy - tyle ze do kamer przemyslowych (w wiekszosci bardzo jasne, nawet F/1.0)

Moje wątki na forum: sport | fashion
            | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• vasco5
              Bywalec
              • 2008
              • 178

jak zaczną robić AF to będą niezłym rywalem w stałkach dla Sigmy i Tamrona... choć jak widać i dla systemowych szkieł...

Komentarz

• Goomis
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1893

Dali by silnik i byłoby super. No chyba, że silnik byłby taki jak w sigmie 50/1.4 której połowa egzemplarzy wraca do sklepów :-P Kurna no głupie potwierdzenie ostrości by zwiększało użyteczność tego szkła o 50% jak nie więcej! Przecież zostały by tylko sytuacje robienia obiektów w ruchu. Chociaż równomiernie się poruszający obiekt nie byłby tak trudny do focenia... ;-) Nie wierzę, że Koreańce nie umiały w to wstawić żadnej elektroniki :-P No bez jaj... Możliwości mają na pewno duże... Zobaczymy może jak te ich manualne szkła przyniosą zyski to się doczekamy wersji z AF. Albo jakaś mądra korporacja ich podkupi albo przynajmniej licencję na jakieś konkretne szkła Byle nie Canon bo dorobią czerwony pasek, wsadzą USM i elektronikę i będą sprzedawać po 8tys :-P

A tak przy okazji to WESOŁYCH ŚWIĄT!!
                Niech wam zajączek przyniesie same eL...

...Samyangi z AFem
                LOL
                5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• daw_kon
                  • 2008
                  • 7

Nic tylko kupować i wklejać DANDELION

Cichy... ostatnie pytanie Jest tam miejsce na ten chip?

Wesołych Jaj życzę forumowiczom CB ;P
                  GG: 3895582
                  mail: [email protected]
                  http://dawidkonieczny.blogspot.com

Komentarz

• Cichy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 7450

Uzupełnienie testu - vs. 85 1.8 USM

W ramach uzupełnienia testu - porównanie z 85 1.8 USM.

Światło i winieta - realny zysk przy maksymalnych otworach przysłony - ok 0,55 EV na korzyść Samyanga.

WInietka - jak niżej. Na pełnych dziurach winieta porównywalna (nie zapominajmy o świetle 1.4 - 1.8 ), na przesłonie 2 widać już przewagę Samyanga.

I ostrość w centrum kadru

Kurde, czy naprawdę Sigma czy Tamron nie mogą zrobić szkła z taką optyką i dorzucić choćby jakiś wiertarkowy AF ?
                    Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.
                    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• sebcio80
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2655

ja jesli chodzi o winiente to widze spora roznice na korzysc Samyanga nawet na 2.0

jesli chodzi o ostrosc to potwierdza sie to co zaobserwowlali na optycznych ze ze wzrostem przyslony ostrosc zwieksza sie dosc powoli i nieznacznie

Zamieszczone przez Cichy
                      Kurde, czy naprawdę Sigma czy Tamron nie mogą zrobić szkła z taką optyką i dorzucić choćby jakiś wiertarkowy AF ?
                      na jasna 85mm ani Sigma ani nikt inny sie nawet nie porywa, Canon i Nikon maja dobre i tanie szkla w tym zakresie (85mm 1.8) i bylo by to nieoplacalne, bo nawet czytajac ten watek (mimo swietnych wynikow Samyanga) i tak wiekszosc kupila by Canona...
                      Ostatnio edytowany przez sebcio80; 3099.
                      | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Cichy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 7450

Zamieszczone przez sebcio80
                        jesli chodzi o ostrosc to potwierdza sie to co zaobserwowlali na optycznych ze ze wzrostem przyslony ostrosc zwieksza sie dosc powoli i nieznacznie
                        NIE ZGODZĘ się z tym - wiem też, dlaczego Optyczni wyciągnęli takie wnioski.

Mianowicie przy domykaniu Samyanga płaszczyzna ostrości przesuwa się minimalnie do tyłu, jeśli się ustawi raz na 1.4 i potem tylko domyka przysłonę, to zdjęcia wcale nie muszą wyjść ostrzejsze na innych przysłonach W zdjęciach to nie ma żadnego znaczenia, ale przy robieniu testu trzeba na to uważać.

Na tych moich samplach ostrość w Samyangu wypada na literkę "M" a z 85USM na "F)".

Zamieszczone przez sebcio80
                        na jasna 85mm ani Sigma ani nikt inny sie nawet nie porywa, Canon i Nikon maja dobre i tanie szkla w tym zakresie (85mm 1.8) i bylo by to nieoplacalne, bo nawet czytajac ten watek (mimo swietnych wynikow Samyanga) i tak wiekszosc kupila by Canona...
                        Jesteś pewien ? Ja bym był skłonny pozbyć się drogiego i ciężkiego 85 L, nie mówiąc już o 85 1.8.
                        Ostatnio edytowany przez Cichy; 343. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Sober
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 513

Zamieszczone przez Cichy
                          NIE ZGODZĘ się z tym - wiem też, dlaczego Optyczni wyciągnęli takie wnioski.

Mianowicie przy domykaniu Samyanga płaszczyzna ostrości przesuwa się minimalnie do tyłu, jeśli się ustawi raz na 1.4 i potem tylko domyka przysłonę, to zdjęcia wcale nie muszą wyjść ostrzejsze na innych przysłonach W zdjęciach to nie ma żadnego znaczenia, ale przy robieniu testu trzeba na to uważać.
                          Eeee, nie wydaje mi się żeby to zrobili w ten sposób, co by nie mówić to goście mają bardzo profesjonalne podejście do testów. Cytuję z ich metodologii:

"Dla każdej wartości przesłony wykonujemy od 5 do 10 ekspozycji w trybie AF. Obiektyw jest po każdej ekspozycji ponownie przeogniskowany. Dodatkowo, dla każdej przysłony wykonujemy od 5 do 10 zdjęć ustawiając ostrość manualnie. Ze wszystkich zdjęć dla danej przysłony jest wybierane jedno najlepsze. "

Komentarz

• Cichy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 7450

To ja nie wiem, skąd oni mają takie wnioski. Spójrz na moje zdjęcia - na 1.4 jest miękko, na 2.0 jest już ostrzej, na 2.8 jest bardzo ostro, na 4.0 żyleta a potem już nic się nie zmienia poza zwiększeniem GO. Trudno więc powiedzieć, że nie zmienia się ostrość wraz ze zmianą przysłony, albo trzeba być totalnym ignorantem żeby tego nie widzieć

Komentarz

• sebcio80
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2655

tylko w sumie zapomnielismy ze oni nie mierza ostrosci ale rozdzielczosc, definicje podobne i powiazane ze soba ale jednak inne

wedlug optycznych rozdzielczosc ze zmiana przyslony sie zwieksza ale nie tak mocno jak chociazby w 85 1.8, zreszta w koreanczyku ostrosc jest i tak na dobrym wysokim poziomie i nie ma co narzekac

w wielu kwestiach z Optycznymi sie nie zgadzam, czasami posza glupoty, ale testy rozdzielczosci wydaje sie ze robia dosc rzetelnie

Komentarz

• Szczur88
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 384

hm... a czy na bagnecie zmieści się chip + styki? czy trzeba by frezować coś?
                                www.t-jack.pl
                                Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Komentarz

Pracuję...