Strona 7 z 17 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 169

Wątek: Lekcja optyki - f/stop, winietowanie, GO, CoC

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Tu chyba wszystko jest wyjasnione do konca:

http://toothwalker.org/optics/vignetting.html

Rowniez winietowanie cos^4, ktore nie zanika z przyslanianiem.

Zeby uniknac winietowania "optycznego" nalezy budowac sloiki krotkie, w ksztalcie nalesnika, z przyslona do przodu.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dzięki - mamy zatem "naturalnie optyczne" argumenty za wyrzuceniem lustra - przynajmniej w przypadku szerokich kątów.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Dokładnie na odwrót...
    While rangefinder wideangle lenses tend to be better corrected than their retrofocus competitors, in particular for curvilinear distortion and lateral color, they also have the disadvantage of persistent light fall-off.
    Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    no to mamy pierwsze wnioski, 50L i 24L sa gowniane
    Zgadzam się. Z tego powodu 24L sobie odpuściłem a zamiast 50L mam lepszą Sigmę 50/1.4.

i do niczego sie nie nadaja bo maja straszna winiete
    Nadają się do robienia zdjęć, tyle że ich jakość jest słaba przy wide open.

35L ma wieksza niz 50L i niewiele mniejsza od 24L wiec tez jest badziewny
    Zgadzam się. Do tego 35L to straszny aberrofon. Pozbyłem się tego szkła po 2 miesiącach.

85L tez niewiele gorzej winietuje od 50L a do tego ma katastrofalnie wolny AF - kolejne gowno
    Nieprawda. 1EV różnicy (czyli dwa razy więcej światła) w winietowaniu na korzyść 85L to bardzo dużo. Katastrofalnie wolny AF nie ma zupełnie żadnego znaczenia przy ustawianych portretach do których ten obiektyw jest dedykowany. Przez pół roku używania 85L absolutnie nie mam powodów do narzekania na prędkość czy celność AF. W ogóle nie widzę wad żadnych tego obiektywu.

no i to za co wielu ceni sobie system Canona - jasne stalki - okazuje sie ze sa do niczego
    nie ma to jak odkrywcze wnioski
    Na niektórych magia literki "L" działa silniej niż rzeczy mierzalne czyli fakty.

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

I dlatego kupowanie szklarni jest ciągiem kompromisów między oczekiwaniami, możliwościami i potrzebami.
    Idealnych rzeczy nie mają nawet w Erze:-D
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    85L tez niewiele gorzej winietuje od 50L a do tego ma katastrofalnie wolny AF - kolejne gowno
    bez histerii z tą powolnością. Ja czasami potrafię biegające dzieciaki nim upolować.
    Ostatnio edytowane przez ARN ; 28-02-2009 o 13:09 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mały przykład jak zwiększa się GO w kierunku narożników.

Czerwona linią jest zaznaczone miejsce ustawienia ostrości. Przechylone po to żeby mieć płot w narożniku (dalej od centrum)

Celowo ostrość ustawiłem minimalnie przed płotem, tak aby sztachety były poza ostrością. Następnie zrobiłem drugie zdjęcie z przysłoną f/2.8 (ostrość zablokowana w tym samym miejscu).

Wszystko widać teraz jak na dłoni. Na zdjęciu zrobionym z przysłoną f/1.4 narożnik jest porównywalnie ostry do środka kadru zrobionego na f/2.8. Winieta w Sigmie 50/1.4, którą zrobiłem zdjęcie w samym narożniku wynosi ~2EV.

Jeszcze samo porównanie narożników. Jak widać praktycznie nie ma różnicy, chyba jasne dlaczego.
    Winietkę usunąłem żeby jasność była identyczna. W oryginale oczywiście f/1.4 jest ciemniejsze.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 28-02-2009 o 15:49

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Dzięki MMM, niezły teścik. Powiedziałbym nawet, że wiarygodny:-)
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FlatEric Zobacz posta
    Dokładnie na odwrót...
    Fakt, ale za to dokładnie Ciekawe, że jak to czytałem, to było dla mnie jasne, jak to słońce:
    The last effect relates to Lambert's law and can be compared with a late afternoon sun which heats the earth less than the sun at noon because the same beam of sunlight is spread over a larger area.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    bez histerii z tą powolnością. Ja czasami potrafię biegające dzieciaki nim upolować.
    Szacuneczek!
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 28-02-2009 o 17:39 Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    No to tak szybko wyobraź sobie na tym schemacie dwa razy większą soczewkę i na stałe przymkniętą o jedną działkę przysłonę. Będzie mniejsza winieta? :-)
    Ale przecież robi się takie obiektywy do dużego formatu. Duża soczewka z przodu maksymalna przysłona nie za duża np. 5,6 i olbrzymie pole krycia.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Mały przykład jak zwiększa się GO w kierunku narożników.
    jest to dla mnie na pewno jakieś nowe doświedczenie, chociaż wczoraj sam próbowalem podobnych zdjec i testow w domu z moim 50L i jednoznacznych wynikow nie udalo mi sie otrzymac, czasami wrecz niektore rogi mialy mniejsza GO niz srodek
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Strona 7 z 17 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów