Canon EOS 5D Mark II - gdybania

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • myst
    Uzależniony
    • 2007
    • 700

Zamieszczone przez MMM
    Tak, było, tez widziałem. Widocznie się pośpieszyli trochę a nie przyszło im do głowy że Canon może dać coś innego niż AF z 50D. Możliwe też że jakieś przedprodukcyjne puszki miały wszystkie krzyżowe, a po tym dziadostwie co pokazało Sony Canon postanowił trochę popsuć 5D Mk II bo i tak lepszy.
    Ale Ty masz stary ciekawe wyobrażenie na temat produkcji hehe
    Ja co prawda nie pracuję w firmie fotograficznej, ale też projektuję elektronikę, i mogę Ci z doświadczenia powiedzieć, że np w takim samochodzie, który jest odświeżany mniej/więcej tak samo często jak aparaty Canona, zaimplementowana elektronika (zarówno soft jak i hardware) musi być ostatecznie 'zafiksowana' (tzw. designfreeze) na długo przed produkcją seryjną
    Zmiana nawet w ciągu 2-3 miesięcy (zakładam, że przecieki z soniaka mogły dotrzeć pare miesięcy przed premierą) AF z wypasionego na mniej wypasiony, jest praktycznie nie możliwa. Inwestycja w podwojone linie produkcyjne tego samego modelu jest totalnie nie opłacalna i nigdy się tego nie robi - każdy księgowy Ci to powie...).
    Na temat AF się nie będę wypowiadał, póki nie przetestuję, ale bajki o zmianie AF w 2 tygodnie po premierze konkurencji można włożyć właśnie między 'bajki'
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Komentarz

• MMM
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 4250

Co by nie mówić to aparat lepszy niż stare 5D. A że zmiany są w większości nie w tym kierunku co ludzie chcieli to inna sprawa, wszystko zależy od ceny. Przy D700 za trochę ponad 6000PLN 5D Mk II musi kosztować mniej bo inaczej to kto szalony by to kupił. Jak będzie tylko trochę droższe niż dzisiejszy 5D to może być hit sprzedaży
      Digart

Komentarz

• konrad
        Bywalec
        • 2006
        • 156

Zamieszczone przez myst
        Ale Ty masz stary ciekawe wyobrażenie na temat produkcji hehe

[...]

zakładam, że przecieki z soniaka mogły dotrzeć pare miesięcy przed premierą
        Ty dla odmiany nie doceniasz potęgi wywiadu gospodarczego. Na kilka miesięcy przed premierą to puszkę w łapach ma taki Corwin. A takie firmy jak Sony czy Canon to znają sprzęt konkurencji zanim on na dobre zejdzie z przysłowiowych desek kreślarskich.
        fotografia.bielski.org

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

Zamieszczone przez MMM
          Co by nie mówić to aparat lepszy niż stare 5D. A że zmiany są w większości nie w tym kierunku co ludzie chcieli to inna sprawa, wszystko zależy od ceny. Przy D700 za trochę ponad 6000PLN 5D Mk II musi kosztować mniej bo inaczej to kto szalony by to kupił. Jak będzie tylko trochę droższe niż dzisiejszy 5D to może być hit sprzedaży
          Pytanie którzy ludzie chcieli - fanboje z różnych for? Ja już od dłuższego czasu zauważam niemal prawidłowość. Puszki które są ganione na forach sprzedają się świetenie, a te które są wychwalane (nie wszystkie) słabo.
          5D mkII będzie na pewno na początku dużo droższy od D700.

Zamieszczone przez konrad
          Ty dla odmiany nie doceniasz potęgi wywiadu gospodarczego. Na kilka miesięcy przed premierą to puszkę w łapach ma taki Corwin. A takie firmy jak Sony czy Canon to znają sprzęt konkurencji zanim on na dobre zejdzie z przysłowiowych desek kreślarskich.
          To fakt może MMM ujął to zbyt dosłownie ale mogli to zrobić dużo wcześniej na etapie projektu. Ja miałem np. informacje, że były prototypy z innymi układami AF. Pewnie doszli do wniosku, że nie ma co się wychylać przed szereg i ryzykować zbytnie zbliżenie do Ds-a.

Co do AF-a tu jeszcze bardzo duży wpływ na jego działanie może mieć procesor. W kilku wypowiedziach ludzi którzy używali 50D pojawiała się opinia że jest znacznie szybciej niż w 40D. Może jednak lepiej poczekać jak będzie można wziąć puszkę do ręki niż skazywać g.... na śmierć.
          Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• Paweł Grabowski
            Początki nałogu
            • 2004
            • 343

Witam!
            To i ja ponarzekam. Nie wiem dlaczego Canon tak to zrobił , miałem przygotowana kase na ten sprzet, zalezalo mi na końcu kłopotów z AF , niestety Canon tego nie dał. Pozostaje czekać dalej, a tym czasem kupie 5D i bede sie meczyl z Af (a moze nie), podobno lepszy niz w 30D to moze i bede zadowolony. Przykre jest to ze producent nie slucha swoich klientów, poprostu przykre. Jest sporo amatorow takich jak ja ktorzy potrzebuja fajny sprawny aparat FF, nie interesuje ich Ds czy D nawet jak ich stac bo jest za duzy i za ciezki. Potrzebuja sprawnej puszki by cieszyc sie fotografia i ich ulubiona firma daje im ten sam AF co w aparacie sprzed 3 lat. To jest przegiecie moim zdaniem. Mogli dac nowy LCD, nowy Af i stara matryce i tak wiekszosc bylaby bardziej zadowolona niz tego calego talatajstwa ktorego i tak nie bedziemy uzywac (typu LV , filmy itd).

Smutno mi , ale mowi sie trudno , jak pojawi sie D700 w sklepach to jade poogladac, uzywam 2 stalek i 2 tanich zoomow i jednego drogiego, ale to przez cropa, moze zmnienic system?

Pozdrawiam
            Paweł
            EOS 5 | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0 | 24-105IS/4.0 | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Komentarz

• A-la-N
              Coś już napisał
              • 2005
              • 96

Nowy Canon rozczarowuje na całej linii. Rozpoznawanie twarzy ? Co to wogóle jest?Jedyny pozytyw to cena.
              co mam to mam.
              www.aleksanderprugar.com
              http://aleksanderprugar.blogspot.com/

Komentarz

• adalbert
                Początki nałogu
                • 2007
                • 353

EXCLUSIVE: Canon engineers held back by marketing department's "megapixel race"
                - to nieco wyjaśnia, dlaczego mamy do czynienia z EVOLUTION a nie REVOLUTION ...

Komentarz

• D@ny

Czekałem na niego i jest ! i jestem w 90% przekonany do zakupu starego poczciwego 5D,no chyba że cena będzie zbliżona do 5D,ale to raczej nie możliwe...

Komentarz

• Bahrd
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 3053

Zamieszczone przez adalbert
                    EXCLUSIVE: Canon engineers held back by marketing department's "megapixel race"
                    - to nieco wyjaśnia, dlaczego mamy do czynienia z EVOLUTION a nie REVOLUTION ...
                    A mnie się jakoś nie chce już w to wierzyć... No, kurde, to żywcem mi przypomina: "cztery nogi dobre, dwie nogi złe"

AF w Mk III też sejlsi sp...ollli (*) ?

(*) spartolili oczywiście
                    Ostatnio edytowany przez Bahrd; 9841.
                    EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• Corwin
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 36

Witam,

Też jestem trochę zdziwiony 5DMKII bo to co ja testuję to nie ta sama puszka. Patrząc na parametry (np. pełne uszczelnienie i 45 punktowy AF) wychodzi na to, że szykowana jest druga puszka w segmencie która będzie poziom wyżej od 5DMKII.

Jutro będę wiedział więcej to postaram się podzielić informacjami.

Corwin
                      Ostatnio edytowany przez Corwin; 2291.
                      2 Aparaty Canon, worek obiektywów, dwie lampy i wężyk

Komentarz

• Paweł Grabowski
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 343

Po tym ze ludziska sie nie podniecają swiadczy tylko 255 postow w ciagu dzisiejszego dnia. Moze jednak Digic4 polepszy ten AF co ? Ludzie którzy macaliście puszki pocieszcie bo normalnie polowa z nas załamanie nerwowe przezyje.

Pozdrowki
                        Paweł
                        EOS 5 | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0 | 24-105IS/4.0 | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Komentarz

• Cichy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 7450

A propos punktów AF dodam, że podczas dzisiejszego testowania 50-tek wieczorem żaden punkt w 5d poza środkowym nie był w stanie w ogóle złapać ostrości na pudełku od obiektywu. To daje do myślenia... :/
                          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• andres
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 257

Zamieszczone przez himi
                            Prowizorki są najtrwalsze tak jak przyzwyczajenia. Nauczył się tego kolego słaby AF kilku puszek i teraz prezentujesz prawdę objawioną.

Miałem 5d przeskakując na nią z 1dmkII, miałem ją całe 2 tygodnia. Dziś ma ją dużo bardziej cierpliwy user, dla mnie jej AF był niedostosowany do moich potrzeb. Af w 5d nie jest dramatyczny, w nowej 5d pewnie będzie poprawiony, ale do czorta nie przekonujcie mnie, że canon pokazał wspanialą puszkę z eleganckim AF. Bo zacznę brać jakieś silne leki prostujące zakrzywioną rzeczywistość.

z chęcią zobaczę gdzie przekonywałem że Canon coś takiego pokazał? Po drugie Nie prezentuję prawdy objawionej... Bawi mnie jedynie fakt że narzekają ludzie którzy nie sprawdzili, co więcej jest sporo wpisów od ludzi którzy wogóle nie mieli doświadczenia nawet ze starym 5D a narzekają. Himi uważasz że Twój sposób jest lepszy? Twoje zdanie i masz do tego prawo, ale na litość boską nie wciskaj mi swoich domysłów w moje posty. Jak już pisałem focę też sport i bez problemu daję sobie radę 5D. Jedyne co to NIEZALEŻNIE JAKIE MASZ BODY WARTO ZAPAMIĘTAĆ I NAUCZYĆ SIĘ NA CO JE STAĆ I ŚWIADOMIE WYKORZYSTYWAĆ JEGO ZALETY!!! i bynajmniej nie jest to prowizorka. Każdy robi inaczej i zostaw ludziom do tego prawo bo Twój sposób nie jest jedynym poprawnym!!!
                            kompakcik i stara smiena
                            www.sport.3ct-phototeam.pl
                            http://whitedreamsphoto.blogspot.com/

Komentarz

• gietrzy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 5727

Zamieszczone przez andres
                              NIEZALEŻNIE JAKIE MASZ BODY WARTO ZAPAMIĘTAĆ I NAUCZYĆ SIĘ NA CO JE STAĆ I ŚWIADOMIE WYKORZYSTYWAĆ JEGO ZALETY!!!
                              Czy to nie ty przypadkiem pisałeś, że używasz tylko centralnego mając do dyspozycji w swojej puszce AF-On button?...

Prairie Wind normalnie... więcej nie napiszę bo u Viteza będę miał więcej punktów niż na Policji
                              the silence is deafening

Komentarz

• andres
                                Początki nałogu
                                • 2006
                                • 257

Zamieszczone przez gietrzy
                                Czy to nie ty przypadkiem pisałeś, że używasz tylko centralnego mając do dyspozycji w swojej puszce AF-On button?...

Prairie Wind normalnie... więcej nie napiszę bo u Viteza będę miał więcej punktów niż na Policji
                                no i ???? To chciałbym zobaczyć Cię robiącego zdjęcia 1DmkIII koszykówkę na bocznych... A przecież on ma zaje... AF??
                                Póki co niezdrowo się nie podniecam bo zwyczajnie finansowo mnie nie stać na nowe body. Będzie mnie stać pomyślę co kupić, ale na pewno nie będę narzekał że AF do **** tylko będę robił tak żeby mi zdjęcia wychodziły. BO body kupię ŚWIADOMIE.
                                Chcecie się dalej podniecać tym jaki to dupny AF ma nowe 5DmkII ależ proszę bardzo, wasza sprawa, ale nie popadajcie w skrajności bo czytając tutaj wpisy można dojść do wniosku że ani starym ani nowym 5D się nie da robić zdjęć.
                                kompakcik i stara smiena
                                www.sport.3ct-phototeam.pl
                                http://whitedreamsphoto.blogspot.com/

Komentarz

Pracuję...