Tamron 70-200 2.8 vs Canon 70-200 2.8 Quiz + porównanie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marekk_ok
    Uzależniony
    • 2007
    • 821

Cichy podal na poczatku iz bedzie wynik za 24h - watek rozpoczal o 17.17 wiec juz niedlugo bedzie te 24h :-)
    I wygrana do kogos pojedzie :-)

Komentarz

• andywarhol
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 20

to jeszcze ja:
      1. T,C
      2. T,C
      3. T,C
      4. T,C
      5. T,C
      6. T,C
      7. T,C
      8. T,C

pozdrawiam

Komentarz

• Cichy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 7450

Rozwiązanie :-)

Witam, jako, że zaraz jadę się zrelaksować po kilku dziennych i nocnych wojażach na forum, skracam o chwil parę czas na udzielanie odpowiedzi i wrzucam rozwiązanie.

Myślałem, że będzie łatwiej, skoro wszyscy pisali, że bokeh brzydki , ostry, rozdwojony...

Ale jak się okazuje nie było łatwo.

1. Można było poznać po rozdwojonej gałązce na dolnym zdjęciu, góra kadru 1/3 długości od lewej strony.

2. Ta sama gałążka, lekko się rozdwoiła na górnym.

3. Tu było ciężko, choć jest minimalna różnica w bokehu prześwitującego nieba, z tamrona jest troszeńkę ostrzejszy.

4. Tu na zdjęciu z Tamrona lewa "gałązka" ma rozdwojone końcówki.

5. Na zdjęciu z Tamrona "kółeczka" na prześwitującym niebie ostrzejsze jak w Lce. Jak na zdjęicu z autem.

6. Tutaj w bokehu Tamrona widać jakby "igiełki" (np. lewy dolny róg kadru).

7. Tu chyba najtrudniej. trzeba było strzelać

8. Tutaj Tamron "zmiażdżył" Canona. O ile w większości scen ostrość była porównywalna, o tyle w zdjęciach o dużym kontraście pod światło (drzewa, gałązki, wieża rtv) Canon zaczyna mydlić. Zarówno wersja IS jak bez IS. Czemu - nie wiem. Może ktoś znajdzie wyjaśnienie. mam jeszcze kilka innych kadrów na poparcie tej tezy. Poza tym sami możecie ocenić, jak Tamron trzyma ostrość w rogu kadru, i to na pełnej klatce !

No i wyniki:

The winner is: WOJKIJ ! Trafił 7/8 . Reszta mizernie, byli tacy, co trafili po 1 razie, a i byli tacy co po 6.

Wojkij - prześlij mi adres na PM. Wysyłam paczkę z torbą foto, mini statywem i paroma gadżetami od Tamrona.

Dzięki za fajną zabawę !
        O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Alzail
          Uzależniony
          • 2005
          • 574

było blisko, 6 trafień
          350D

Komentarz

• chavez
            Początki nałogu
            • 2006
            • 337

Heh, nie zdążyłem, a akurat wszedłem żeby wytypować...

Z zabawy wynika, że same obrazy są bardzo podobne.
            Możnaby jeszcze przeprowadzić statystykę która by przedstawiała ile było trafionych i ile spudłowanych na poszczególnych zdjęciach.

Komentarz

• remol71
              Zablokowany
              • 2006
              • 371

No i proszę Szkieł na oczy nie widziałem, a trafiłem 5/8. Morał z bajki prosty: i tak zbieram na 70-200/4 L USM bo lżejszy i mniejszy W Tamronie przydatna dla mnie cecha to makro. Niestety przypuszczam, że AF Tamrona canonowskiemu USM nie podskoczy i nie chodzi mi tu o prędkość, bo to dla mnie nie ma znaczenia, a o % trafień. Szkoda tylko, że różnica w szkłach Canona z IS i bez IS jest tak duża. Dla mnie IS to ważna rzecz, bo mi łapki latają.

Zamieszczone przez chavez
              Heh, nie zdążyłem, a akurat wszedłem żeby wytypować...

Z zabawy wynika, że same obrazy są bardzo podobne.
              Możnaby jeszcze przeprowadzić statystykę która by przedstawiała ile było trafionych i ile spudłowanych na poszczególnych zdjęciach.
              Można by zrobić wykres kto ile trafił, a następnie sprawdzić u tych co nic nie trafili ilość wygenerowanych postów wychwalających bokeh
              Ostatnio edytowany przez remol71; 8076. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• terenowiec
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 42

Może więc warto pomyśleć o kupnie Tamrona z IS, czyli z takim bagnetem, w którym IS jest w korpusie... Ja właśnie takiego Tamrona zamierzam kupić do Sony. Dzięki Cichy za fajne i ciekawe zaprezentowanie możliwości tego szkła.

Komentarz

• remol71
                  Zablokowany
                  • 2006
                  • 371

Zamieszczone przez terenowiec
                  Może więc warto pomyśleć o kupnie Tamrona z IS, czyli z takim bagnetem, w którym IS jest w korpusie... Ja właśnie takiego Tamrona zamierzam kupić do Sony. Dzięki Cichy za fajne i ciekawe zaprezentowanie możliwości tego szkła.
                  Jakoś stabilizacja matrycy mnie nie przekonuje. W wizjerze nie widać czy to działa, czy nie. Przy stabilizacji IS w obiektywie widać w wizjerze jak obraz sie kleji.

Komentarz

• Grisha
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 353

To nie live view :P Jak działa to działa a czy to stabilizacja parkinsona czy kontinuum czasoprzestrzenngo to wszystko jedno;p

Komentarz

• wojkij
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1915

Pierwszy raz w zyciu cos wygralem, dzieki wielkie : ).

Szkoda tylko ze "Renia239" nie brala udzialu, wnioski mogly by byc ciekawe:P
                      www.kwapisz.org

Komentarz

• terminator
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 325

Zamieszczone przez Alzail
                        było blisko, 6 trafień
                        Też 6 trafiłem. Trzeba podejść jutro do kolektury.;-)

Wojkij przyznaj się, spisałeś?

Żartuję oczywiście.
                        Ostatnio edytowany przez terminator; 12947.
                        __________________________________________________ ____
                        " W zasadzie dla Polaków nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia,
                        chyba że... muszą zbudować drogę."

Komentarz

• orte
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 172

Zamieszczone przez wojkij
                          ..Szkoda tylko ze "Renia239" nie brala udzialu, wnioski mogly by byc ciekawe:P
                          Brała udział Wczoraj o 19.55.

Komentarz

• mr.marecky
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 36

no 6/8 czyli tez nie jest źle :-) mam nadzieje na mały rabacik przy zakupie ;-) w ramach nagrody pocieszenia ale jeszcze nie teraz bo w kieszeniach czarna dziura

Komentarz

• tomasek
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 169

Wniosek jest jeden. Świetne szkło. Chętnie porównał bym jeszczę pracę AF'a (trafienia, szybkość, zachowanie w słabym świetle)....
                              5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II

Komentarz

• bwicher

6/8 o mały włos :-), podczas sprawdzania emocje rosły jak w totolotku. Tego typu quizy to świetny pomysł: można porównać szkła i przy tym dobrze się bawić.

Komentarz

Pracuję...