[test] TAMRON 70-200 2.8 Di LD Macro

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fret
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1503

Hubert01, to nie takie proste, zwróć uwagę, że niezależnie od szkla histogram naświetla się do prawej. Dlaczego?

Komentarz

• MMM
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 4250

Zamieszczone przez konradl
      Na tych samplach IMO tylko i wylacznie mozna ostrosc oceniac.
      Tylko że to widać od pierwszych sampli pokazanych przez Cichego i pisałem o tym już jakiś czas temu, to porównanie z C70-200/2.8IS tylko to potwierdza razem z brązową kolorystyką Tamrona.
      Digart

Komentarz

• szwayko
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2085

Zamieszczone przez MMM
        Jedynie przy 200/2.8L II można mówić że ma jednolity bokeh, ale to kwestia gustu co się komu podoba, mnie odpowiada bardzo.
        No wlasnie ja rozpatrywalem tego tamrona jako alternatywe do tej L-ki.
        Jednak kosztem naprawde znakomitej ostrosci tego tamrona przekorygowali aberacje sferyczna stad pojawiajacy sie taki efekt podwojnego rozmycia spowodowany wzmocnieniem krawedzi.
        Na razie moim high-endem w tym zakresie jest pieciosoczewkowy nikkor 180/2.8 ED ais. Jednak do bardziej dynamicznych ujec trzeba miec AF.
        frickr FB
        www.szwajkowski.pl

Komentarz

• HuleLam
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1641

Zamieszczone przez MMM
          Mówimy o dwóch różnych rzeczach. Tamron przyciemnia ciemniejsze partie obrazu, to nie ma nic wspólnego ze światłami.

Popatrz na prawą dolną część sampla. Z Tamrona jest prawie czarna dziura, z Canona widać szczegóły, choć z powodu różnego czasu w którym sample zostały zrobione trochę ciężko jest porównywać.
          Widać, że światło padało pod innym kątem - vide rozkład cieni.
          Fotograf platoniczny

Komentarz

• Cichy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 7450

Kolory & Rozmycie

Dla porządku kończąc mordowanie nowego Tamrona wrzucam obiecane porównanie Bokehu i kolorów. Pokusiłem się o porównanie zooma z flagowymi stałkami Canona 85L i 135L.

RAWy wołane były identycznymi ustawieniami, żeby nie było zadnych wątpliwości.

Dla jasności - ja nie opowiadam się za przewagą któregokolwiek ze szkła, stałki Canona to inna półka i nie przymykam ich zwykle do 2.8 jak w tym porównaniu Nie wydaje mi się jednak, żeby jakoś katastrofalnie odbiegał Tamron od szkieł Canonowskich z tą kolorystyką, jak wcześniej sugerowano.

I ostatnie:
            Ostatnio edytowany przez Cichy; 343. Powód: Automerged Doublepost
            O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• JiNN
              Zablokowany
              • 2007
              • 220

A ja się tutaj dziwie dlaczego niektórzy bronią tak "L"ek ok sa dobre ale ten Tamron kosztuje tylko 2.500 gdzie 70-200 f 2.8 L kosztuje w granicach 5000zł. Tutaj mamy doczynienia ze zjawiskiem Tańsze równie dobre jak droższe
              Jak dla mnie pobija on na głowe jak narazie C 70-200 f/4 gdzie cenowo są one podobne.

Odrazu napisze,że są to moje spostrzeżenia na przykładzie sampli widzianych tu oraz na wielu innych stronach.

Pozdrawiam

Komentarz

• perqsista
                Początki nałogu
                • 2005
                • 429

Zamieszczone przez MMM
                ... Tamron na brązowo.
                Widać też w tym porównaniu moim zdaniem największą wadę Tamrona o której pisałem wcześniej czyli bardzo głębokie cienie, które są prawie czarne i nie widać w nich detali.
                Z całym szacunkiem MMM ale po prostu Twoja logika mnie zabija
                Porównujesz pod względem kolorów 2 zdjęcia zrobione o różnych porach dnia w dodatku jedno z nich przy pochmurnym niebie (Canon) a drugie przy świecącym niskim słońcu(Tamron). Dla mnie zupełnie logiczne jest, że przy rozproszonym przez chmury świetle zdjęcie będzie mniej kontrastowe (dużo szczegółów w cieniach) a przy bezpośrednio padającym słońcu cienie zrobią się smoliste a szczegóły się pogubią. Do tego ciepłą barwę nisko stojącego słońca spychasz na właściwość szkła...
                www.blog.mielcarek.net

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7450

Wrzucam obydwa zdjęcia w oryginale, zdjęcie z Tamrona poprawiłem robiąc dziś po południu, wczorajsze prawie o zachodzie słońca mogło faktycznie trochę być nieadekwatne.

perqsista - zdjęcie Canonem było przy bezchmurnym niebie. Błękit idealny. Na zdjęciu Tamronem podobnie, troszkę kumulus na dole się pojawił

Canon 70-200 L IS 2.8

Tamron 70-200 2.8

Canon 70-200 L IS 2.8
                  f=4

Pełna rozdziałka, jpg prosto z aparatu, Parameter1.
                  Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.

Komentarz

• aptur
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3837

Zamieszczone przez Cichy
                    Wrzucam obydwa zdjęcia w oryginale, zdjęcie z Tamrona poprawiłem robiąc dziś po południu, wczorajsze prawie o zachodzie słońca mogło faktycznie trochę być nieadekwatne.
                    Tamron zdecydowanie bardziej kontarstowy. Może masz jakiś kiepski egzemplarz canona? :-D

Komentarz

• Hubert01
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 182

A daj Tamrona na f/4.

Ciekawe czy Tamron wie jakie cacko stworzył, a może to taki super egzemplarz Cichego? (specjalnie dla niego wyprodukowany, wiecie taka polityka Canona w Polsce
                      5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII

Komentarz

• Cichy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 7450

Przymykamy o jedną działkę i porównujemy ze 135 L.

Widzicie jakieś różnice ?

Tamron 70-200, 128mm, f=4.5

Canon 135L, f=4.5

Zamieszczone przez Hubert01
                        Ciekawe czy Tamron wie jakie cacko stworzył, a może to taki super egzemplarz Cichego?

Perqsista testował drugi egzemplarz, z tego co mi mówił brzytwa

Komentarz

• jotes25
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3609

L-ka (135) minimalnie ostrzejsza. Ale proponowałbym coś bliższego fotografować, nawet bateryjki , choć dzisiaj niby wilgotność powietrza mała w Poznaniu

Komentarz

• JiNN
                            Zablokowany
                            • 2007
                            • 220

Zamieszczone przez MMM
                            Mówimy o dwóch różnych rzeczach. Tamron przyciemnia ciemniejsze partie obrazu, to nie ma nic wspólnego ze światłami.

Popatrz na prawą dolną część sampla. Z Tamrona jest prawie czarna dziura, z Canona widać szczegóły, choć z powodu różnego czasu w którym sample zostały zrobione trochę ciężko jest porównywać.

Oooo czyżby brąz zniknął na który tak MMM nażekał ? Jak wy to robicie ? Jakieś czary może

Aż się muszę zastanowić nad Tele, heh a już miałem wybranego

Ogólnie to ostrość na tych fotach na + dla Tamrona.

Pozdrawiam

Komentarz

• Misiaque
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 392

No na 100 % widać, haha ;-)

Komentarz

• Cichy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 7450

Zamieszczone przez jotes25
                                L-ka (135) minimalnie ostrzejsza. Ale proponowałbym coś bliższego fotografować, nawet bateryjki , choć dzisiaj niby wilgotność powietrza mała w Poznaniu
                                Wieże RTV są świetnym wyznacznikiem. Jeśli szkło jest podatne na aberracje to wychodzą folietowe Jeśli szkło jest mydlane, to wychodzi mgła..

Zamieszczone przez JiNN
                                Oooo czyżby brąz zniknął na który tak MMM nażekał ? Jak wy to robicie ? Jakieś czary może
                                Zdjęcie po lewej jest zrobione prawie o zachodzie słońca, stąd taka kolorystyka. Pisałem o tym przecież.

Komentarz

Pracuję...